Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 6/4: Έρχεται νέο αρνητικό ρεκόρ

Κρούσματα σήμερα 6/4: Έρχεται νέο αρνητικό ρεκόρ
Κρούσματα σήμερα 6/4: Νέο αρνητικό ρεκόρ μολύνσεων αναμένεται να ανακοινωθεί από τον ΕΟΔΥ αφού τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.

Τα κρούσματα σήμερα 6/4 αναμένεται να «σπάσουν» το αρνητικό ρεκορ που καταγράφηκε στις 30 Μαρτίου. Αυτό έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές Αρχές. Μπορεί χθες τα κρούσματα να ήταν κάτω από δύο χιλιάδες, αλλά σήμερα ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης προειδοποίησε ότι μπορεί να δούμε μέχρι και 5.000 κρούσματα σήμερα ή αύριο.

Δυστυχώς, ο καθηγητής φαίνεται να επιβεβαιώνεται. Το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, είναι τα 4.340 που καταγράφηκαν στις 30 Μαρτίου. Όμως, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, αναμένεται να ξεπεραστεί αυτός ο αριθμός. Όπως μετέδωσε το Open TV, ο αριθμός των μολύνσεων από κορωνοϊό σήμερα είναι πολύ πιθανό να φτάσει ή και να ξεπεράσει τις 4.500. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα κρούσματα είχαν ξεπεράσει τις 4.000 λίγο πριν τη μία το μεσημέρι της Τρίτης.

Κρούσματα σήμερα 6/4: Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ

Κρούσματα σήμερα 6/4: Η εφιαλτική πρόβλεψη Τζανάκη

Ο Νίκος Τζανάκης σόκαρε το πρωί με την πρόβλεψή του αναφορικά με τα κρούσματα κορωνοϊού που θα δούμε σήμερα ή αύριο. Όμως, όπως αναφέραμε και παραπάνω, τα στοιχεία φαίνεται να τον επιβεβαιώνουν.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, μιλώντας για την έξαρση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι σήμερα ή αύριο αναμένεται να σπάσουμε το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων. Επίσης, τόνισε ότι η περίοδος της κορύφωσης πρόκειται να συνεχιστεί. «Ελπίζω να φτάσουμε στην αποκλιμάκωση μετά τις 15 Απριλίου», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, επισημαίνοντας πως αναμένεται να «αγγίξουμε» τα 5.000 κρούσματα.

Για την παράταση του lockdown, που σημαίνει ότι παραμένουν κλειστά τα μαγαζιά σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη, τόνισε: «Οφείλω να πω ότι θα πρέπει να αποσυνδέσουμε το επιδημιολογικό φορτίο από την πρόθεσή μας να ανοίξουμε το λιανεμπόριο. Αν αποδεχτούμε ότι δεν επηρεάζει τους ιικούς δείκτες, τότε η απόφαση αυτή (σ.σ.: για το λουκέτο σε στις τρεις προαναφερθείσες περιοχές) πρέπει να ανατραπεί» είπε ο καθηγητής.

Έπειτα, πρόσθεσε: «Είναι προτιμότερο να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν επιτρέπουμε στον κόσμο να πάει στο εξοχικό του να αποσυμφορηθούν το κέντρο και οι αστικές περιοχές. Ευτυχώς, δόθηκε η εντολή ο κόσμος να βγαίνει έξω τα Σαββατοκύριακα. Χάρηκα πάρα πολύ που είδα τον κόσμο να είναι έξω. Αυτό τον βοηθά να τηρεί τα μέτρα καλύτερα και τις καθημερινές».

Για την εστίαση και το άνοιγμα των εξωτερικών χώρων, ο καθηγητής δήλωσε ότι «είναι μια ρεαλιστική και ωφέλιμη για την πανδημία, καθότι θα μετατρέψει μια άκρως ανασφαλή κοινωνική συμπεριφορά σε πιο οργανωμένη, πιο φορμαρισμένη και πιο ασφαλή κοινωνικότητα» και πρόσθεσε πως είμαι κι εγώ θιασώτης του να κλειστούμε στα σπίτια, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε».

Για τις μετακινήσεις εκτός νομού, «εφόσον είναι για εξοχικά, ναι. Ισως μπορούμε να δούμε κάποιους κανόνες για απαγόρευση σε άκρως επιβαρυμένες περιοχές, ή ακόμα και το πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά και με τα self test, έτσι ώστε να ζήσουμε μια κανονικότητα με τον κορονοϊό μέχρι να τον νικήσουμε πλήρως».

Κρούσματα σήμερα 6/4: Τι θα γίνει με τα σχολεία και το Πάσχα στο χωριό

Για το άνοιγμα των σχολείων οι απόψεις διίστανται. Ή μάλλον για να είμαστε πιο ακριβείς, υπάρχει διαφωνία σχετικά με την ημερομηνία που θα γίνει αυτό αφού όλοι συμφωνούν ότι οι μαθητές πρέπει να επιστρέψουν στα θρανία τους.

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι θεωρεί επικίνδυνο το άνοιγμα των Δημοτικών σχολείων και των Γυμνασίων πριν το Πάσχα. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής λοιμωξιολόγων σημείωσε ότι η επιδημιολογική κατάσταση δεν είναι καλή.

Για τα Λύκεια ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι δεν έχει γίνει ακόμη συζήτηση στην Επιτροπή ούτε έχει αποφασιστεί εάν θα ανοίξουν τη Δευτέρα 12 Απριλίου. Στη συνέχεια πρόσθεσε πως πιθανότητα η συνεδρίαση για το θέμα αυτό θα γίνει αύριο Τετάρτη ή την Παρασκευή.

Άνοιγμα σχολείων: Διίστανται οι απόψεις

Άνοιγμα σχολείων: Διίστανται οι απόψεις

Όπως είπε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δεν αναμένεται άμεση αποσυμπίεση των δεδομένων της πανδημίας. Τοποθέτησε χρονικά την αποσυμπίεση ίσως και πριν τα τέλη Απριλίου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συνεχιστούν νυχτερινές εκδηλώσεις χιλιάδων ατόμων ή δεν θα δούμε κοσμοπλημμύρα στην Ερμού.

Για τις μετακινήσεις το Πάσχα

Ο κ. Εξαδάκτυλος τάχθηκε υπέρ της απελευθέρωσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό το Πάσχα, αλλά μόνο μεταξύ περιοχών με το ίδιο ιικό φορτίο και για όσους διαθέτουν δευτερεύουσα κατοικία. Όπως είπε κάτι τέτοιο όχι μόνο είναι απολύτως λογικό και αναγκαίο αλλά θα βοηθήσει κιόλας καθώς θα αποσυμπιεστούν οι ανοιχτοί χώροι αστικών κέντρων.

«Σε αυτό μπορούμε να κινηθούμε. Δεν μπορούμε όμως να κινηθούμε από κόκκινες περιοχές προς περιοχές με χαμηλότερα επιδημιολογικά φορτία ή προς τον τουρισμό που είχαμε κάθε Πάσχα στην πατρίδα μας, γιατί θα αντιμετωπίσουμε τεράστια προβλήματα μετά», προειδοποίησε.

Γεραπετρίτης: Ανοίγουν τα σχολεία – «Παράθυρο» για τις μετακινήσεις το Πάσχα

Από την άλλη μεριά, άνοιγμα των Λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου και διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα σε περιοχές που βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο με τον τόπο κατοικίας, προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι». Παράλληλα, έβαλε τέλος στα σενάρια για άνοιγμα της εστίασης, πριν τις γιορτές.

Ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε: «Η Επιτροπή έχει ήδη συζητήσει ότι θα πάμε σε ένα άνοιγμα σχολείων εφόσον υπάρχει η δυνατότητα για υποχρεωτικά self test. Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ έχουν ήδη φτάσει στη χώρα μας, κι εκτιμούμε ότι έως αύριο θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία των μεγάλων αστικών κένρτρων, έως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία της χώρας. Νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουμε τη Δευτέρα τα σχολεία, καθώς έχουν μείνει επί μακρόν κλειστά και αυτό έχει μια σοβαρότατη επιβάρυνση όχι μόνο για την ψυχική υγεία των μαθητών, αλλά και με ζητήματα μαθησιακά».

Τόνισε, επίσης, ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση και πρωτίστως τα Λύκεια. «Τα δημοτικά σχολεία έχουν παραμείνει για μακρύτερο διάστημα ανοιχτά και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχει και η δυνατότητα επέκτασης του σχολικού έτους», πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Αναφορικά με τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, σημείωσε ότι η πιθανότητα να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε το Πάσχα στα χωριά μας θα είναι μια μεγάλη ανάσα.

«Καλώς εχόντων των πραγμάτων, εάν δεν έχουμε κάποια μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, είναι λογικό να επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση κατά τη διάρκεια του Πάσχα, όχι σε περιοχές όμως που θα είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες. Το λογικό είναι περιοχές που βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο, να είναι σχετικώς προσβάσιμες», τόνισε.

Συμπλήρωσε ότι είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουμε να έχουμε ψυχαγωγικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης, γι’ αυτό και οι μετακινήσεις στα χωριά θα είναι μια σημαντική ανάσα για τους πολίτες.

Σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι παρατηρείται μια μικρή σταθεροποίηση προς αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, όμως ο δείκτης των κρουσμάτων δεν αποτυπώνει  πάντοτε αντικειμενικά την κατάσταση, γιατί συνδέεται με τον αριθμό των τεστ που γίνονται.  «Ήδη έχουμε φτάσει σε αριθμούς ρεκόρ για τα δεδομένα της χώρας, με περισσότερα από 50.000 τεστ. Άρα είναι αναμενόμενο ότι θα έχουμε αυξητική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων», ανέφερε.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στο ΕΣΥ, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή εμφανίζεται μια σταθερότητα σε ό,τι αφορά στις εισαγωγές και στις νοσηλείες στην Αττική σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει μια μικρή αναμονή για τις κλίνες ΜΕΘ.

«Είναι περίπου 60 άτομα μεσοσταθμικά, τα οποία βρίσκονται σε αναμονή για να εισαχθούν σε κλίνες ΜΕΘ. Παρά ταύτα όλοι οι ασθενείς βρίσκονται υπό αναπνευστική  υποστήριξη, τους παρέχεται δηλαδή απόλυτη ιατρική κάλυψη».  Συμπλήρωσε δε ότι υπάρχει μια αυξητική τάση και πίεση στο σύστημα υγείας σε ειδικές περιοχές, όπως είναι η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα

Κρούσματα σήμερα 6/4: Έρχεται νέο αρνητικό ρεκόρ

Κρούσματα σήμερα 6/4: Έρχεται νέο αρνητικό ρεκόρ

Σε ό,τι αφορά στο σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, ο ίδιος επισήμανε ότι  σκέψη να υπάρξει μερική επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στηρίζεται στο γεγονός ότι παρατηρείται μια σοβαρότατη κόπωση στον πληθυσμό με αποτέλεσμα να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η συμμόρφωση στα πολύ αυστηρά μέτρα που λειτουργούν επί μακρόν. «Η βασική μας θέση είναι ότι δίνοντας κάποιες βαλβίδες αποσυμπίεσης στους πολίτες, τους διοχετεύουμε σε πιο ελεγχόμενα κυκλώματα,  έτσι ώστε το λιανεμπόριο να αντικαταστήσει τις συναθροίσεις στα σπίτια και σε πλατείες έξω από καφέ ή μπαρ», υπογράμμισε.

Κρούσματα σήμερα 6/4: Η εκτίμηση του Μανώλη Δερμιτζάκη

Πολλές φορές στο παρελθόν ο κ. Δερμιτζάκης, έχει αναφερθεί στο lockdown και γενικά στην πανδημία και στο πως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η κρίση. Μάλιστα, πρόσφατα πρότεινε το άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, ανέφερε συγκεκριμένα «Ανησυχώ για τη συζήτηση που γίνεται γύρω από το άνοιγμα. Έχουμε χάσει το μήνυμα του ανοίγματος».

Κρούσματα σήμερα 6/4: Η εκτίμηση του Μανώλη Δερμιτζάκη

Κρούσματα σήμερα 6/4: Η εκτίμηση του Μανώλη Δερμιτζάκη

«Το μήνυμα είναι να ανοίξουν οι εξωτερικοί χώροι, ώστε οι συναντήσεις να γίνονται με μεγαλύτερη ασφάλεια, και το δεύτερο είναι να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες ώστε ο πολίτης να εκτονωθεί. Η συζήτηση του γιατί εσύ και όχι εγώ είναι λάθος μήνυμα. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα. Θέλουμε προσεχτικό άνοιγμα. Όσο πιο αργά γίνεται το άνοιγμα αυτό, η αποσυμπίεση είναι πιο μεγάλη. Δεν έπρεπε να κλείσουν τα καταστήματα με το click away», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.

«Σε ιδανικές συνθήκες θα ήταν καλύτερα να καθόμασταν όλοι μέσα. Αλλά αυτό δε δουλεύει πια. Ψάχνουμε εναλλακτικό μοντέλο που θα επιτρέπει το άνοιγμα. Αν μέρος της εστίασης ήταν ανοιχτό, και δινόταν η δυνατότητα στον κόσμο να βγει έξω οργανωμένα και με την ευθύνη του μαγαζάτορα, θα μοιραζόταν και ο έλεγχος», εξήγησε ο ίδιος.

Μανώλης Δερμιτζάκης: «Τα καταστήματα άνοιξαν για να μειώσουμε τα κρούσματα»

Σε ότι αφορά τα καταστήματα ανέφερε «Τα καταστήματα άνοιξαν για να μειώσουμε τα κρούσματα, άρα δεν υπάρχει δικαιολογία να κλείσει κάποιος το λιανεμπόριο σε πόλεις που είναι πιο επιβαρυμένες. Λέμε από τη μία ανοίγουμε για να αποσυμπιεστεί η ψυχολογία του κόσμου, και από την άλλη συνδέουμε το άνοιγμα με το επιδημιολογικό φορτίο.

Άρα ο κόσμος έχει μπερδευτεί. Δεν είναι ξεκάθαρο ότι ανοίγουμε για να πετύχουμε κάτι διαφορετικό. Δεν ανοίγουμε γιατί μπορούμε να ανοίξουμε. Πρέπει να εστιάσουμε στο πραγματικό όφελος. Δεν είναι προτεραιότητα το λιανικό εμπόριο, ή οι εκκλησίες. Προτεραιότητα είναι να βγει ο κόσμος στα πάρκα, σε εξωτερικούς χώρους», σημείωσε ο καθηγητής. «Εάν ήταν χειμώνας θα ήμουν εναντίον του ανοίγματος. Το καλοκαίρι, επειδή βελτιώνεται η θερμοκρασία και έχει ηλιοφάνεια, βγαίνοντας έξω προσθέτουμε αυτά ως όπλα στην παρεμπόδιση της μετάδοσης», πρόσθεσε. 

Κρούσματα σήμερα 6/4: Πάμε για νέο αρνητικό ρεκόρ

Κρούσματα σήμερα 6/4: Πάμε για νέο αρνητικό ρεκόρ

«Αν μπορούμε να κρατήσουμε το μήνυμα, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε το Πάσχα να πάμε στα χωριά μας. Είδα χτες ότι σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας γίνονταν rapid tests και δημιουργήθηκε συνωστισμός. Είναι λάθος μήνυμα αυτό. Έχουμε μπερδέψει τον κόσμο στο τι προσπαθούμε να πετύχουμε», είπε ακόμα ο κ. Δερμιτζάκης.

«Συμφωνώ πολύ με την πολιτική των self-tests. Ένα αρνητικό τεστ δε σημαίνει ότι είμαστε αρνητικοί και μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Πρέπει πιο αξιόπιστα τεστ να γίνονται σε οργανωμένες δομές. Αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και πιστεύω ότι έχει κοστίσει. Πρέπει να αναπροσαρμόσουμε όλη την πολιτική των τεστ. Τα τεστ σε πλατείες δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα», ανέφερε σχετικά με τα self-tests .

Μιλώντας για το άνοιγμα του τουρισμού, ο ίδιος είπε ότι: «Έχω ακούσει ότι μπορεί να γίνει στοχευμένη πολιτική για τα εμβόλια. Για να μπορέσει να ανοίξει ο τουρισμός θα πρέπει να έχουν πέσει πολύ τα κρούσματα και η επιδημιολογική κατάσταση της Ελλάδα να είναι πολύ καλή. Μέχρι τέλος Ιουνίου πρέπει να έχουν πέσει τα κρούσματα κάτω από 100. Εάν δε βελτιωθεί η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, δεν έχει νόημα να μιλάμε για ημερομηνίες ανοίγματος.

Το θέμα είναι η πορεία των κρουσμάτων. Εάν έχουμε 1000 το Μάιο, ενώ τώρα έχουμε 3.500-4.000, τότε πάμε καλά. Το εμβόλιο δεν προστατεύει 100%. Επομένως σε μια χώρα με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, ένας εμβολιασμένος έχει την πιθανότητα να μεταδώσει, και μια μικρή πιθανότητα να νοσήσει. Ακόμα και ο εμβολιασμένος δε θα έρθει σε μια χώρα με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments