Διεθνή

Φινλανδία κορωνοϊός: Το lockdown κρίθηκε αντισυνταγματικό

Φινλανδία κορωνοϊός: Το lockdown κρίθηκε αντισυνταγματικό
Φινλανδία κορωνοϊός: Η κυβέρνηση απέσυρε την πρόταση για lockdown σε πέντε μεγάλες πόλεις της χώρας, με το κοινοβούλιο να κρίνει το μέτρο αντισυνταγματικό.

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας πήρε πίσω τελικά την πρότασή της περί lockdown, σύμφωνα με την οποία οι πολίτες σε πολλές μεγάλες πόλεις θα υποχρεώνονταν να αυτοαπομονωθούν στα σπίτια τους προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση της Φινλανδίας πρότεινε να τεθεί σε ισχύ το lockdown σε πέντε πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας της χώρας Ελσίνκι, και να επιτραπεί στους κατοίκους αυτών των πόλεων να βγουν από τα σπίτια του αποκλειστικά για περιορισμένους λόγους, προκειμένου να περιοριστούν τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού και να περιοριστούν οι νοσηλείες στα νοσοκομεία.

«Αυτές είναι τώρα οι πόλεις με τις πιο δύσκολες επιδημικές συνθήκες, αλλά η λίστα μπορεί να ενημερωθεί αν αλλάξει η κατάσταση», είχε δηλώσει στο Reuters ο Παβί Αντικόσκι, υπεύθυνος επικοινωνίας του πρωθυπουργικού γραφείου. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η κυβέρνηση έκλεισε εστιατόρια και σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ολόκληρη τη χώρα.

Η συνταγματική επιτροπή του κοινοβουλίου έκρινε ανακριβή την πρόταση του lockdown. «Θα ήταν αδύνατο για τους κατοίκους να προβλέψουν τι απαγορεύεται, επιτρέπεται ή τιμωρείται», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Antti Rinne, αλλά αναγνώρισε ότι τα επιχειρήματα για την επιβολή περισσότερων περιοριστικών μέτρων ήταν δικαιολογημένα. Η επιτροπή ανέφερε ότι η πρόταση πρέπει να αλλάξει σε στοχευμένους περιορισμούς, όπου ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό ήταν σημαντικός, όπως ιδιωτικές συγκεντρώσεις και πολυσύχναστα μέρη όπως καταστήματα.

Η Φινλανδία έχει πληθυσμό 5,5 εκατομμυρίων ανθρώπων. Έχει καταγράψει 77.452 κρούσματα κορωνοϊού και 844 θανάτους, ενώ οι νοσηλευόμενοι έχουν φτάσει τους 295. Έχει επαινεθεί για τον χειρισμό της πανδημίας και συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments