Διεθνή

Εμβόλιο AstraZeneca: Άγνωστο αν σχετίζεται με τις θρομβώσεις

Εμβόλιο AstraZeneca: Άγνωστο αν σχετίζεται με τις θρομβώσεις
Εμβόλιο AstraZeneca: Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν έχει εντοπίσει μέχρι στιγμής τους παράγοντες που συνδέει τις θρομβώσεις με το εμβόλιο.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε ότι δεν έχει εντοπίσει ακόμα τους παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία και το φύλο, που σχετίζονται με τα περιστατικά θρομβώσεων που αναφέρθηκαν μετά τον εμβολιασμό όσων έκαναν χρήση του εμβολίου της AstraZeneca.

Η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων έρχεται μετά την απόφαση αρκετών χωρών να αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca σε ορισμένες ηλικιακές κατηγορίες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου των ηλικιωμένων. Μέχρι στιγμής ο Καναδάς, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία έχουν «παγώσει» τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ο EMA επανέλαβε ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων, αλλά προειδοποίησε ότι οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν την πιθανότητα σπάνιων θρομβώσεων και πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η αιτιώδης σχέση των θρομβώσεων με το εμβόλιο δεν είναι αποδεδειγμένη, αλλά είναι δυνατή και η έρευνα είναι σε εξέλιξη.

Έρευνες διεξάγονται τόσο από τον ΕΜΑ όσο και από πολλές άλλες εθνικές αρχές. Αν και αρχικά ο ΕΜΑ είχε κρίνει το εμβόλιο της AstraZeneca ως ασφαλές για χρήση, έπειτα ακολούθησαν αναφορές περιστατικών θρόμβωσης, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων εγκεφαλικών θρομβώσεων, αιμορραγίας και χαμηλών αιμοπεταλίων. Η επιτροπή ασφάλειας του EMA βρίσκεται στο στάδιο που εξετάζει την αξιολόγηση των περιστατικών θρομβώσεων και τη Δευτέρα πρόκειται να καλέσει μία συνάντηση εμπειρογνωμόνων προκειμένου να μελετήσει περαιτέρω τα αναφερόμενα περιστατικά που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Η επικεφαλής του EMA Emer Cooke αναμένεται να ενημερώσει τα μέσα ενημέρωσης αργότερα την ίδια ημέρα σχετικά με την μέχρι τώρα έρευνα.

Εμβόλιο Astra Zeneca: Στοπ από την Γερμανία στους εμβολιασμούς με το σκεύασμα

Η εφημερίδα Tagesspiegel, η οποία πρώτη ανέφερε την απόφαση, δήλωσε ότι το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι πρόκειται να σταματήσει τους εμβολιασμούς της AstraZeneca για όλους κάτω των 60 ετών, όχι μόνο για τις γυναίκες. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Paul Ehrlich, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 31 περιστατικά θρομβώσεων, ενώ εννέα από αυτά οδήγησαν σε θάνατο. Με εξαίρεση δύο περιπτώσεις, όλες οι αναφορές αφορούσαν γυναίκες ηλικίας μεταξύ 20 και 63 ετών. Σημειώνεται ότι η Γερμανία έχει μέχρι στιγμής πραγματοποιήσει 2.698.246 εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Robert Koch.

Άνγκελα Μέρκελ

Εμβόλιο AstraZeneca

Σε αυτά τα στοιχεία παρέπεμψε πριν από λίγο και η υπουργός Υγείας του κρατιδίου του Βερολίνου Ντιλέκ Καλαϊτζί, ανακοινώνοντας την αναστολή χρήσης του για την συγκεκριμένη κατηγορία, ενώ εκπρόσωπος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité τόνισε ότι «αυτό το βήμα είναι απαραίτητο, διότι έχουν διαπιστωθεί νέα περιστατικά θρομβώσεων σε γυναίκες στην Γερμανία». Ο ίδιος διευκρίνισε πάντως ότι στο Charité δεν υπήρξε ανάλογο περιστατικό, ενώ έχουν χορηγηθεί ήδη 16.000 δόσεις εμβολίων στο προσωπικό, εκ των οποίων τα περισσότερα της AstraZeneca.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments