Τεχνολογία

Google: Κέρδισε τη διαμάχη με την Oracle Corp

Google: Κέρδισε τη διαμάχη με την Oracle Corp
Google: Οι δικαστές ανέτρεψαν την απόφαση κατώτερου δικαστηρίου το οποίο είχε κρίνει την υπόθεση υπέρ της Oracle.

Η Google σημείωσε μια σημαντική δικαστική νίκη για την ίδια απέναντι στην Oracle Corp σε μια είδηση που αφορά τον «πόλεμο» μεταξύ των εταιρειών στον χώρο της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας. Να σημειώσουμε ότι πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η LG αποσύρθηκε από την παγκόσμια αγορά κινητής τηλεφωνίας, αντίθετα η Xiaomi συνεχίζει τη δυναμική της επέκταση στο εξωτερικό.

Η Google, που είναι θυγατρική εταιρεία της Alphabet Inc, δικαιώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, για τη χρήση του πηγαίου κώδικα της Oracle Corp για την ανάπτυξη του λειτουργικού συστήματος Android. Ως γνωστό το συγκεκριμένο σύστημα χρησιμοποιείται στα περισσότερα smartphone παγκοσμίως. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η Google δεν παραβιάζει την ομοσπονδιακή νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Με ψήφους 6 υπέρ έναντι 2 κατά, οι δικαστές ανέτρεψαν την απόφαση κατώτερου δικαστηρίου το οποίο είχε κρίνει υπέρ της Oracle.

Η Google και η Oracle, δύο κολοσσοί της τεχνολογίας που εδρεύουν στην Καλιφόρνια και έχουν ετήσια έσοδα, από κοινού, άνω των 175 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έριζαν από το 2010, όταν η δεύτερη προσέφυγε στα δικαστήρια εναντίον της πρώτης, κατηγορώντας την για παραβίαση του κοπιράιτ. Η Oracle ήθελε να ξεκαθαρίσει αν η Google είχε το δικαίωμα να αντιγράψει μέρος της γλώσσας προγραμματισμού Java για να αναπτύξει το δικό της σύστημα Android.

Google: Κέρδισε τη διαμάχη με την Oracle Corp

Google: Κέρδισε τη διαμάχη με την Oracle Corp

Με τη συγκεκριμένη απόφαση, η Google γλιτώνει από την καταβολή ενός πιθανότατα πολύ μεγάλου ποσού που ζητούσε η Oracle, επικαλούμενη τις ζημίες που υπέστη.

Αρχικά, η Oracle διεκδικούσε να της καταβληθούν 8 δισεκατομμύρια δολάρια, όμως σύμφωνα με δύο πρόσωπα που έχουν γνώση της υπόθεσης, οι νέες εκτιμήσεις έκαναν λόγο ακόμη και για 20-30 δισεκ. δολάρια. Η Oracle στην αγωγή της κατηγορούσε την Google για λογοκλοπή, δηλαδή ότι αντέγραψε 11.330 γραμμές κώδικα καθώς και τον τρόπο οργάνωσής του για να δημιουργήσει το Android, μέσω του οποίου έδρεψε δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα.

Το Android, για το οποίο έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα εκατομμύρια εφαρμογές, χρησιμοποιείται σήμερα στο 70% των έξυπνων κινητών τηλεφώνων σε όλον τον κόσμο. Η Google από την πλευρά της υποστήριξε ότι δεν αντέγραψε ένα πρόγραμμα αλλά χρησιμοποίησε στοιχεία της γλώσσας προγραμματισμού Java που χρειαζόταν για να λειτουργήσει ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή ή μια πλατφόρμα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments