Ελλάδα

Κορωνοϊός: Το πανδημικό κύμα δεν έχει πιάσει οροφή

Κορωνοϊός: Το πανδημικό κύμα δεν έχει πιάσει οροφή
Κορωνοϊός: Ανησυχία έχει ξεσπάσει στους ειδικούς σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα και την πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία.

Ο κορωνοϊός «σαρώνει» τη χώρα, καθώς τα κρούσματα παραμένουν σταθερά σε υψηλά επίπεδα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει χθες 3.228 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο. Η εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα έχει προκαλέσει την ανησυχία των επιστημόνων, μεταξύ αυτών και ο διευθυντής της Β΄ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος μίλησε για την κατάσταση των νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη αλλά και την στρατηγική των self tests.

Καπραβέλος: «Το κύμα δεν έχει πιάσει οροφή» – Ανησυχία για τα νοσοκομεία

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης βρίσκονται στο «κόκκινο» κι εκτιμά ότι η πίεση δεν θα εκτονωθεί άμεσα. «Το κύμα δεν έχει πιάσει οροφή. Τα νοσοκομεία πιέζονται πολύ στη Θεσσαλονίκη και δεν φαίνεται αποκλιμάκωση» είπε στην ΕΡΤ σημειώνοντας πως τώρα είμαστε μπροστά σε μια νέα στρατηγική που δεν έχει δοκιμαστεί και γίνεται απουσία των βωμών πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

«Βάζουμε στην ευθύνη των πολιτών τη διάγνωση την ώρα που τα κρούσματα είναι πολλά, περισσότερα από αυτά που ανακοινώνονται, τα λεγόμενα ασυμπτωματικά. Η συνταγή από τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα σε πιο στοχευμένη παρέμβαση σε αυτή τη φάση είναι παρακινδυνευμένη» είπε προσθέτοντας ωστόσο πως δεν υπάρχει μαγική λύση.

Ανησυχητικός και για το άνοιγμα των σχολείων ο Καπραβέλος – Κίνδυνος διευκόλυνσης της διασποράς

Ο κ. Καπραβέλος εμφανίστηκε και στην εκπομπή Live News, όπου τόνισε την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία σε Αττική και Θεσσαλονίκη. «Έχουμε δύο επιδημιολογικά δεδομένα για την εξέλιξη της πανδημίας και για τα καταστροφικά της αποτελέσματα: το ένα είναι το ιικό φορτίο και το άλλο η τρομερή πίεση στο σύστημα Υγείας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο συντονιστής διευθυντής της Β΄ΜΕΘ του «Παπανικολάου».

Την ίδια στιγμή έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το άνοιγμα των λυκείων. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ενδεχόμενο να διευκολυνθεί η διασπορά του ιού με το άνοιγμα των λυκείων, εάν δεν αποκλειστεί κάποιο κρούσμα και ξεφύγει.

«Τότε θα μιλάμε για έκρηξη της πανδημίας, με ολέθρια αποτελέσματα» συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως αυτή ήταν η βασική ανησυχία όσων διαφώνησαν στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Τέλος, υπογράμμισε πως θα πρέπει να υπάρχει αυξημένος έλεγχος στα self tests που θα γίνονται. «Είμαστε ένα βήμα πριν την έκρηξη, οπότε πειράματα με τα self tests δεν θα πρέπει να γίνονται» πρόσθεσε ο κ. Καπραβέλος, τονίζοντας ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η αξιοπιστία της ανίχνευσής τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments