Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 8 4: Υπό πίεση το σύστημα υγείας

Κρούσματα σήμερα 8 4: Υπό πίεση το σύστημα υγείας
Κρούσματα σήμερα 8 4: Στο "κόκκινο" παραμένουν ακόμα οι μολύνσεις από τον κορωνοϊό, αλλά και οι εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

Με μεγάλη αγωνία αναμένεται η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ σχετικά με τα κρούσματα σήμερα, καθώς χθες ο αριθμός των μολύνσεων που καταγράφηκαν ήταν ιδιαίτερα υψηλός. Υπενθυμίζεται ότι στην χθεσινή ανακοίνωση εντοπίστηκαν 3.445 νέα κρούσματα, ενώ είχαμε και 75 νέους θανάτους. Σύμφωνα με την κατανομή των μολύνσεων, από τα 3.445 κρούσματα, τα 1.670 εντοπίζονται στην Αττική, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέγραψε νέες 398 νέες λοιμώξεις.

Μεγάλο ερωτηματικό υφίσταται σχετικά με τα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν το Πάσχα. Μάλιστα, ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», είχε πει ότι στο καλό σενάριο, το Πάσχα θα έχουμε 2.000 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα. Εξήγησε ότι η μετάδοση του ιού δεν μειώνεται τόσο γρήγορα και συνεπώς σε τρεις εβδομάδες «δεν περιμένει κανείς ότι θα γίνουν θαύματα». Κρούσματα σήμερα 8 4

Στα φαρμακεία τα self test

Διαθέσιμα είναι από σήμερα τα self tests στα φαρμακεία της χώρας. Θα διανέμονται δωρεάν και δίνεται προτεραιότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς λόγω του ανοίγματος των σχολείων. Τις υπόλοιπες ημέρες θα πάρουν σειρά και οι υπόλοιποι πολίτες προκειμένου να διαμορφωθεί μια εικόνα για την διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Στις Δευτέρα 12 Απριλίου 2021 ανοίγουν τα σχολεία, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με δυο self test την εβδομάδα και με αυστηρά μέτρα. Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να προμηθευτούν από τα φαρμακεία τα δωρεάν self test τα οποία και θα πρέπει να τα κάνουν από 24 έως και 48ωρες πριν εμφανιστούν στο σχολείο τους.

Οι μαθητές θα πρέπει να έχουν μαζί τους βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ την οποία και θα δείχνουν πριν την είσοδο τους στο σχολείο ενώ η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται δύο φορές την εβδομάδα (Δευτέρα και Πέμπτη).

Άνοιξε η πλατφόρμα δήλωσης αποτελεσμάτων για τα self test

Χθες (06/04) άνοιξε η πλατφόρμα (testing.gov.gr) καταχώρησης και ενημέρωσης για την χορήγηση των self tests. Διευκρινίζεται ότι η διάθεση τους αφορά αποκλειστικά τους μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς της μέσης εκπαίδευσης. Ο εφοδιασμός των φαρμακείων ξεκίνησε από την Τετάρτη και στόχος είναι μέχρι την Παρασκευή, να έχουν εφοδιαστεί με επαρκείς ποσότητες τα 11.000 φαρμακεία της χώρας. Θα διατεθούν ισόποσα 75 self tests ανά φαρμακείο. Η ιστοσελίδα self-testing.gov.gr είναι στον αέρα, η φόρμα δήλωσης όμως του αποτελέσματος θα είναι λειτουργική από την Κυριακή, 24 ώρες πριν από την έναρξη των μαθημάτων.

Η πλατφόρμα άνοιξε μόνο με τον ΑΜΚΑ μαθητών, εκπαιδευτικών. Επομένως οι υπόλοιποι δικαιούχοι των ηλικιών από 18 έως 67 ετών και οι άνω των 67 ετών δεν θα πρέπει να προσέρχονται στα φαρμακεία για την προμήθεια των self tests, αυτή την εβδομάδα. Σημειώνεται ότι η καταχώρηση των self tests ανά ΑΜΚΑ γίνεται σε πραγματικό χρόνο για να αποφευχθούν φαινόμενα πολλαπλής ζήτησης των tests σε διαφορετικά φαρμακεία από το ίδιο άτομο.

Την Παρασκευή η συνεδρίαση της Ελληνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το Astra Zeneca

Την Παρασκευή, 9 Απριλίου 2021, συνεδριάζει η ελληνική Επιτροπή Εμβολιασμών προκειμένου να εξετάσει τα νέα δεδομένα που προέκυψαν για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ανακοίνωσε πως «αναμένουμε την απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών σήμερα, το αργότερο μέχρι αύριο, για να υπάρξουν περαιτέρω τοποθετήσεις».

Σύμφωνα με την ίδια δε, η ανακοίνωση του EMA ήταν σαφής πως τα οφέλη του εμβολίου είναι περισσότερα από τις τυχόν παρενέργειες. Έντονη αγωνία επικρατεί στη χώρα μας αναφορικά με το εμβόλιο της Astrazeneca, με τους πολίτες ιδίως όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση και έχουν προγραμματισμένη τη δεύτερη, να αναρωτιούνται εάν θα αλλάξει το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε χαρακτηριστικά προχθές σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών ότι η περίπτωση θρόμβωσης όταν κάποιος νοσεί βαριά με την Covid-19 είναι έως και 69%, ενώ η ίδια πιθανότητα μετά το εμβόλιο Οξφόρδης/Astrazeneca είναι μία στις 100.000.

Θεμιστοκλέους: Το εμβόλιο της AstraZeneca χαρακτηρίζεται ασφαλές

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους μίλησε σήμερα για το εμβόλιο της Astra Zeneca. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας σημείωσε στην ΕΡΤ: «Δεν αναμένουμε σπουδαίες αλλαγές στο εμβολιαστικό μας πρόγραμμα και δεν τίθεται θέμα σε καμία ευρωπαϊκή χώρα θέμα για τη διακοπή των εμβολιασμών με ΑstraZeneca, αυτό που συζητείται είναι οι ηλικιακοί περιορισμοί».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι και χθες κατά την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητήθηκε και η αναστάτωση που προκαλεί το γεγονός ότι παρά τη θετική γνωμοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου, κάθε χώρα διαφοροποιεί τις ηλικίες και δίνει άλλη ερμηνεία. «Παρά την αναστάτωση το ποσοστό συμμετοχής στους εμβολιασμούς ξεπερνάει το 90%. Γίνονται 10.000 – 12.000 εμβολιασμοί με ΑstraZeneca σε καθημερινή βάση», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους και πρόσθεσε μάλιστα ότι το τελευταίο 7ήμερο το ποσοστό αυξήθηκε σε 93%. svg%3E

«Το εμβόλιο χαρακτηρίζεται ασφαλές καθώς ζυγίζονται οι κίνδυνοι ανάλογα με το όφελος», διευκρίνισε. Στα 69 νησιά με πληθυσμό μέχρι 5.000 κατοίκους θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός μέχρι τέλος Απριλίου και αυτό είναι από τα πιο δύσκολα κομμάτια του επιχειρησιακού σχεδίου που περιλαμβάνει πτήσεις με ελικόπτερα του στρατού και μεταφορά με σκάφη του Λιμενικού και 10 άτομα σε κάθε μία από τις 940 αποστολές που ήδη έχουν γίνει.

Βατόπουλος: Το σημείο που διαφώνησαν οι λοιμωξιολόγοι

Ο καθηγητής μικροβιολογίας, στην συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ, υπογράμμισε ότι στην απόφαση της επιτροπής των ειδικών για τα Λύκεια ήταν ομόφωνη σχετικά με τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται για να ανοίξουν.

Η διαφωνία πρόσθεσε, αφορούσε στην ημερομηνία ανοίγματος των Λυκείων καθώς κάποια μέλη της επιτροπής εκτιμούσαν ότι θα έπρεπε να την ορίσει η Πολιτεία με βάση την εκπλήρωση των προϋποθέσεων. Τελικά, σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο η επιτροπή εισηγήθηκε να ανοίξουν τα Λύκεια την προσεχή Δευτέρα.

Χαρακτήρισε μεγάλο στοίχημα την τήρηση των προϋποθέσεων για τα Λύκεια λέγοντας ότι χρειάζεται καλή προετοιμασία και ενημέρωση για τη διενέργεια των self test. Χαρακτήρισε πάρα πολύ σημαντικό να γίνονται πολλές εξετάσεις, ώστε να εντοπίζονται και να απομονώνονται ασυμπτωματικοί φορείς κορωνοϊού.

Τζανάκης: Αποκλιμάκωση μετά τις 20 Απριλίου

Ο Νίκος Τζανάκης μίλησε σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca. Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας μίλησε στο Mega για τα όσα ακούγονται για το εμβόλιο της AstraZeneca «Δυστυχώς οι παλινωδίες πολιτικού χαρακτήρα, παρέσυραν επικοινωνιακά και τους πιστοποιητικούς οργανισμούς του ΕΟΦ σε σιβυλλική απόφαση, ότι το εμβόλιο ενδεχομένως σχετίζεται με επεισόδια θρόμβωσης, χωρίς να πιστοποιείται ότι είναι συχνό γεγονός. Αν επικρατούσε αυτή η λογική, εκατοντάδες φάρμακα θα είχαν βγει off.» svg%3E

«Εμείς» συνέχισε, «θα πρέπει να δούμε τον δικό μας τον οργανισμό, την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού. Μέχρι τώρα έχει τηρήσει στάση ψυχραιμίας. Πρέπει να πειθαρχήσουμε σε ότι αποφασίσει. Ο κίνδυνος να πάθουμε κάτι ενώ πηγαίνουμε στο εμβολιαστικό κέντρο είναι δεκάδες εκατοντάδες φορές μεγαλύτερος από τον κίνδυνο που πιθανόν να προκαλέσει το εμβόλιο.

Στο διάστημα της αναβολής του εμβολίου, εκατοντάδες ή χιλιάδες άνθρωποι σε επίπεδο Ευρώπης θα χάσουν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό ενώ δεν θα την είχαν χάσει» δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμολογικής Εταιρείας. Έτσι, υπογράμμισε την ανάγκη να εμβολιαστούν κανονικά οι Έλληνες με AstraZeneca. «Δεν ξέρουμε καν αν το εμβόλιο προκαλεί επιπλοκή. H φράση που χρησιμοποίησε ο ΕΜΑ ήταν ενδεχομένως.

Είναι τόσο σπάνια τα περιστατικά των επιπλοκών, που στις κλινικές δοκιμές, χρειάζεσαι εκατομμύρια ανθρώπων για να βρεις 1-2 τέτοια περιστατικά και να το παρακολουθείς» πρόσθεσε. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι χάπια όπως τα αντισυλληπτικά προκαλούν πολύ περισσότερο θρομβωτική διάθεση και πνευμονική εμβολή. «Το να πάθεις κορωνοϊό επειδή δεν εμβολιάστηκες είναι μια τραγική απόφαση» συμπλήρωσε.

Στο «κόκκινο» τα λύματα σε τρεις περιοχές

Αναφορικά με τα λύματα, σταθεροποιητικές ή πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο ιικό φορτίο του κορωνοϊού στα αστικά λύματα των 7 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 29 Μαρτίου – 4 Απριλίου, σε σχέση με την εβδομάδα 22-28 Μαρτίου.

Οι πτωτικές τάσεις κυμαίνονται από -2% στην Περιφέρεια Αττικής μέχρι -94% στα Χανιά. Επισημαίνεται, όμως, ότι σταθερές παραμένουν ουσιαστικά οι συγκεντρώσεις του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής (-2%) και της Πάτρας (-5%), καθώς στις δύο αυτές περιοχές οι μεταβολές εμπίπτουν στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας. Αντίθετα, αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στις πόλεις του Βόλου (+112%), της Ξάνθης (+88%) και της Θεσσαλονίκης (+56%).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments