Ελλάδα

Λοιμωξιολόγοι: Συνεδριάζουν σήμερα για λιανεμπόριο και μετακινήσεις

Λοιμωξιολόγοι: Συνεδριάζουν σήμερα για λιανεμπόριο και μετακινήσεις
Λοιμωξιολόγοι: Στο τραπέζι θα πέσει το άνοιγμα των καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη αλλά και οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο.

Στον απόηχο των 3.228 χθεσινών κρουσμάτων, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων συνεδριάζει σήμερα προκειμένου να αποφασίσει για το λιανεμπόριο στις περιοχές που παραμένει κλειστό. Τα καταστήματα σε όλη τη χώρα σήκωσαν ρολά στις 5 Απριλίου εκτός από την Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και την Αχαΐα, περιοχές στις οποίες κρίθηκε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν την μερική άρση των μέτρων. Οι καταστηματάρχες απογοητευμένη από την απόφαση αυτή διαμαρτυρήθηκαν έντονα και σήμερα περιμένουν τις αποφάσεις των ειδικών ελπίζοντας ότι θα δοθεί το “πράσινο φως” για να ανοίξουν και πάλι τα καταστήματά τους και να δουλέψουν.

Θυμίζουμε ότι στις τρεις αυτές περιοχές, τα καταστήματα των οποίων συνεχίζεται η λειτουργία μέχρι σήμερα είναι:

  • οι επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών, αποκλειστικά κατά το σκέλος που αφορά στην επισκευή συσκευών, την εξόφληση λογαριασμών και την ανανέωση υπολοίπου,
  • τα καταστήματα οπτικών/ακουστικών βαρηκοΐας κατόπιν ραντεβού,
  • τα καταστήματα πώλησης περουκών και ποστίς κατόπιν ραντεβού και
  • τα περίπτερα, τα οποία δύνανται να λειτουργούν επί 24ωρου.

Επίσης, οι επιχειρήσεις που έχουν πολλαπλές δραστηριότητες, συνεχίζουν τη λειτουργία τους μόνο ως προς συγκεκριμένες δραστηριότητες και υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  • η πώληση εντός καταστήματος επιτρέπεται μόνο για προϊόντα που σχετίζονται άμεσα με τον κλάδο της οικοδομής,
  • η προσέλευση των επαγγελματιών-αγοραστών γίνεται με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων περί μάσκας, χρήσης απολυμαντικού κατά την είσοδο και τήρησης ελάχιστης απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου,
  • κατά την είσοδο στο κατάστημα οι επαγγελματίες-αγοραστές επιδεικνύουν έγγραφο, από το οποίο αποδεικνύεται η επαγγελματική τους ιδιότητα,
  •  επιτρέπονται πωλήσεις μόνο με έκδοση τιμολογίου και όχι με απόδειξη λιανικής πώλησης,
  • η αναλογία επαγγελματιών-αγοραστών στον χώρο έκθεσης των επιχειρήσεων είναι 4:200 (άτομα/τ.μ.) και μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός τα 20 άτομα,
  • στα σημεία τιμολόγησης τηρείται απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των πελατών και μεταξύ υπαλλήλων και πελατών,
  • απαγορεύεται η παρουσία μη επαγγελματία αυτοτελώς ή ως συνοδού άλλου επαγγελματία.
Θεσσαλονίκη rapid tests

Τι άλλο θα ζητηθεί σήμερα από τους ειδικούς:

Ένα άλλο ζήτημα που πιθανότατα θα απασχολήσει τους ειδικούς είναι οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Το «πείραμα» με τις ανοιχτές διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα με κωδικό 6 στο 13033, θα ήταν αυτό που θα έκρινε αν το μέτρο θα ισχύσει και τις καθημερινές. Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο Star σημειώνεται ότι έδειξε θετικός σε αυτό το ενδεχόμενο. «Είναι κάτι το οποίο θα μας το υποδείξουν οι ειδικοί. Εφόσον δουλεύει καλά τα Σαββατοκύριακα μπορεί, πιστεύω, να γίνει και τις καθημερινές» είπε.

Βεβαίως, το ενδιαφέρον των πολιτών είναι το πως θα κινηθεί η κυβέρνηση αναφορικά με το Πάσχα καθώς τα πράγματα παραμένουν οριακά. Οι ειδικοί αναμένεται να πάρουν αποφάσεις πριν την Μεγάλη Εβδομάδα και στην κυβέρνηση αφήνουν προς το παρόν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Η μετακίνηση από νομό σε νομό εξακολουθεί να απαγορεύεται, παρά μόνο για συγκεκριμένες εξαιρέσεις.

“Οι αποφάσεις αναφορικά με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, θα ληφθούν αφού πρώτα μελετηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αυτή τη στιγμή παγώνει οποιοδήποτε νεότερο άνοιγμα δραστηριοτήτων πριν από το Πάσχα” είπε χθες ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments