Οικονομία

ΕΛΓΑ αποζημιώσεις: Καταβάλλονται 1,67 εκατ. ευρώ σε 915 δικαιούχους

ΕΛΓΑ αποζημιώσεις: Καταβάλλονται 1,67 εκατ. ευρώ σε 915 δικαιούχους
ΕΛΓΑ αποζημιώσεις: Αύριο Τετάρτη θα καταβληθούν Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις, συνολικού ύψους 1.674.584,32 ευρώ, από τον ΕΛΓΑ αύριο σε 915 δικαιούχους παραγωγούς

Αύριο Τετάρτη θα καταβληθούν Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις, συνολικού ύψους 1.674.584,32 ευρώ, από τον ΕΛΓΑ αύριο σε 915 δικαιούχους παραγωγούς των Προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων που ολοκλήρωσαν την αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις ή είναι δικαιούχοι ενισχύσεων για απώλεια παραγωγής.

ΕΛΓΑ: Ποιους αφορούν οι αποζημιώσεις

Επισημαίνεται ότι ο κύριος όγκος των ενισχύσεων αφορά κυρίως ζημιές που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Ετήσιο 2017», καθώς και «Πυρκαγιές 2017», ενώ ξεκινά και η καταβολή ενισχύσεων για τις ζημιές που εντάχθηκαν στα προγράμματα «Ετήσιο 2018» και «Πυρκαγιές 2018».

ΕΛΓΑ: Πώς Υπολογίζεται η Αποζημίωση;

Φυτική Παραγωγή

Ως ανώτατο ετήσιο όριο αποζημίωσης, που μπορεί να καταβάλλει αθροιστικά για φυτική παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο ο ΕΛ.Γ.Α. στον ασφαλισμένο, ορίζεται  το ποσό των εβδομήντα χιλιάδων (70.000) ευρώ που ίσχυε μέχρι 29-06-2016 ή το ποσό των διακοσίων πενήντα χιλάδων (250.000) ευρώ που ισχύει σήμερα (ΦΕΚ 1939/Β’/29-06-2016).

Ως ανώτατο ετήσιο όριο αποζημίωσης ανά αγροτεμάχιο ορίζεται το 80% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής του αγροτεμαχίου που ζημιώθηκε.

Η εκκαθάριση της ζημιάς γίνεται μετά την οριστικοποίηση του πορίσματος πραγματογνωμοσύνης, χωριστά για κάθε οριστικό πόρισμα και εφόσον το ποσοστό ζημιάς στη συνολική παραγωγή είναι μεγαλύτερο του 20%.

Το ποσό της ασφαλιστικής αποζημίωσης, υπολογίζεται σε συνάρτηση με:

  • Την κατά στρέμμα παραγωγή και τον αντίστοιχο αριθμό στρεμμάτων, τα οποία προσδιορίστηκαν με το πόρισμα πραγματογνωμοσύνης
  • Το ποσοστό της ζημιάς, το οποίο προσδιορίστηκε με το πόρισμα πραγματογνωμοσύνης.
  • Την τιμή ανά μονάδα προϊόντος όπως αυτή καθορίζεται στην υποβληθείσα Ενιαία Δήλωση
  • Καλλιέργειας/Εκτροφής
  • Ζωικό Κεφάλαιο

Ως ανώτατο ετήσιο όριο αποζημίωσης, που μπορεί να καταβάλλει αθροιστικά για φυτική παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο ο ΕΛ.Γ.Α. στον ασφαλισμένο, ορίζεται το ποσό των εβδομήντα χιλιάδων (70.000) ευρώ. Ως ανώτατο ετήσιο όριο αποζημίωσης σε μία κτηνοτροφική εκμετάλλευση του ιδίου είδους στην ίδια ασφαλιστική περίοδο, δεν μπορεί να υπερβαίνει το αντίστοιχο ποσό της ασφαλιζόμενης αξίας της εκμετάλλευσης για την ίδια ασφαλιστική περίοδο.

Ποσοστό κάλυψης ζημιών: Όπως αυτό αναφέρεται στο άρθρο 7 του Κανονισμού Ασφάλισης του Ζωικού Κεφαλαίου (ΦΕΚ 1699/Β/27-7-2011)

Συντελεστής αποζημίωσης: Όπως αυτός αναφέρεται στο άρθρο 8 του Κανονισμού Ασφάλισης του Ζωικού Κεφαλαίου (ΦΕΚ 1699/Β/27-7-2011)

Οι τιμές αποζημίωσης των ζημιωθέντων ζώων κατά είδος, κατηγορία, υποκατηγορία ζώου, καθορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α., σε συνάρτηση με τις αντίστοιχες «ασφαλιζόμενες αξίες» της Δήλωσης Εκτροφής του ιδίου ασφαλιστικού έτους.

Η Υπολειμματική αξία διατυπώνεται στο πόρισμα εκτίμησης και αφορά στις περιπτώσεις εκείνες που το ζώο οδηγείται σε σφαγή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments