Ελλάδα

Ζέρβας: Δεν αποδίδει το lockdown στη Θεσσαλονίκη

Ζέρβας: Δεν αποδίδει το lockdown στη Θεσσαλονίκη
Ζέρβας: Ο δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι ο κόσμος έχει κουραστεί από τα περιοριστικά μέτρα και καθημερινά μαζεύεται σε πάρκα και πλατείες.

Στο πως εξελίσσεται η πανδημία του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος σημείωσε ότι πλέον «το lockdown δεν αποδίδει». Την ίδια ώρα, οι καταστηματάρχες περιμένουν με ανυπομονησία τις σημερινές αποφάσεις των ειδικών για το αν θα ανοίξουν τα καταστήματά τους στις 12 Απριλίου.

Ζέρβας: Ο κόσμος έχει κουραστεί

Όπως είπε ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης στο Θέμα 104,6, “υπάρχει μεγάλη κόπωση του πληθυσμού σε ψυχολογικό, αλλά και οικονομικό επίπεδο, γι’ αυτό και ο κόσμος πλέον δυσκολεύεται να πειθαρχήσει, ενώ τα επιδημιολογικά δεδομένα μέρα με τη μέρα χειροτερεύουν”. Παράλληλα, εισηγήθηκε να γίνει ένα ελεγχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away για την εκτόνωση της κατάστασης σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Υπογράμμισε ότι “πρέπει να γίνει καλύτερη διοχέτευση της εκτόνωσης, όπως έγινε με τα κομμωτήρια” και εξήγησε πως “ο κόσμος πλέον δεν μπορεί να μαντρωθεί. Καθημερινά ο δήμος μαζεύει από τα πάρκα, κήπους και την παραλία περίπου 2.000 γιγαντοσακούλες σκουπιδιών από παρέες που συγκεντρώνονται εκεί. Υπάρχουν παρέες που μαζεύονται σε πάρκα και παραγγέλνουν πίτσες. Εγώ δεν σηκώνω το δάχτυλο σε αυτούς, καταλαβαίνω την κόπωση».

Ζέρβας: Τι λένε τα στοιχεία για το ιικό φορτίο στην πόλη

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ καταγράφεται οριακά αυξητική η ημερήσια τάση συγκέντρωσης του κορωνοϊού στα λύματα της πόλης.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των μετρήσεων από δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων δηλαδή της Δευτέρας 05/04 και της Τρίτης 06/04 είναι:

  • Οριακά σταθερή (αύξηση μόλις 7%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Παρασκευής 02/04 και της Κυριακής 04/04.
  • Αυξημένη κατά 30% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 29/3 και Τρίτης 30/3.

Τέλος, ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 29/3-4/4/2021 ότι παρατηρήθηκε αύξηση (+56%) στον σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 22-28/3/2021.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments