Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Καθηγητής του Παπανικολάου μιλά για την εικόνα στα νοσοκομεία

Θεσσαλονίκη: Καθηγητής του Παπανικολάου μιλά για την εικόνα στα νοσοκομεία
Θεσσαλονίκη: Ο καθηγητής του νοσοκομείου Παπανικολάου Ιωάννης Κιουμής περιγράφει τις τραγικές εικόνες πίεσης στα νοσοκομεία της πόλης.

Υπό πίεση βρίσκονται τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας της βαθμιαίας αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας του «Γ. Παπανικολάου» Ιωάννης Κιουμής τόνισε πως η κατάσταση είναι κρίσιμη, καθώς η εικόνα μεταβάλλεται επιβαρυντικά μέρα με τη μέρα και υπάρχει φόβος.

Ο κ. Κιουμής, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», είπε πως αυτό που κρατάει «ζωντανές» τις ΜΕΘ είναι το γεγονός ότι οι γιατροί καταφέρνουν και «βγάζουν ασθενείς», ωστόσο «τα κρεβάτια καταλαμβάνονται και πάλι σε ελάχιστο διάστημα».

Τα κρούσματα παραμένουν υψηλά – Χαμηλώνει επικίνδυνα ο μέσος όρων των νοσούντων

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, όμως οι πολίτες να γνωρίζουν πως δυνατότητα δεν είναι απεριόριστη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, υποστηρίζοντας πως οι αρχικές προβλέψεις για σταδιακή μείωση των κρουσμάτων μέσα στην εβδομάδα δεν επαληθεύονται κι αυτό οφείλεται στα «κορωνοπάρτι που πολλαπλασιάστηκαν και στην παραβατικότητα των κανόνων προφύλαξης από μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού».

«Ακούω συχνά το επιχείρημα ότι οι νέοι μας κουράστηκαν. Τα ακούω με κατανόηση μεν, όσοι όμως λένε ότι κουράστηκαν επειδή δεν μπορούν να κάνουν πάρτι, να καθίσουν στην καφετέρια ή το μπαράκι, παρακαλώ να κάνουν μια βόλτα στα νοσοκομεία και να δουν γιατρούς, νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό που παλεύουν να σώσουν τους αρρώστους. Εκεί θα καταλάβουν πραγματικά τι σημαίνει κούραση», σημείωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε πως σε αυτή τη φάση της πανδημίας έχει αλλάξει η ηλικιακή ομάδα των ασθενών και από τον περασμένο Νοέμβριο, που στις ΜΕΘ ήταν ασθενείς άνω των 80 ετών, σήμερα υπάρχουν ηλικίες από 40+ έως και 70. «Δεν υπάρχουν άτρωτοι σε αυτή τη μάχη», συμπλήρωσε ο κ. Κιουμής.

Κοντοζαμάνης: Επισκέφτηκε εκτάκτως τη Θεσσαλονίκη – Ενισχύονται τα νοσοκομεία της πόλης

Την ίδια στιγμή στη Θεσσαλονίκη μετέβη σήμερα εκτάκτως ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Τα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα αυξάνονται και τα νοσοκομεία πιέζονται σημαίνοντας συναγερμό. Προκειμένου λοιπόν, να εκτιμηθεί η κατάσταση και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, ο υφυπουργός προέδρευσε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με διοικητές νοσοκομείων της πόλης, στο αμφιθέατρο του ΕΚΑΒ.

Χαρακτηριστικό της επιβαρυμένης κατάστασης των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης είναι το γεγονός ότι το «Ιπποκράτειο» έκλεισε την εφημερία με 60 εισαγωγές και μόλις μία κενή κλίνη ΜΕΘ, και το «Παπανικολάου» έχει 32 κλίνες κατειλημμένες και χρειάστηκε να ανοίξει και η Β’ ΜΕΘ.

Η σύσκεψη διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα και σε αυτήν επισημάνθηκε η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της πόλης. Επίσης, παρουσιάστηκε από τον υφυπουργό, το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η ενίσχυση των νοσοκομείων της πόλης σε προσωπικό, η ανάπτυξη απλών κλινών νοσηλείας αλλά και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments