Διεθνή

Μπάιντεν ΗΠΑ: Νέο σχέδιο επένδυσης στις υποδομές

Μπάιντεν ΗΠΑ: Νέο σχέδιο επένδυσης στις υποδομές
Μπάιντεν ΗΠΑ: Ο νέος πρόεδρος συνεχίζει να εκτελεί το πρόγραμμα του φτιάχνοντας ένα σχέδιο για επένδυση πάνω στις υποδομές της χώρας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μετά το πακέτο οικονομικής βοήθειας που πέρασε στο Κογκρέσο ετοιμάζει το επόμενο σχέδιο του. Στον απόηχο των προβλημάτων με την Ρωσία, ο Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να προτείνει ένα νέο σχέδιο επένδυσης στις υποδομές και στην απασχόληση. Την ίδια ώρα έχει βάλει ως στόχο τον άμεσο εμβολιασμό του αμερικανικού πληθυσμού μέσα στις 100 πρώτες ημέρες υπό την Διοίκηση του.

Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη ο πρόεδρος παρουσίασε ένα σχέδιο μαμούθ, το οποίο όπως είπε θα «δημιουργήσει εκατομμύρια καλές δουλειές». Από την μεριά του, ο Λευκός Οίκος το σύγκρινε με το μέγεθος της επένδυσης με την εποχή που οι ΗΠΑ «κέρδισαν την κούρσα του διαστήματος». Κατά τον αρχηγό του κράτους, το πρόγραμμα αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου οι ΗΠΑ να μπορέσουν να «νικήσουν στον ανταγωνισμό με την Κίνα». «Πρέπει να το εφαρμόσουμε», επέμεινε.

Μπάιντεν ΗΠΑ: Τα περιεχόμενα του σχεδίου

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τις πρώτες λεπτομέρειες του “Σχεδίου για την Απασχόληση στις ΗΠΑ”, ένα γιγαντιαίο σχέδιο για επενδύσεις σε έργα υποδομών που θέλει να δρομολογήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για την περαιτέρω στήριξη της οικονομίας καθώς η χώρα ανακάμπτει από την κρίση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το σχέδιο προβλέπει δαπάνες άνω των 2 τρις δολ. τα επόμενα χρόνια. Τα χρήματα αυτά χωρίζονται σε $620 δισ. για τις μεταφορές και $650 δισ. για πρωτοβουλίες που συνδέονται με την βελτίωση της ποιότητας της ζωής στο σπίτι, όπως το καθαρό νερό και οι ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων. Προβλέπει επίσης $580 δισ. για την ενίσχυση του αμερικανικού μεταποιητικού κλάδου – με περίπου $180 δισ. να κατευθύνονται σε αυτό που χαρακτηρίζεται το μεγαλύτερο πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης εκτός του αμυντικά τομέα στην ιστορία των ΗΠΑ. Προβλέπει επίσης $400 δισ. για την βελτίωση της περίθαλψης των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία.

Οι δαπάνες αυτές θα καλυφθούν πλήρως από φόρους 2 τρισ. δολ. σε διάστημα 15 ετών, με αύξηση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων στο 28% από 21%, αύξηση του ελάχιστου φόρου για τις αμερικανικές πολυεθνικές και καθιέρωση ενός ελάχιστου φόρου 15% στα καθαρά έσοδα (book income).

“Όπως προηγούμενα μεγάλα έργα στην ιστορία μας, το σχέδιο του προέδρου θα ενώσει και θα κινητοποιήσει τη χώρα για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας: την κλιματική κρίση και τις φιλοδοξίες μιας αυταρχικής Κίνας”, αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Μπάιντεν ΗΠΑ: Η δυσκολία της έγκρισης από το Κογκρέσο

Το σχέδιο υπόκειται στην έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, πολλοί Δημοκρατικοί τάχθηκαν υπέρ ενός μεγάλου πακέτου επενδύσεων για τη βελτίωση των δημόσιων υποδομών. Αλλά για να υιοθετηθεί ένα σχέδιο τέτοιου μεγέθους, ο ένοικος του Λευκού Οίκου θα χρειαστεί τις ψήφους περίπου 10 Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του GOP στο σώμα, ο Μιτς Μακόνελ, απέρριψε μονομιάς το σχέδιο του Τζο Μπάιντεν. Ειδικά μετά το μεγάλο πακέτο οικονομικής ανακούφισης των Αμερικανών, όπου ο Μπάιντεν παρέκαμψε τους Ρεπουμπλικάνους, τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ.

Το νέο σχέδιο έχει προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις στην πλευρά των Ρεπουμπλικάνων που διαχρονικά είναι αντίθετοι σε αυξήσεις φόρων. Δεν αποκλείεται όμως να δοκιμάσει και τη συνοχή των Δημοκρατικών δεδομένου του εύρους των μέτρων που περιλαμβάνει, σχολιάζει το Bloomberg.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments