Τεχνολογία

Βραβείο Turing: Απονεμήθηκε στους Άχο και Ούλμαν

Βραβείο Turing: Απονεμήθηκε στους Άχο και Ούλμαν
Βραβείο Turing: Το «Νόμπελ» Πληροφορικής δόθηκε για το 2020 σε δύο ανθρώπους που είναι πρωτοπόροι στον προγραμματισμό. Τι έχουν πετύχει.

Το Βραβείο Turing απονέμεται στους κορυφαίους της Πληροφορικής κάθε χρονιά. Είναι κάτι αντίστοιχο με τα βραβεία Νόμπελ, που δίνονται για τη Φυσική, για τα Μαθηματικά, για τις προσπάθειες για την Ειρήνη κ.ά. Το βραβείο Turing για το 2020 κατέκτησαν οι Αμερικανοί πρωτοπόροι των αλγόριθμων και του προγραμματισμού, Άλφρεντ Άχο και Ντέιβιντ Ούλμαν.

Την ανακοίνωση έκανε η διεθνής Ένωση Υπολογιστικών Μηχανών (Association of Computing Machinery-ACM). Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τους ομότιμους καθηγητές της Επιστήμης των Υπολογιστών Άλφρεντ Βάινο Άχο (Πανεπιστήμιο Κολούμπια Νέας Υόρκης) και Ντέιβιντ Ούλμαν (Πανεπιστήμιο Στάνφορντ Καλιφόρνια).

Βραβείο Turing

Βραβείο Turing

Βραβείο Τούρινγκ: Τα επιτεύγματα των δύο νικητών

Οι δύο επιστήμονες ανέπτυξαν στη διάρκεια της πολυετούς καριέρας τους πρωτοποριακούς αλγόριθμους, διάφορα άλλα εργαλεία, καθώς και εμβληματικά εκπαιδευτικά βιβλία που έχουν χρησιμοποιηθεί από εκατομμύρια προγραμματιστές λογισμικού παγκοσμίως, όπως το κλασσικό πια «Ο Σχεδιασμός και η Ανάλυση των Υπολογιστικών Αλγορίθμων» (1974).

Το βραβείο Turing απονέμεται από το 1966 προς τιμή του Βρετανού μαθηματικού και πρωτοπόρου της Πληροφορικής Άλαν Τούριννγκ. Συνοδεύεται από το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, με χρηματοδοτική υποστήριξη από τη Google.

Κάθε πρόγραμμα που «τρέχει» σήμερα σε κάποια μηχανή (υπολογιστή, κινητό τηλέφωνο, αυτοκίνητο κ.ά.), έχει γραφτεί σε κάποια γλώσσα προγραμματισμού, η οποία στη συνέχεια «μεταφράζεται» σε χαμηλότερου επιπέδου κώδικα που μπορεί να εκτελεστεί από το μηχάνημα. Η τεχνολογία αυτής της «μετάφρασης» -σε μεγάλο βαθμό- οφείλει το ξεκίνημά της στους Άχο και Ούλμαν. Η αρχή έγινε με τη συνεργασία των δύο (αμφότεροι διδάκτορες του Πανεπιστημίου Πρίνστον) στα Εργαστήρια Bell μεταξύ 1967-1969 και μετά συνεχίστηκε για δεκαετίες.

«Οι Άχο και Ούλμαν έχουν υπάρξει ηγέτες του προγραμματισμού από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 και η εργασία τους έχει καθοδηγήσει διαδοχικές γενιές προγραμματιστών και ερευνητών μέχρι σήμερα», δήλωσε η Αυστριακή πρόεδρος της ACM, καθηγήτρια Γκαμπριέλε Κότσις.

Το 2019 το συγκεκριμένο βραβείο είχαν κατακτήσει οι: Εντ Κάτμουλ και Πατ Χάνραχαν για τις θεμελιώδεις συνεισφορές τους στα τρισδιάστατα γραφικά των υπολογιστών. Το 2018 το βραβείο είχε πάει στους: Γιόσουα Μπέντζιο, Τζέφρι Χίντον και Γιαν ΛεΚουν για τα επιτεύγματά τους, που κατέστησαν τα deep neural networks σημαντικό κομμάτι του τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments