Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 29 3: Εν αναμονή των αποφάσεων των ειδικών

Κρούσματα σήμερα 29 3: Εν αναμονή των αποφάσεων των ειδικών
Κρούσματα σήμερα 29 3: Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να αποφασίσουν οι ειδικοί για το άνοιγμα κάποιων οικονομικών δραστηριοτήτων.

Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα αναμένονται οι ανακοινώσεις για τα κρούσματα για σήμερα 29/3. Μετά την λήξη της συνεδρίασης των ειδικών την προηγούμενη Παρασκευή χωρίς αποφάσεις τα βλέμματα είναι στραμμένα στην επόμενη συνεδρίαση. Ο λόγος είναι ότι πλέον οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν πως θα πρέπει ελεγχόμενα να προβούν σε άρση των μέτρων κατά του κορωνοϊού. Την ίδια ώρα η επιδημιολογική εικόνα με τα πολλά κρούσματα και τους διασωληνωμένους διατηρεί τον «συναγερμό» και προβληματίζει την Επιτροπή.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, η επιτροπή από κοινού με την Κυβέρνηση κινούνται στο σταδιακό άνοιγμα από τις 5 Απριλίου. Προτεραιότητα έχουν το λιανεμπόριο, για την επανεκκίνηση της οικονομίας, και το άνοιγμα των σχολείων. Στο επόμενο πακέτο εισηγήσεων τοποθετείται το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους. Σύμφωνα δε με τις δηλώσεις κάποιων ειδικών αυτό υπολογίζεται για το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου. Κρούσματα σήμερα 29 3

Γώγος: “Ίσως και την Πέμπτη οι αποφάσεις για άρση κάποιων μέτρων”

«Δεν έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα, θέλουμε αποφόρτιση του συστήματος για να είμαστε ασφαλείς και το ΕΣΥ, που ευτυχώς υπάρχει σταθεροποίηση, αν και υπάρχει πίεση», δήλωσε σήμερα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος ενώ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο χαλάρωσης του lockdown.

Ο καθηγητής μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», στον ΑΝΤ1 αναφέρθηκε στα θετικά που φέρνουν αισιοδοξία και δεν είναι άλλα από τον καλό καιρό, τη δυνατότητα για περισσότερα τεστ και τον εμβολιασμό.

Παραδέχθηκε ότι συζητείται το θέμα της απελευθέρωσης της κινητικότητας και τόνισε πως αν και υπάρχει κόπωση από όλους στην τήρηση των μέτρων, «θα ήταν όλα καλύτερα αν τα τηρούσαμε».

Όσο αφορά στα επόμενα βήματα, για την άρση των μέτρων, είπε πως, την Τετάρτη συνεδριάζει η Επιτροπή που θα μελετήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και την κατάσταση στα νοσοκομεία της επικράτειας.

«Αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή ή ακόμα και την Πέμπτη, αν θέλουμε να προλάβουμε κάποια πράγματα», συμπλήρωσε σχετικά.

Ερωτηθείς για το αν θα είναι υποχρεωτικό το self test, είπε πως «εξ ορισμού δεν είναι υποχρεωτικό, αφού το κάνεις μόνος σου», τονίζοντας την υποχρεωτικότητα για τεστ αντιγόνου, στην περίπτωση που κάποιο self test βγει θετικό.

«Οι εμβολιασμένοι έχουν πλεονέκτημα, όμως δεν έχουμε απόλυτα δεδομένα ότι δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. Κατά 75% δεν μεταδίδουν, αφού έχουν πολύ μικρή ποσότητα του ιού», είπε απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το αν πρέπει να κάνουν τεστ όσοι έχουν κάνει εμβόλιο και συμπλήρωσε πως «όσο αυξάνονται οι εμβολιασμένοι, μπορεί να μειώνονται τα τεστ. Ωστόσο επειδή μπορεί να μεταδίδει, μπορεί ενίοτε να κάνει τεστ».

Εξαδάκτυλος: “Καμία χαλάρωση περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 12 Απριλίου”

«Είναι δύσκολες οι επόμενες 10 μέρες. Αν επιβαρύνουμε την επιδημιολογική κατάσταση, θα υπονομεύσουμε τις δραστηριότητες του καλοκαιριού. Ακόμα δεν είδαμε την επιπέδωση και την σταθεροποίηση που θέλουμε. Να μην υπάρξει καμία χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 12 Απριλίου» σημείωσε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA , χαρακτηρίζοντας επικίνδυνο τυχόν άνοιγμα των δραστηριοτήτων νωρίτερα.

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη, ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα «στις δραστηριότητες που φέρνουν εισόδημα στο σπίτι» προκρίνοντας την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, από αυτή των σχολείων.

«Για τα σχολεία υπάρχει ένα υποκατάστατο ανεπαρκές, ενώ για την κλειστή επιχείρηση δεν υπάρχει υποκατάστατο» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει δραστηριότητα που να είναι απολύτως ασφαλής.

Αναφερόμενος στο θέμα των σχολείων, υπογράμμισε: «Στην 1η φάση θεωρήσαμε ότι είχαμε μεγάλη μετάδοση στα σχολεία. Έκλεισαν πρώτα, άνοιξαν τελευταία. Στην 2η φάση θεωρήσαμε ότι δεν υπήρξε τέτοια μετάδοση. Και διαπιστώσαμε μόνο όταν προχωρήσαμε στον περιορισμό αυτή της δραστηριότητας, ότι άρχισε το lockdown του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου να αποδίδει. Στην 3η φάση, που υπάρχει αλλαγή του ιού και αφορά τις περισσότερο τις νεότερες ηλικίες, διαπιστώσαμε ότι 11 Γενάρη ανοίξαμε τα σχολεία, και στις 23 αρχίζει να αναστρέφεται η πτωτική τάση της πανδημίας που διαρκούσε από το δεύτερο κύμα».

Παγώνη: “Το 70% των ασθενών στα νοσοκομεία είναι νέοι άνθρωποι”

«Οι ασθενείς που έχουμε αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία είναι νέοι άνθρωποι κατά 70%», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Ακόμη, η κυρία Παγώνη σχολίασε πως οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρούμε τις τελευταίες ώρες δεν θα έπρεπε να υπάρχουν.

«Με φοβίζουν αυτές οι εικόνες, όταν βλέπω τους ασθενείς μπροστά μου», είπε, τονίζοντας πως είναι τραγικό να βλέπουμε ανθρώπους ηλικιών 35-50 , χωρίς υποκείμενα νοσήματα, να διασωληνώνονται.

Η γιατρός υπογράμμισε το γεγονός πως όχι μόνο βλέπουμε ανθρώπους να μην τηρούν τις αποστάσεις, αλλά αυτοί δεν φορούν επιπρόσθετα ούτε τις μάσκες.

Σε κάθε περίπτωση η κυρία Παγώνη εξήγησε πως το παραπάνω δεν οφείλεται μόνο στη μη τήρηση των μέτρων αλλά σχετίζεται και με τις μεταλλάξεις του ιού καθώς αυτός παρουσιάζει αυξημένη μεταδοτικότητα, της τάξης του 40-60% σε νεαρές ηλικίες.

Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν γίνει πάνω από 73 εισαγωγές σε απλές κλίνες στο νοσοκομείο Γεννηματάς, που εφημέρευε ενώ έγιναν 15 εισαγωγές σε κλίνες ΜΕΘ, ανέφερε η κυρία Παγώνη, προσθέτοντας ότι μετά από προσπάθεια οι 5 εξ αυτών μεταφέρθηκαν σε απλές κλίνες.

«Περιμένουμε να αδειάσουν σε άλλα νοσοκομεία κλίνες ΜΕΘ διότι οι δικές μας είναι πλήρεις», ανέφερε.

Σε κάθε περίπτωση η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ επανέλαβε ότι εστίαση, καταστήματα και σχολεία θα έπρεπε ήδη να έχουν ξεκινήσει να ανοίγουν και πρόσθεσε πως αφενός οι μαθητές της Γ’ Λυκείου πρέπει να επιστρέψουν στα σχολεία δεδομένου ότι θα δώσουν Πανελλαδικές Εξετάσεις και αφετέρου τα παιδιά του Δημοτικού είναι ιδιαιτέρως πιεσμένα.

Τζανάκης: “Κατά τόπους η άρση του lockdown”

«Όπου το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα, θα πρέπει να ανοίξουμε, αλλά με εγρήγορση», είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, αναφερόμενος στη σταδιακή άρση του lockdown.

Τόνισε, όμως, ότι στις περιοχές όπου καταγράφεται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο ποιες δραστηριότητες θα ανοίξουν.

Προτεραιότητα, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, θα πρέπει να είναι το λιανεμπόριο και μετά το άνοιγμα των σχολείων.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας επεσήμανε πως οι νεαρές ηλικίες συμβάλλουν σε ένα ποσοστό 30-35 στη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού.

Δεν απέκλεισε την πιθανότητα επανάληψης του εμβολιασμού σε ετήσια βάση, ενώ συμπλήρωσε πως δεν έχει ξεκαθαρίσει σε ποιο βαθμό μεταδίδουν τον ιό οι εμβολιασμένοι.

Σαρηγιάννης: “Την επόμενη βδομάδα η κορύφωση κρουσμάτων”

Την εκτίμηση του ότι την μέγιστη τιμή κρουσμάτων θα την δούμε αρχές Απριλίου και μετά θα αρχίσει η αποκλιμάκωση εξέφρασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Σύμφωνα με εκτίμησή του, στις 8-9 Απριλίου και ότι ενώ θα έχουμε ανοίξει θα δούμε αποκλιμάκωση καθώς θα έχουμε ανοίξει με συγκεκριμένους όρους.

Επεσήμανε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν «τρέξει» τα λύκεια θα μπορούσαν να ανοίξουν στις 5 Απριλίου με το πλαίσιο που έχει τεθεί και μεγάλη προσοχή από όλους ενώ εκτιμά ότι θα είναι λάθος να ανοίξει το λιανεμπόριο.

Υπογράμμισε πως θα μπορούσε να συζητηθεί για άνοιγμα του λιανεμπορίου από τις 12 Απριλίου, ενώ όσον αφορά την εστίαση ο ίδιος θεωρεί ότι ίσως το Πάσχα θα μπορούσε να ανοίξει ενώ απέρριψε την δυνατότητα μετακίνησης από νομό σε νομό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments