Ελλάδα

Λίμνη Τσιβλού: To θαύμα της φύσης που ξεκίνησε από μια καταστροφή

Λίμνη Τσιβλού: To θαύμα της φύσης που ξεκίνησε από μια καταστροφή
Λίμνη Τσιβλού: Μία καταστροφική κατολίσθηση που είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία της απίστευτης λίμνης.

Και όμως η Λίμνη Τσιβλού είναι μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Πολλές άγνωστες στο κοινό παραλίες είναι πολύ κοντά στην Αθήνα και παραμένουν ανεξερεύνητες. Παρόλα αυτά ιδιαίτερα μετά την άρση της απαγόρευσης για τις διαδημοτικές μετακινήσεις πολλοί Αθηναίοι αναμένεται να επισκέπτονται τώρα που ο καιρός το επιτρέπει τα τοπία αυτά  ένα από τα επόμενα ανοιξιάτικα Σαββατοκύριακα.

Η Λίμνη Τσαβλού, συνθέτει ένα ονειρικό σκηνικό με επίκεντρο μια φυσική λίμνη. Αν την δει κανείς από κοντά σίγουρα θα το περιγράψεις ως ένα μαγικό αλπικό τοπίο στην καρδιά της Αχαΐας. Μοναδική φυσική ομορφιά σε υψόμετρο 700 μέτρων περίπου, στις πλαγιές του Χελμού. Σήμερα η Λίμνη Τσιβλού αποτελεί έναν σπουδαίο υγροβιότοπο που φιλοξενεί πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας. Είναι ιδανικός προορισμός για σαββατοκύριακο καθώς και για ποδηλατοβόλτα στη γύρω περιοχή.

Η ιστορία της Λίμνης

Πολλοί την έχουν επισκεφθεί αλλά λίγοι ξέρουν την ιστορία της. Η Λίμνη Τσιβλού δημιουργήθηκε όταν μια μεγάλη κατολίσθηση το 1913 έφραξε την κοίτη του ποταμού Κράθη. Το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό. Ήταν 24 Μαρτίου όταν η ισχυρή κατολίσθηση βύθισε το μισό χωριό Τσιβλός κάτω από τα νερά της. Το υπόλοιπο μισό χωριό σώθηκε και μάλιστα εξακολουθεί να υπάρχει, ακριβώς δίπλα στη λίμνη.

Σήμερα η Λίμνη Τσιβλού έχει επιφάνεια περίπου 83 στρέμματα και βάθος περίπου 80 μέτρα. Το όνομά της, βέβαια το πήρε από το χωριό Τσιβλός το οποίο καταπόντισε μερικώς μετά την κατολίσθηση. Μπορεί να ακούσεις να την αποκαλούν και Μαυρολίμνη και φυσικά η εξήγηση είναι εύκολη. Η κατολίσθηση δεν προκάλεσε μόνο υλικές ζημιές αλλά υπήρξαν και ανθρώπινες απώλειες. Έτσι την αποκαλούν Μαυρολίμνη για το κακό που προξένησε.

Τι άλλο να δεις

Εκτός από τη Λίμνη Τσιβλού, υπάρχουν κάποια σημεία must to see στη γύρω περιοχή.

  • Το πέτρινο εκκλησάκι δίπλα στη λίμνη που γλίτωσε από την κατολίσθηση ως εκ θαύματος. Είναι αφιερωμένο στον Άγιο Αθανάσιο.
  • Μόλις δώδεκα χιλιόμετρα μακριά της, θα βρεις και ένα από τα ωραιότερα χωριά της Αχαΐας. Ο λόγος για τη Ζαρούχλα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments