Ελλάδα

Μανωλόπουλος Astrazeneca: Μονόδρομος τα όρια

Μανωλόπουλος Astrazeneca: Μονόδρομος τα όρια
Μανωλόπουλος Astrazeneca: Ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου μίλησε στην συνέντευξη του σχετικά με το εμβόλιο και την ανακοίνωση του ΕΜΑ.

Ο κ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος κλήθηκε να μιλήσει σχετικά με την απόφαση της Ελλάδας σε ότι αφορά το εμβόλιο Astrazeneca. Στον απόηχο του πορίσματος του ΕΜΑ, ότι οι θρομβώσεις αποτελούν σπάνια παρενέργεια, συνεδριάζει σήμερα (09/04) η επιτροπή Εμβολιασμών της Ελλάδας.  Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα σχετικά με την αναπροσαρμογή των ηλικιακών ορίων για το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής Φαρμακολογίας, σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ, μίλησε για το σπάνιο σύνδρομο θρομβώσεων και το εμβόλιο AstraZeneca και ενόψει της σημερινής γνωμοδότησης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τη χορήγησή του. Μανωλόπουλος Astrazeneca

Σχετικά με την ανακοίνωση του ΕΜΑ και την Ελλάδα

Ο κ. Μανωλόπουλος εκτίμησε ότι το μήνυμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ήταν ξεκάθαρο οπότε οι χώρες που δεν είχαν θέσει όρια στην χορήγηση του εμβολίου αρχίζουν να βάζουν και όσες είχαν, προσθέτουν. «Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να περάσει απαρατήρητο», τόνισε ο καθηγητής και εξήγησε ότι καθώς ο ΕΜΑ ανέφερε μόνο ότι τα περιστατικά αυτά είναι πολύ σπάνια και κυρίως σε γυναίκες, κάτω των 60, οι χώρες θέτουν αυτό το ηλικιακό όριο γιατί δεν έχουν και κάποιο άλλο στοιχείο στη διάθεσή τους.

Ειδικά για την Ελλάδα, η απόφαση αυτή δεν θα έπρεπε να είναι πολύ δύσκολη γιατί δεν επηρεάζει ιδιαίτερα το εμβολιαστικό πρόγραμμα, εξήγησε ο κ. Μανωλόπουλος. Τόνισε ότι με εμβολιασμό των κάτω των 60 σκεύασμα άλλης εταιρίας μπορεί να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου. Για τη χρήση διαφορετικών εμβολίων στην πρώτη και στη δεύτερη δόση, ο καθηγητής τόνισε ότι η προσέγγιση αυτή έχει γίνει στη Γερμανία και τη Βρετανία, ελπίζεται και διαφαίνεται ότι θα είναι αποτελεσματική αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία για να στηριχθεί με ασφάλεια αυτή η προσέγγιση.

Το πόρισμα του ΕΜΑ για τις παρενέργειες

Στην ενημέρωση που έγινε από τους αξιωματούχους του ΕΜΑ, σε ότι αφορά τις παρενέργειες ειπώθηκε ότι «Μια στις 100.000 η πιθανότητα για εμβολιασμένο με το σκεύασμα της AstraZeneca να παρουσιάσει θρόμβωση».

Η επιτροπή ασφάλειας και φαρμακοεπαγρύπνησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (PRAC – ΕΜΑ) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασυνήθιστοι θρόμβοι αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια, θα πρέπει να αναφέρονται ως πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca (νυν ονομασία Vaxzevria), υπογραμμίζοντας ότι τα οφέλη του εμβολίου είναι περισσότερα από πιθανούς κινδύνους.

Κατά την ολοκλήρωσή των εργασιών της, η επιτροπή έλαβε υπόψη όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των συμβουλών μιας ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων. Ο EMA υπενθυμίζει στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και σε άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο να παραμένουν ενήμεροι για την πιθανότητα εμφάνισης πολύ σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων αίματος σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό. Βασιλακόπουλος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments