Ελλάδα

Άρση lockdown: Λιανεμπόριο και σχολεία το στοίχημα για επανεκκίνηση

Άρση lockdown: Λιανεμπόριο και σχολεία το στοίχημα για επανεκκίνηση
Άρση lockdown: Οι κρίσιμες ημερομηνίες για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου και των σχολείων.

Το μεγάλο και κρίσιμο ερώτημα στο οποίο καλείται να δώσει απαντήσεις η κυβέρνηση σχετίζεται με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων, ωστόσο οι λοιμωξιολόγοι είναι ιδιαίτερα διχασμένοι ύστερα από την έκρηξη των 4.340 κρουσμάτων που καταγράφηκαν χθες.

Το σχέδιο αποσυμπίεσης, που προγραμματίζει η κυβέρνηση, συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με υπουργούς και στενούς του συνεργάτες. Στη σύσκεψη, που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, τέθηκαν επί τάπητος οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη χαλάρωση του lockdown, με την προϋπόθεση βέβαια ότι τα μέτρα που έχει εισηγηθεί η κυβέρνηση, θα γίνουν αποδεκτά και από την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων που συνεδριάζει το πρωί της Τετάρτης.

Τι θα ισχύει για λιανεμπόριο και εμπορικά κέντρα

Η χαλάρωση του lockdown φαίνεται πως βρίσκεται προ των πυλών, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι από το επόμενο Σάββατο ελευθερώνονται οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο. Ωστόσο, το μεγαλύτερο στοίχημα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου. Ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου Ανάπτυξης στόχευε στο να τεθεί σε λειτουργία ο πενταψήφιος αριθμός 13022, στον οποίο θα μπορούν να στέλνουν SMS οι πολίτες για να βγουν για τα ψώνια τους, πάντα με συγκεκριμένο χρονικό περιορισμό.

Ο παραπάνω σχεδιασμός φαίνεται πως ναυάγησε, καθώς τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα και η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων συναινούν στο ότι δεν είναι δυνατό να υλοποιηθεί. Επομένως το επικρατέστερο σενάριο είναι οι αγορές να πραγματοποιούνται με τη μέθοδο του click away (παραλαβή έξω από το κατάστημα) τουλάχιστον για μια εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή κρίνεται εξαιρετικά δύσκολο να ανοίξουν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα στις 5 Απριλίου, παράλληλα με το λιανεμπόριο. Προϋπόθεση για να υλοποιηθούν αυτές οι αποφάσεις είναι να εγκριθούν και από την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων που συνεδριάζει αύριο Τετάρτη.

Επιστροφή στις σχολικές αίθουσες με self test

Σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων, η ημερομηνία ανοίγματος τοποθετείται μία εβδομάδα αργότερα, συγκεκριμένα στις 12 Απριλίου. Το προβάδισμα δίνεται στα Λύκεια και πιθανότατα στα Γυμνάσια, ενώ αργότερα πρόκειται συζητηθεί η επαναλειτουργία των Δημοτικών Σχολείων. Η επιστροφή των μαθητών και καθηγητών στις σχολικές αίθουσες θα γίνει με τη διενέργεια υποχρεωτικών self test.

Σχετικά με τα self test, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι να πραγματοποιηθεί μία επανεκκίνηση με ασφάλεια: «Υπάρχει ένα συνολικό πλαίσιο στρατηγικής που παρουσιάστηκε, με βάση και το νέο συμπληρωματικό εργαλείο των self test, που θα έχουμε σύντομα στα χέρια μας, μαζί με τον εμβολιασμό και τους χιλιάδες στοχευμένους ελέγχους που γίνονται κάθε μέρα από τον ΕΟΔΥ. Στόχος είναι μια ελεγχόμενη επανεκκίνηση με ασφάλεια», ανέφερε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments