Ελλάδα

Self tests: Ξεκινά από σήμερα η διάθεσή τους στα φαρμακεία

Self tests: Ξεκινά από σήμερα η διάθεσή τους στα φαρμακεία
Self tests: Αναλυτικά ποιοι έχουν προτεραιότητα, πόσα μπορούν να πάρουν και πως γίνονται.

Διαθέσιμα για τους πολίτες είναι από σήμερα τα self tests στα φαρμακεία, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα περίπου 1 εκατομμύριο τεστ και στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεπεράσουν τα 10 εκατομμύρια και ως το τέλος της εβδομάδας να έχουν εφοδιαστεί με αυτά 11.000 φαρμακεία σε όλη τη χώρα.

Σημειώνεται ότι σήμερα και αύριο θα είναι διαθέσιμα σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Από την Παρασκευή θα ξεκινήσει η διάθεσή τους και στα φαρμακεία όλων των υπολοίπων Περιφερειών της χώρας. Θα διατεθούν ισόποσα 75 self tests ανά φαρμακείο και η πλατφόρμα καταχώρησης θα ανοίγει μόνο με τον ΑΜΚΑ μαθητών και εκπαιδευτικών αυτή την εβδομάδα.

Self Tests: Ποιοι έχουν προτεραιότητα

Eκπαιδευτικοί και μαθητές έχουν προτεραιότητα στα τεστ, καθώς η χρήση τους μία φορά την εβδομάδα είναι υποχρεωτική, καθώς όπως όλα δείχνουν τα σχολεία θα ανοίξουν στις 12 Απριλίου. Συγκεκριμένα, οι μαθητές θα πρέπει να το κάνουν 24 με 48 ώρες πριν πάνε για μάθημα και το αποτέλεσμά του θα πρέπει να δηλώνεται στην πλατφόρμα της κυβέρνησης, self-testing.gov.gr, με τον ΑΜΚΑ. Όσοι βρεθούν θετικοί θα πρέπει να ξανακάνουν το τεστ, αλλά σε δημόσια δομή.

Η καταχώρηση των self tests ανά ΑΜΚΑ γίνεται σε πραγματικό χρόνο για να αποφευχθούν φαινόμενα πολλαπλής ζήτησης των tests σε διαφορετικά φαρμακεία από το ίδιο άτομο. Στην περίπτωση αυτή το σύστημα θα ενημερώνει με μήνυμα το φαρμακοποιό ότι «ο πολίτης δεν δικαιούται self test» και δεν θα προχωρά η διαδικασία καταχώρησης.

Μετά τους μαθητές και τους δασκάλους σειρά θα έχουν οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο και τον τουρισμό. Η δωρεάν παροχή των self test θα επεκταθεί στη συνέχεια σε όλους τους πολίτες ηλικίας 18 έως 67 ετών. Οι άνω των 67 θα είναι τελευταίοι που θα μπορούν να τα πάρουν, καθώς ένα ποσοστό αυτής της ηλικίας έχει εμβολιαστεί.

Self Tests: Πόσα δικαιούται ο πολίτης την εβδομάδα

Κάθε πολίτης δικαιούται ένα δωρεάν self test την εβδομάδα, τέσσερα το μήνα, για διάστημα δύο μηνών, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής του ταυτότητας από το φαρμακείο. Τα κιτ για τα ανήλικα τέκνα τα παραλαμβάνουν οι γονείς ή οι νόμιμοι κηδεμόνες τους. Μαζί με το κιτ του self test, παραλαμβάνονται από τον φαρμακοποιό και οι γραπτές οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος. Οι φαρμακοποιοί συνιστούν στους δικαιούχους να προμηθευτούν τα self tests ώρες που τα φαρμακεία είναι ανοιχτά και να μην προσέρχονται στα εφημερεύοντα.

Self tests: Οι οδηγίες για να γίνονται είναι οι εξής:

  • Απολυμαίνουμε χέρια και κατεβάζουμε τη μάσκα
  • Εισχωρούμε την μπατονέτα γύρω στα 4-5 εκατοστά μέσα στη μύτη (μέχρι το σημείο που βρίσκει αντίσταση)
  • Περιστρέφουμε για 5-6 φορές και επαναλαμβάνουμε και στο άλλο ρουθούνι
  • Ανοίγουμε το σωληνάριο με το υγρό που περιέχεται στη διαδικασία και βάζουμε μέσα την μπατονέτα
  • Περιστρέφουμε την μπατονέτα για 15 δευτερόλεπτα
  • Πιέζουμε στη μέση ώστε να «τραβήξει» από την μπατονέτα όλο το υλικό
  • Απορρίπτουμε την μπατονέτα στο ειδικό σακουλάκι (όχι «χύμα» στα σκουπίδια)
  • Ανοίγουμε τον φάκελο όπου περιέχεται η βάση (μια πλάκα) του τεστ
  • Ανοίγουμε το μπουκαλάκι με το υγρό και ρίχνουμε 4 σταγόνες στην πρώτη οπή της βάσης
  • Απορρίπτουμε και το μπουκαλάκι στην ειδική σακούλα
  • Το αποτέλεσμα θα βγει εντός 15 λεπτών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments