Ελλάδα

Άρση μέτρων: Προς άνοιγμα λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου με SMS

Άρση μέτρων: Προς άνοιγμα λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου με SMS
Άρση μέτρων: Οι λοιμωξιολόγοι συνεδριάζουν αυτήν την ώρα για την σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, με τον Νίκο Χαρδαλιά να ανακοινώνει στις 18:00 τις αποφάσεις.

Κοντά στη σταδιακή άρση των μέτρων βρίσκεται η χώρα, παρά τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών. Αυτή την ώρα η επιτροπή των ειδικών για τον κορωνοϊό συνεδριάζει και στις 18:00 το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, θα προχωρήσει στις ανακοινώσεις του. Μαζί του θα είναι και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Σημειώνεται ότι η επιτροπή θα εισηγηθεί και η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη των αποφάσεων.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, νωρίτερα σήμερα δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι σε αναμονή για τις εισηγήσεις της επιτροπής. Είπε ότι θα λάβουν υπόψη από τη μια τα επιδημιολογικά δεδομένα που δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και από την άλλη ότι υπάρχει μια συσσωρευμένη κούραση και τα μέτρα δεν τηρούνται όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες.

Πάντως όλα δείχνουν ότι χαλαρώνουν τα μέτρα και ανοίγει το λιανεμπόριο με SMS

Οι ειδικοί συνεδριάζουν μία μέρα μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα και έχοντας στο τραπέζι ζητήματα όπως η απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων αλλά και το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Η κυβέρνηση με τη σειρά της επιθυμεί να βρεθεί η χρυσή τομή δεδομένου και του τεράστιου κόστους που έχει για την οικονομία κάθε εβδομάδα με τα καταστήματα κλειστά.

Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ 100,3, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε ότι πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι το λιανεμπόριο να ανοίξει από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, με το σύστημα που έχει σχεδιαστεί με αποστολή SMS στο 13032 και χρονικό περιορισμό στα ψώνια των πολιτών. Είπε ότι δεν επιλέγεται η μέθοδος της παράδοσης εκτός, «γιατί κάποια καταστήματα δεν μπορούν να δουλέψουν με αυτό τον τρόπο και κατά συνέπεια δεν θέλουμε να δημιουργηθούν συνθήκες αθεμίτου ανταγωνισμού».

Επίσης, ο υπουργός δήλωσε ότι το ΥΠΑΝΕ έχει εισηγηθεί μαζί με τα κομμωτήρια να ανοίξουν και τα ινστιτούτα αισθητικής για να μη μεταφέρεται η πελατεία στους γιατρούς, αλλά στην επιτροπή υπάρχουν επιφυλάξεις. Σε ό,τι αφορά στην εστίαση, διευκρίνισε ότι θα συζητηθεί το ζήτημα στην επιτροπή για να εξεταστούν όλα τα σενάρια χαλάρωσης. “Ούτως ή άλλως η καραντίνα δεν υπάρχει στην πράξη, αφού το περασμένο Σαββατοκύριακο στις πλατείες δεν μπορούσες να διακρίνεις το γκαζόν. Οι κλειστοί χώροι εστίασης όμως είναι δύσκολο να ανοίξουν” υπογράμμισε.

Πώς θα ανοίξουν τα καταστήματα:

Στον σχεδιασμό για το άνοιγμα του λιανεμπορίου αναφέρθηκε και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Μιλώντας στο OPEN τόνισε πως ό,τι γίνει θα πρέπει να γίνει με τον μέγιστο βαθμό αυτοπροστασίας, ενώ χαρακτήρισε μεταβατικό μήνα προς την κανονικότητα τον Απρίλιο.

Κληθείς να σχολιάσει πώς θα ανοίξουν τα καταστήματα αν δοθεί το «πράσινο φως», διευκρίνισε ότι «πάμε για άνοιγμα με περιορισμούς, προφανώς το click away και το click inside σε αυτή τη φάση δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας». Σημείωσε παράλληλα, ότι το SMS στο 13032 και ο χρονικός περιορισμός για την πραγματοποίηση των αγορών είναι «πολύ πιο αυστηροί περιορισμοί από το να έχουμε το click away και το click inside».

«Προφανώς και θα ισχύσει το 13032 και θα είναι ένα από τα εργαλεία εποπτείας της αγοράς. Οι κανόνες ήταν οριζόντιοι στην προηγούμενη φάση, δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός επιχειρήσεων» κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments