Διεθνή

Εμβόλιο AstraZeneca: Η Γερμανία βάζει στοπ

Εμβόλιο AstraZeneca: Η Γερμανία βάζει στοπ
Εμβόλιο AstraZeneca: Η Γερμανία αναστέλλει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, ύστερα από την καταγραφή 31 περιστατικών θρομβώσεων.

Η Γερμανία ανέστειλε σήμερα τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 60 ετών, ύστερα από την καταγραφή 31 περιστατικών με εγκεφαλική θρόμβωση. Σύμφωνα με το Reuters, εννέα από αυτά τα περιστατικά κατέληξαν σε θάνατο.

Η εφημερίδα Tagesspiegel, η οποία πρώτη ανέφερε την απόφαση, δήλωσε ότι το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι πρόκειται να σταματήσει τους εμβολιασμούς της AstraZeneca για όλους κάτω των 60 ετών, όχι μόνο για τις γυναίκες. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Paul Ehrlich, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 31 περιστατικά θρομβώσεων, ενώ εννέα από αυτά οδήγησαν σε θάνατο. Με εξαίρεση δύο περιπτώσεις, όλες οι αναφορές αφορούσαν γυναίκες ηλικίας μεταξύ 20 και 63 ετών. Σημειώνεται ότι η Γερμανία έχει μέχρι στιγμής πραγματοποιήσει 2.698.246 εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Robert Koch.

Σε αυτά τα στοιχεία παρέπεμψε πριν από λίγο και η υπουργός Υγείας του κρατιδίου του Βερολίνου Ντιλέκ Καλαϊτζί, ανακοινώνοντας την αναστολή χρήσης του για την συγκεκριμένη κατηγορία, ενώ εκπρόσωπος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité τόνισε ότι «αυτό το βήμα είναι απαραίτητο, διότι έχουν διαπιστωθεί νέα περιστατικά θρομβώσεων σε γυναίκες στην Γερμανία». Ο ίδιος διευκρίνισε πάντως ότι στο Charité δεν υπήρξε ανάλογο περιστατικό, ενώ έχουν χορηγηθεί ήδη 16.000 δόσεις εμβολίων στο προσωπικό, εκ των οποίων τα περισσότερα της AstraZeneca.

AstraZeneca

ΕΜΑ και ΠΟΥ: «Τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερτερούν τον κινδύνο» είχαν ανακοινώσει νωρίτερα

Τόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσαν αυτό το μήνα ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε ο ΕΜΑ, στην οποία έλαβαν μέρος 20 εκατομμύρια άτομα που έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca στη Βρετανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταγράφηκαν επτά περιστατικά θρομβώσεων σε πολλαπλά αιμοφόρα αγγεία και 18 περιπτώσεις εγκεφαλικών θρομβώσεων.

Έκτοτε σχεδόν όλες οι χώρες έχουν αρχίσει ξανά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, ωστόσο η Γαλλία δήλωσε στις 19 Μαρτίου ότι πρόκειται να διαθέσει το εμβόλιο μόνο σε άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω. Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, η απόφαση βασίστηκε σε στοιχεία που μαρτυρούσαν ότι η θρόμβωση επηρέασε τις νεότερες ηλικίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments