Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής: H ατζέντα της συνεδρίασης

Σύνοδος Κορυφής: H ατζέντα της συνεδρίασης
Σύνοδος Κορυφής: Κατά την διάρκεια της ημέρας θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Συνόδου με την ατζέντα να περιλαμβάνει κρίσιμα ζητήματα.

Η Σύνοδος Κορυφής έρχεται σε μια στιγμή που η Ελλάδα γιορτάζει για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, με καλεσμένους ξένους ηγέτες, ενώ άλλοι της ευχήθηκαν από μακριά, όπως ο Εμανουέλ Μακρόν. Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχαν, στο περιθώριο των εορτασμών, έστειλαν εκ νέου μήνυμα στην Τουρκία ότι «θα υπάρξουν συνέπειες» αν συνεχιστεί η παραβατικότητά της.

Ως προς το προγραμματισμό, η τηλεδιάσκεψη θα ξεκινήσει στη 1 το μεσημέρι με την παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μετά από έκθεση του Πορτογάλου πρωθυπουργού Κόστα για το έργο στο Συμβούλιο, θα συζητηθούν τα θέματα για την πανδημία και τις σχέσεις με τη Ρωσία και την Τουρκία. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και την Παρασκευή (26/03), με την τηλεδιάσκεψη να ξεκινά στις 9:30 π.μ. Τα θέματα στην ατζέντα της Παρασκευής, θα αφορούν την οικονομική και ψηφιακή ατζέντα της ΕΕ. Μητσοτάκης

Σύνοδος Κορυφής: Πρώτο θέμα στην ατζέντα η Τουρκία

Οσον αφορά την Σύνοδο Κορυφής, η Τουρκία αναμένεται να απασχολήσει και πάλι καθώς ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι αναφορικά με το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου θα εξεταστεί, ενόψει της συνάντησης των ηγετών τον Ιούνιο, η ενίσχυση της δέσμευσης της ΕΕ με την Τουρκία «με σταδιακό, υπό όρους και αναστρέψιμο τρόπο».

Στο προσχέδιο συμπερασμάτων που διέρρευσε, εμπεριέχονται κίνητρα στην Τουρκία σε περίπτωση που συνεχίσει να αποκλιμακώνει την ένταση, με την Κυπριακή πλευρά ωστόσο να έχει κάνει ήδη παρατηρήσεις επί του προσχεδίου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε στη συμμετοχή του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ υπογράμμισε με την επιστολή του στους «27» ότι θα εξεταστούν «τα πιστοποιητικά για την COVID και η διεθνής διάσταση».

Σύνοδος Κορυφής: Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και οι σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας

«Όσον αφορά στην COVID, κορυφαία προτεραιότητά μας είναι να επιταχύνουμε τις εκστρατείες εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ. Για το σκοπό αυτό, πρέπει να εντατικοποιηθεί η συνεχιζόμενη εργασία για την ενίσχυση της παραγωγής εμβολίων, την αύξηση των χορηγήσεων εμβολίων και τη διασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας και προβλεψιμότητας των προμηθειών. Επιπλέον, θα εξετάσουμε τα πιστοποιητικά για την COVID και τη διεθνή διάσταση» αναφέρει αρχικά στην επιστολή του. «Σε διεθνή θέματα, θέλουμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας, να υπερασπιστούμε τις αξίες μας και να συμβάλουμε ενεργά στη διαμόρφωση του παγκόσμιου μέλλοντος. Η ενότητά μας είναι προϋπόθεση για την άσκηση της επιρροής μας.

Όσον αφορά τη Ρωσία, προτείνω να έχω ένα σημείο πληροφόρησης και θα μοιραστώ μαζί σας το αποτέλεσμα των τελευταίων επαφών μου με τον πρόεδρο Πούτιν πριν από μια πιο στρατηγική συζήτηση επί του θέματος στην επόμενη φυσική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» αναφέρει επίσης ο Μισέλ και προσθέτει για την Τουρκία: «Σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, θα εξετάσουμε, ενόψει της συνάντησής μας τον Ιούνιο, την ενίσχυση της δέσμευσής μας με την Τουρκία με σταδιακό, υπό όρους και αναστρέψιμο τρόπο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments