Διεθνή

Εμβόλιο AstraZeneca: Ο ΕΜΑ ξεκινάει έρευνα

Εμβόλιο AstraZeneca: Ο ΕΜΑ ξεκινάει έρευνα
Εμβόλιο AstraZeneca: Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ξεκινάει έρευνα στις 29 Μαρτίου για τα περιστατικά θρομβώσεων και κατά πόσο συνδέονται με το εμβόλιο.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα ότι η επιτροπή ασφαλείας του θα συγκαλέσει συνεδρίαση εμπειρογνωμόνων στις 29 Μαρτίου, προκειμένου να μελετήσει περαιτέρω τις αναφερόμενες περιπτώσεις θρομβώσεων αίματος που συνδέονται με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Σημειώνεται ότι σήμερα ανακοινώθηκε ότι η Δανία προχωρά σε αναστολή της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca για τρεις εβδομάδες.

ΕΜΑ: Ανησυχία για τα περιστατικά θρομβώσεων

Ο EMA και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υποστήριξαν την ασφάλεια του εμβολίου την περασμένη εβδομάδα, αλλά μια δημοσκόπηση έδειξε ότι η ευρωπαϊκή εμπιστοσύνη είχε «χαθεί», καθώς τουλάχιστον 17 χώρες ανέστειλαν ή καθυστέρησαν τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου μετά από αναφορές νοσηλείας με περιστατικά θρόμβωσης και αιμορραγίας. Η Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων Φαρμακοεπαγρύπνησης του EMA (PRAC), η οποία εξετάζει την ασφάλεια των ανθρώπινων φαρμάκων, έχει ξεκινήσει μια συνεχή, ταχεία ανασκόπηση για την αξιολόγηση αυτών των περιστατικών θρόμβωσης, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων στον εγκέφαλο. Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση από το PRAC αναμένεται μεταξύ 6 και 9 Απριλίου κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής.

Η Δανία αναστέλλει για τρεις εβδομάδες τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca

Μεταξύ των χωρών που ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca ήταν και η Δανία, η οποία πρόκειται να καθυστερήσει τη χορήγηση του εμβολίου για τρεις εβδομάδες. «Η βάση μας για τη λήψη τελικής απόφασης για την περαιτέρω χρήση του εμβολίου της AstraZeneca είναι πολύ αβέβαιη», ανέφερε σε δήλωση ο διευθυντής της Δανικής Αρχής Υγείας, Soren Brostrom. «Πολλές μελέτες έχουν ξεκινήσει, αλλά δεν έχουμε ακόμη συμπεράσματα. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να παρατείνουμε την αναστολή».

Μια ανασκόπηση του EMA στην οποία συμμετείχαν 20 εκατομμύρια άτομα που έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση περιλάμβανε επτά περιπτώσεις θρόμβωσης του αίματος σε πολλαπλά αιμοφόρα αγγεία. Η αβεβαιότητα που έχει προκύψει γύρω από το εμβόλιο φαίνεται να είχε και επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη της Δανίας. Πριν την αναστολή της χρήσης του εμβολίου περίπου 150.000 άτομα είχαν ήδη εμβολιαστεί στη Δανία. Σύμφωνα με μία έρευνα που έγινε αυτή την εβδομάδα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένας στους τρεις Δανούς θα αρνούνταν να χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο της AstraZeneca.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments