Διεθνή

Βουλγαρία εκλογές: Η πρόταση του Μπόικο Μπορίσοφ

Βουλγαρία εκλογές: Η πρόταση του Μπόικο Μπορίσοφ
Βουλγαρία εκλογές: Αν και το κόμμα του προηγείται μετά τις εκλογές, ο Μπόικο Μπορίσοφ προτείνει τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών για την επόμενη μέρα.

Οι εκλογές στην Βουλγαρία διεξήχθησαν την προηγούμενη Κυριακή. Έπειτα από μία δύσκολη χρονιά πολιτικά, με διαδηλώσεις και πανδημία, οι Βούλγαροι πολίτες κλήθηκαν να επιλέξουν την επόμενη κυβέρνηση τους. Με βάση τα πρώτα αποτελέσματα οι Βούλγαροι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό Μπορίσοφ. Χωρίς όμως να ο ίδιος να μπορεί να συγκροτήσει Κυβέρνηση χωρίς την συνεργασία άλλων κομματικών σχηματισμών.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, ο Μπόικο Μπορίσοφ, πρότεινε σήμερα (05/04) να σχηματιστεί διακομματική νέα κυβέρνηση με τη συμμετοχή τεχνοκρατών. Ο λόγος είναι ότι μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή, το κόμμα του, το GERB (κεντροδεξιά), προηγείται. Αλλά χωρίς να εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο. «Προτείνω ειρήνη – ας αξιοποιήσουμε τους ειδικούς (…) και ας αντιμετωπίσουμε την πανδημία (του νέου κορωνοϊού) ώστε να μπορούμε να ατενίσουμε ξανά το μέλλον με αισιοδοξία», είπε ο κ. Μπορίσοφ.

Οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με εταιρίες δημοσκοπήσεων και τα πρώτα αποτελέσματα, το GERB, το κυβερνών, θεωρούμενο ως φιλοευρωπαϊκό κόμμα, θα συγκεντρώσει κάτι παραπάνω από το 25% των ψήφων στη φτωχότερη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Μπόικο Μπορίσοφ δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες για τους τεχνοκράτες που εισηγείται να διοριστούν στην κυβέρνηση.

Πέρα από το GERB, στο βουλγαρικό κοινοβούλιο αναμένεται να εκλέξουν μέλη άλλα έξι κόμματα, ανάμεσά τους τρία κόμματα διαμαρτυρίας. Ο κ. Μπορίσοφ, σε βίντεο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, απευθύνθηκε σε δεύτερο πρόσωπο στις ηγεσίες αυτών των κομμάτων: «Δεν έχετε καμιά εμπειρία, δεν έχετε ανθρώπους, πρέπει να μάθετε, αλλά έχετε τεράστιες δυνατότητες», είπε. Τα επίσημα αποτελέσματα ενδέχεται να ανακοινωθούν ακόμη και τέσσερις ημέρες μετά την ψηφοφορία.

Ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών

Η χθεσινή ψηφοφορία διεξήχθη με πολλούς περιορισμούς εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Προβλέφθηκε να δοθεί η δυνατότητα στους εκλογείς να ψηφίζουν κατ’ οίκον, με τις κάλπες να μετακινούνται από σπίτι σε σπίτι, σε περιοχές οι οποίες τελούν σε καραντίνα.

Συνολικά 6,7 εκατ. πολίτες της Βουλγαρίας είχαν δικαίωμα να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία για την ανάδειξη των 240 μελών του κοινοβουλίου. Σύμφωνα με την Gallup International, η συμμετοχή ήταν γύρω στο 48% του εκλογικού σώματος. Δεν είναι ακόμη διαθέσιμα επίσημα στοιχεία για αυτήν. Βουλγαρία εκλογές

Από το Facebook η προεκλογική εκστρατεία του Μπορίσοφ

Ο Μπορίσοφ επικέντρωσε στην προεκλογική του εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μεταδίδοντας ζωντανά βίντεο από το Facebook, χωρίς να δέχεται ερωτήσεις δημοσιογράφων. Τους τελευταίους μήνες επισκέφτηκε εργοτάξια και νέα νηπιαγωγεία και εμφανίστηκε να κουβεντιάζει με υποστηρικτές του από το ένα άκρο της χώρας στο άλλο.

Το προεκλογικό του σύνθημα ήταν απλό και εύγλωττο: «Δουλειά, δουλειά, δουλειά». Πώς θα μεταφραστούν αυτά στις κάλπες; Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 1/4, έδινε στο GERB ποσοστό 28,1%, ενώ οι Σοσιαλιστές ακολουθούσαν με 19,8%. Η επικράτηση του Μπορίσοφ διευκολύνεται και από την διασπασμένη αντιπολίτευση (οι Σοσιαλιστές, για παράδειγμα, παγιδεύτηκαν σε έναν εθνικιστικό και λαϊκιστικό λόγο), αλλά και από την ευνοϊκή στάση δημοσιογράφων υπέρ του Μπορίσοφ, εξηγεί ο Σμίλοφ.

Ενας άλλος παράγοντας που ευνοεί το κυβερνών κόμμα είναι τα ισχυρά δίκτυα πατρωνίας μέσα στην βουλγαρική κοινωνία. Πολλοί είναι αυτοί που συνδέουν την εργασία τους και τις προοπτικές τους με την παραμονή του GERB στην εξουσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments