Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής για εμβόλια: Σε αδιέξοδο η ΕΕ

Σύνοδος Κορυφής για εμβόλια: Σε αδιέξοδο η ΕΕ
Σύνοδος Κορυφής για εμβόλια: Η ΕΕ κατέληξε σε αδιέξοδο σχετικά με τα εμβόλια του κορωνοϊού.

Η Σύνοδος Κορυφής οδηγήθηκε σε αδιέξοδο σχετικά με το ζήτημα των εμβολίων, με το διχασμό να επικρατεί μεταξύ των «27» σχετικά με το θέμα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατόρθωσαν να καταλήξουν σε μία λύση για το ζήτημα των 10.000.000 δόσεων και γι΄αυτό αποφάσισαν παρά τις απαιτήσεις ανατολικών χωρών- να αποφύγουν τις διαπραγματεύσεις «τύπου παζαριού» σε τηλεδιάσκεψη.

Ομάδα κρατών-μελών, μεταξύ αυτών η Πολωνία και Τσεχία, με επικεφαλής την Αυστρία και τον Σεμπάστιαν Κουρτς καταγγέλλουν ότι υπάρχει «άνιση κατανομή εμβολίων» μεταξύ των «27». Το Bloomberg, επικαλούμενο πρόσωπα που γνωρίζουν τις συνομιλίες, μετέδωσε ότι ο Σεμπάστιαν Κουρτς απείλησε με βέτο στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα σύμφωνα με τις προτιμήσεις του.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς έχει κατηγορήσει την ΕΕ ότι διεξήγαγε ένα « παζάρι» για δόσεις εμβολίων και ορισμένες κυβερνήσεις εξασφάλισαν μυστικές συμφωνίες. Η αυστριακή κυβέρνηση είχε προτείνει την ανακατανομή 10 εκατ. δόσεων Pfizer-BioNtech μεταξύ των δυσαρεστημένων έξι χωρών, με χώρες όπως η Γερμανία και η Μάλτα να μη λάβουν καμία από αυτές. Οπως μετέδωσαν νωρίτερα ξένοι ανταποκριτές στο Twitter, o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, «πάγωσε» τη συζήτηση για τα εμβόλια λόγω διαφωνιών και πέρασε στα άλλα θέματα της ατζέντας, όπως αυτό της Τουρκίας, όπου και υιοθετήθηκε το κείμενο συμπερασμάτων. Ωστόσο, δεν κατέστη δυνατόν, τελικά, ούτε μετά τον δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων να βρεθεί λύση.

Σύνοδος Κορυφής: Η ΕΕ θέτει υπό επιτήρηση την Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε σήμερα από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγγυήσεις καλής θέλησης για την ανανέωση των σχέσεων και έθεσε υπό επιτήρηση την Αγκυρα μέχρι τον Ιούνιο για να τονίσει ότι αποδοκιμάζει την επιδείνωση της μεταχείρισης των δικαιωμάτων και των ελευθεριών στην Τουρκία, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να συμπράξει με την Τουρκία κατά προοδευτικό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο ώστε να ενισχύσει την συνεργασία επί ορισμένων τομέων κοινού ενδιαφέροντος και να λάβει νέες αποφάσεις κατά την διάρκεια της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο, υπό τον όρο ότι η σημερινή αποκλιμάκωση θα συνεχισθεί και ότι η Τουρκία θα συμπράξει κατά εποικοδομητικό τρόπο», αναφέρεται στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος που εγκρίθηκε από τους ευρωπαίους ηγέτες κατά την σύνοδο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments