Διεθνή

ΗΠΑ: H τρίτη αιτία θανάτου o κορωνοϊός

ΗΠΑ: H τρίτη αιτία θανάτου o κορωνοϊός
ΗΠΑ: Το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ μειώθηκε πέρυσι κατά ένα έτος στα επίπεδα του 2006.

Ο κορωνοϊός είναι πλέον τρίτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, ενώόνο ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα σκότωσαν πέρυσι περισσότερους Αμερικανούς από ό,τι η πανδημία.

Η Covid-19 ήταν η τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου το 2020, ανακοίνωσαν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα για όλο το έτος. Ο κορωνοϊός ήταν αιτία ή βασικός παράγοντας για συνολικά 377.833 θανάτους την περυσινή χρονιά.

ΗΠΑ: Συνολικά καταγράφηκαν 3.358.814 θάνατοι

Τα CDC επισήμαναν ακόμα ότι η θνησιμότητα (αριθμός θανάτων σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού) αυξήθηκε πέρυσι για πρώτη φορά από το 2017. Συνολικά καταγράφηκαν 3.358.814 θάνατοι, αριθμός αυξημένος κατά σχεδόν 16% σε σχέση με το 2019. Από το ποσοστό αυτό, το μεγαλύτερο μέρος (11,3%) αντιστοιχεί στην Covid-19, με τη μέγιστη θνησιμότητα να καταγράφεται στην ηλικιακή ομάδα των 85 και άνω.

Η ανάλυση των CDC επιβεβαιώνει ότι η πανδημία έπληξε δυσανάλογα τις μειονότητες, καθώς η θνησιμότητα λόγω Covid-19 ήταν μεγαλύτερη στους Λατινοαμερικανούς και τους Αφροαμερικανούς. Ο πραγματικός απολογισμός της πανδημίας μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερος, δεδομένου ότι η διαθεσιμότητα των διαγνωστικών εξετάσεων ήταν περιορισμένη στις αρχές της κρίσης, επισήμαναν τα CDC.

Τον περασμένο μήνα, η υπηρεσία είχε ανακοινώσει προκαταρκτικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ μειώθηκε πέρυσι κατά ένα έτος στα επίπεδα του 2006. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση που έχει καταγραφεί στη χώρα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. ΗΠΑ

Εντείνεται η διπλωματία των εμβολίων στις ΗΠΑ

Οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ προχωρούν και ήδη έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν την επέκταση και στις υπόλοιπες χώρες. Η διπλωματία των εμβολίων εντείνεται διαρκώς μεταξύ ΗΠΑ, Κίνας και Ρωσίας. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα γίνουν τους επόμενους μήνες η «ηγέτιδα» χώρα σε ό,τι αφορά την παγκόσμια πρόσβαση στα εμβόλια.

Πιο συγκεκριμένα, ήδη από την πλευρά της Κίνας και της Ρωσίας έχουν πολλαπλασιαστεί οι ανακοινώσεις για τις παραδόσεις δόσεων εμβολίων σε όλο τον κόσμο. Το ίδιο παρατηρείται και από τις ΗΠΑ, όπου οι εμβολιασμοί προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.

Οι παραδόσεις των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο

Η Ουάσινγκτον, η οποία έχει ιδίως στη διάθεσή του δεκάδες εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο, προς το παρόν, δεν έχει λάβει άδεια επείγουσας χρήσης από τους αμερικανούς εποπτικούς φορείς, ανακοίνωσε συμφωνίες για την προμήθεια 2,5 εκατ. δόσεων στο Μεξικό και 1,5 εκατ. στον Καναδά.

«Προβλέπω ότι αφού συνεχίσουμε και εμβολιάσουμε όλο τον αμερικανικό πληθυσμό, θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ακόμη περισσότερα σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια ψηφιακής συζήτησης με δημοσιογράφους που είναι διαπιστευμένοι στον ΟΗΕ, καθώς η εκστρατεία ανοσοποίησης στις ΗΠΑ δεν σταματά να επιταχύνεται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments