Κόσμος

Εμβόλιο AstraZeneca: η Βρετανία παγώνει το εμβόλιο για τους κάτω των 30

Εμβόλιο AstraZeneca: η Βρετανία παγώνει το εμβόλιο για τους κάτω των 30
Εμβόλιο AstraZeneca: Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι σταματάει τη χορήγηση του εμβολίου σε ηλικίες κάτω των 30.
Εμβόλιο AstraZeneca: Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι σταματάει τη χορήγηση του εμβολίου σε ηλικίες κάτω των 30.

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα σταματήσει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα κάτω των 30 ετών, εξαιτίας της εμφάνισης μία σπάνιας παρενέργειας θρόμβωσης του εγκεφάλου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κοινής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης της Βρετανίας (JVCI). Υπενθυμίζεται ότι χθες η Βρετανία έκανε γνωστό ότι αναστέλλει επίσης και της δοκιμές του συγκεκριμένου εμβολίου σε παιδιά και εφήβους.

Κι ενώ αυξάνονται τα περιστατικά θρομβώσεων σε όλη την Ευρώπη (μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 79 περιπτώσεις), πλέον οι νέοι μεταξύ 18 και 29 ετών θα λαμβάνουν είτε το εμβόλιο της Pfizer είτε της Moderna κατά του κορωναϊού. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της JCVI Wei Shen Lim, δήλωσε ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία , η επιτροπή ενημέρωσε ότι είναι προτιμότερο να χορηγείται σαν εναλλακτική άλλο εμβόλιο, αντί αυτού της AstraZeneca.

«Είναι ξεκάθαρό ότι οι περιπτώσεις θρομβώσεων είναι κοινές παρενέργειες των εμβολίων του κορωναϊού. Πολύ πιο κοινές από την ίδια την ασθένεια και πιθανόν να συνδέονται αναφορικά με τους αριθμούς που έχουμε δει σε ορισμένα εμβόλια» ανέφερε ο σύμβουλος της βρετανικής επιτροπής εμβολιασμών, Πίτερ Ίνγκλις.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) διεξήγαγε έρευνα και κατέληξε στο πόρισμα του σε ότι αφορά τις παρενέργειες του εμβολίου

Στην ενημέρωση που έγινε από τους αξιωματούχους του ΕΜΑ, σε ότι αφορά τις παρενέργειες ειπώθηκε ότι «Μια στις 100.000 η πιθανότητα για εμβολιασμένο με το σκεύασμα της AstraZeneca να παρουσιάσει θρόμβωση».

Η επιτροπή ασφάλειας και φαρμακοεπαγρύπνησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (PRAC – ΕΜΑ) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασυνήθιστοι θρόμβοι αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια, θα πρέπει να αναφέρονται ως πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca (νυν ονομασία Vaxzevria), υπογραμμίζοντας ότι τα οφέλη του εμβολίου είναι περισσότερα από πιθανούς κινδύνους.

Κατά την ολοκλήρωσή των εργασιών της, η επιτροπή έλαβε υπόψη όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των συμβουλών μιας ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων. Ο EMA υπενθυμίζει στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και σε άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο να παραμένουν ενήμεροι για την πιθανότητα εμφάνισης πολύ σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων αίματος σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments