Ελλάδα

Παπαευαγγέλου: «Μικρό το 20% στους θανάτους εκτός ΜΕΘ»

Παπαευαγγέλου: «Μικρό το 20% στους θανάτους εκτός ΜΕΘ»
Παπαευαγγέλου: Σάλος έχει προκληθεί από τη δήλωση της καθητήτριας που χαρακτήρισε μικρό το ποσοστό των ανθρώπων που πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου στη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό προχώρησε σε μια δήλωση που έχει προκαλέσει σάλο. Χαρακτήρισε μικρό το ποσοστό των ανθρώπων που πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ, ενώ η ίδια είπε ότι είναι περίπου 20%. Η καθηγήτρια έκανε μια τέτοια δήλωση την ώρα που τα σωματεία στον χώρο της Υγείας καταγγέλλουν ότι δεκάδες ασθενείς ψάχνουν κρεβάτι σε Εντατική, ενώ οι διασωληνωμένοι είναι στα ύψη.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων: «Προφανώς υπάρχουν και θάνατοι εκτός ΜΕΘ. Πάντα υπήρχαν θάνατοι εκτός ΜΕΘ, είναι πολύ μικρό το ποσοστό των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ, πολύ μικρό, 20% νομίζω».

Παπαευαγγέλου: Μπορείτε να ακούσετε τη δήλωση από το 33:45 και έπειτα

Νωρίτερα, στην ομιλία της, η Βάνα Παπαευγαγγέλου σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα, ότι: «Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο, αλλά για πρώτη φορά αυτήν την εβδομάδα είδαμε μια πρώτη εικόνα σταθεροποίησης μετά από 7 εβδομάδες συνεχούς ανοδικής πορείας της επιδημίας στη χώρα μας.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος νέων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι 2.500 και η επίπτωση νέων κρουσμάτων στην επικράτεια είναι 24 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού τη μέρα.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι σταθερή στα 44 έτη και εξακολουθούμε να βλέπουμε μείωση των κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 75 ετών.

Ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια ανέρχεται στις 23.500 κρούσματα και παρατηρείται μία σταθεροποίηση σε κάποιες Περιφερειακές Ενότητες, ενώ αυξητικές τάσεις σε άλλες, γεγονός που σαφώς δείχνει πόσο εύκολη είναι η αναζωπύρωση της πανδημίας σε μία χώρα με τόσα πολλά ενεργά κρούσματα, με μία, δηλαδή, τόσο μεγάλη διασπορά του ιού».

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι: «Αυτό που ενδιαφέρει είναι ο δείκτης θετικότητας, δηλαδή πόσα από τα 100 τεστ που διενεργήθηκαν συνολικά ήταν θετικά. Και την εβδομάδα που μας πέρασε, για πρώτη φορά, ο δείκτης θετικότητας παρέμεινε σταθερός στο 6%.

Εμείς που ασχολούμαστε καθημερινά με την εκτίμηση της πανδημίας, παρακολουθούμε στενά τη διακύμανση του δείκτη θετικότητας. Μας ενδιαφέρει η θετικότητα στα νοσοκομεία, όπου προσέρχονται άνθρωποι με συμπτώματα.

Παπαευαγγέλου: Τι δήλωσε για την κατάσταση στα νοσοκομεία

Παπαευαγγέλου: Τι δήλωσε για την κατάσταση στα νοσοκομεία

Αλλά ακόμα περισσότερο, μας ενδιαφέρει η θετικότητα της τυχαίας δειγματοληψίας. Δηλαδή, σε μία πλατεία όπου εξετάζουμε ασυμπτωματικούς ανθρώπους που έχουν κινητικότητα, αλλά και την πιθανότητα να διασπείρουν τη λοίμωξη σε άλλους.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία μας είναι ιδιαίτερα πιεσμένη. Την εβδομάδα που μας πέρασε έγιναν καθημερινά κατά μέσο όρο 470 εισαγωγές στα νοσοκομεία μας. Συνολικά στην επικράτεια, οι νοσηλευόμενοι λόγω κορωνοϊού ασθενείς ξεπέρασαν τις 5.000, ενώ οι 7 στους 10 νοσηλευόμενους είναι ηλικίας άνω των 55 ετών. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς ξεπέρασαν το όριο των 700 για πρώτη φορά εχθές».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments