Κόσμος

NASA: Αστεροειδής πλησιάζει τη Γη

NASA: Αστεροειδής πλησιάζει τη Γη
NASA: Ένας αστεροειδής με μέγεθος ισοδύναμο με τον Πύργο της Πίζας πλησιάζει τη Γη.
NASA: Ένας αστεροειδής με μέγεθος ισοδύναμο με τον Πύργο της Πίζας πλησιάζει τη Γη.

Ένας αστεροειδής με το μέγεθος του Πύργου της Πίζας πλησιάζει τη Γη. Ο διαστημικός βράχος με την κωδική ονομασία 2015MB54 έχει διάμετρο 60 μέτρων, είναι δηλαδή λίγο μεγαλύτερος από την κεκλιμένο Πύργο της Πίζας που έχει ύψος 57 μέτρα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο αστεροειδής ταξιδεύει στο διάστημα με ταχύτητα 3,7 χλμ/δευτ.(περίπου 13.300 χλμ/ώρα) και θα περάσει από τον πλανήτη μας την Τρίτη 6 Απριλίου.  Ο αστεροειδής 2015MB54 έχει καταχωρηθεί στη λίστα διαστημικών βράχων Apollo, στην οποία περιλαμβάνονται οι διαστημικοί βράχοι με τροχιακό άξονα μεγαλύτερο από την τροχιά της γης. Σύμφωνα με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA, ο αστεροειδής θα περάσει σε μια απόσταση 3.230.000 μιλίων από τη Γη, με τη μέση απόσταση ανάμεσα στον πλανήτη μας και τη Σελήνη να είναι τα 239.000 μίλια.

NASA: Δεν κινδυνεύει η Γη από τον αστεροειδή Απόφις για τα επόμενα 100 χρόνια

Κάθε χρόνο, η NASA και η ευρωπαϊκή υπηρεσία διαστήματος (ESA) παρακολουθεί χιλιάδες αστεροειδών κάθε χρόνο, οι οποίοι περνούν με ασφάλεια από τον πλανήτη μας, αλλά η τροχιά τους σε κάποιο σημείο συμπίπτει με την τροχιά της Γης. Η μεγαλύτερη ανησυχία της NASA ακούει στο όνομα Απόφις, ο οποίος από τότε που ανακαλύφθηκε θεωρείται ένας από τους πιο επικίνδυνους για να προσκρούσει στη Γη. Όμως, όπως ανακοίνωσε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), νέοι υπολογισμοί της τροχιάς του καταλήγουν στην εκτίμηση των επιστημόνων ότι σίγουρα κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί μέσα στα επόμενα τουλάχιστον 100 χρόνια.

Έχοντας διάμετρο περίπου 340 μέτρα, ο ‘Αποφις θεωρήθηκε σοβαρή απειλή, όταν εκτιμήθηκε ότι θα περάσει ανησυχητικά κοντά από τη Γη τον Απρίλιο του 2029 (σε απόσταση μόλις 32.000 χιλιομέτρων, μικρότερη εκείνης των γεωσύγχρονων δορυφόρων), αν και, όπως έδειξαν κατοπινές αναλύσεις δεν υπάρχει τότε κίνδυνος πρόσκρουσης. Εξίσου καθησυχαστική υπήρξε η πρόβλεψη και για την επόμενη κοντινή διέλευση του το 2036.

Έως τώρα υπήρχε ακόμη μια μικρή πιθανότητα να πέσει στη Γη το 2068, η οποία όμως και αυτή εξαλείφθηκε μετά τους νέους υπολογισμούς με τη βοήθεια νέων παρατηρήσεων από τηλεσκόπια κατά την πρόσφατη διέλευση του ‘Αποφι σε απόσταση 17 εκατ. χλμ. στις 5 Μαρτίου. Αλλά και για μερικές ακόμη δεκάδες χρόνια μετά το 2068 ο εν λόγω αστεροειδής δεν αναμένεται να αποτελέσει απειλή για τον πλανήτη μας.

«Μία πρόσκρουση το 2068 δεν θεωρείται πια πιθανή και οι υπολογισμοί μας δεν δείχνουν τον παραμικρό κίνδυνο πρόσκρουσης για τα τουλάχιστον 100 επόμενα χρόνια», διαβεβαίωσε ο Ντέηβιντ Φαρνόκια του Κέντρου Μελετών Κοντινών στη Γη Αντικειμένων (CNEOS) της NASA. Ο ‘Αποφις δεν ανήκει στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ ‘Αρη-Δία, όπως οι περισσότεροι αστεροειδείς, αλλά στη λεγόμενη οικογένεια ‘Ατεν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments