Διεθνή

Ολλανδία εμβολιασμοί: Αναστέλλεται το εμβόλιο της AstraZeneca

Ολλανδία εμβολιασμοί: Αναστέλλεται το εμβόλιο της AstraZeneca
Ολλανδία εμβολιασμοί: Η Ολλανδία προχωρά σε προσωρινή αναστολή του εμβολίου για τα άτομα κάτω των 60.

Η Ολλανδία αναστέλλει προσωρινά τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca για τα άτομα κάτω των 60, μετά το θάνατο μίας γυναίκας που είχε λάβει μία δόση του εμβολίου. Το αποτέλεσμα που ακολούθησε την απόφαση ήταν να ακυρωθούν περίπου 10.000 προγραμματισμένα ραντεβού για εμβολιασμούς, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANP.

Η απόφαση ελήφθη μετά από νέες αναφορές από τον οργανισμό παρακολούθησης φαρμάκων Lareb και συζητήσεις με τις αρχές υγείας, ανέφερε δήλωση του Υπουργείου Υγείας. Από την πλευρά της η AstraZeneca είπε ότι βρίσκεται σε συνεργασία με τις ολλανδικές αρχές, σε περίπτωση που χρειαστούν απαντήσεις.

«Οι αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη από τη χρήση του εμβολίου μας για την προστασία των ανθρώπων από αυτόν τον θανατηφόρο ιό υπερτερούν σημαντικά των κινδύνων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες», ανέφερε σχετικά η εταιρία AstraZeneca.

EMA

Η ολλανδική εταιρεία Lareb, η οποία παρακολουθεί παρενέργειες φαρμάκων, δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή ότι έχει λάβει πέντε αναφορές εκτεταμένης θρόμβωσης μετά από εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας που πέθανε. Η Lareb είπε ότι τα συμβάντα είχαν συμβεί 7 έως 10 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. «Αυτές είναι γυναίκες ηλικίας μεταξύ 25 και 65 ετών. Τρεις ασθενείς είχαν εκτεταμένες πνευμονικές εμβολές. Ένας πέθανε και ένας είχε επίσης εγκεφαλική αιμορραγία», ανέφερε η Lareb.

Στην Ολλανδία περίπου 400.000 άτομα έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca αυτή την περίοδο και όσα έχουν αναφερθεί «φαίνονται συγκρίσιμα με άλλες αναφορές στην Ευρώπη», δήλωσε η Lareb.

Η Ολλανδία στα χνάρια της Γερμανίας – Η Γερμανία προτείνει τη χρήση άλλου εμβολίου για τη δεύτερη δόση

Η απόφαση της Ολλανδίας ήρθε μία μέρα αφότου η Γερμανία σταμάτησε τη χρήση του εμβολίου για άτομα κάτω των 60 ετών και ζήτησε από όσους είχαν λάβει την πρώτη δόση να προχωρήσουν στη δεύτερη με άλλο εμβόλιο. «Θεωρώ ότι όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca θα πρέπει να κάνουν τη δεύτερη με άλλο, παρόμοιο εμβόλιο. Από πειράματα με ζώα προκύπτει ότι η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι η ίδια. Θα πρέπει ωστόσο να εξεταστεί επιστημονικά πόσο αποδοτική είναι η προστασία των ανθρώπων μετά από εμβολιασμό με δύο διαφορετικά παρασκευάσματα. Ελπίζω σύντομα να έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερα στοιχεία», δήλωσε ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμού Τόμας Μέρτενς

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments