Διεθνή

Κινέζικα εμβόλια: Πιθανή έγκριση δύο από τον ΠΟΥ

Κινέζικα εμβόλια: Πιθανή έγκριση δύο από τον ΠΟΥ
Κινέζικα εμβόλια: Τα εμβόλια των Sinopharm και Sinovac υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εγκριθούν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τα κινέζικα εμβόλια των Sinopharm και Sinovac είναι πολύ πιθανό να εγκριθούν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Η είδηση έρχεται την ίδια ώρα που αρχίζουν να υπάρχουν αμφιβολίες και για το εμβόλιο της Johnson & Johnson, εκτός από αυτό της AstraZeneca αν και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) καθησυχάζει με το πόρισμά του.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Κώστα Δαβάνη για την ΕΡΤ, η 26η Απριλίου και η 3η Μαΐου θεωρούνται οι ημερομηνίες-κλειδιά για τη χορήγηση έγκρισης χρήσης έκτακτης ανάγκης από τον ΠΟΥ των δυο κινεζικών εμβολίων, όπως ανακοινώθηκε σήμερα Παρασκευή 9/4 στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Κινέζικα εμβόλια: Πιθανή έγκριση δύο από τον ΠΟΥ

Κινέζικα εμβόλια: Πιθανή έγκριση δύο από τον ΠΟΥ

Κινέζικα εμβόλια: Οι επιστήμονες θα εξετάσουν αναλυτικά τα στοιχεία

Αναλυτικότερα, σε δυο συνεδριάσεις της επιτροπής εμβολίων SAGE θα εξεταστούν διεξοδικά από τους επιστήμονες του Οργανισμού όλα τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί και παραδοθεί από την κυλιόμενη επισκόπηση αλλά και την εξέταση των παραγωγικών μονάδων, ώστε να αποφανθούν. Θα συνεχιστεί από την άλλη και η εξέταση των δεδομένων ασφάλειας μέσω της κυλιόμενης επισκόπησης για το ρωσικό εμβόλιο.

Το εμβόλιο της Sinopharm από το Ινστιτούτο Βιολογικών Προϊόντων Wuhan και το Ινστιτούτο ιολογίας Wuhan της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών βασίζεται σε απενεργοποιημένο ιό. Η φάση III με δοκιμές σε χιλιάδες εθελοντές πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Περού. Στην ενδιάμεση αξιολόγηση, το εμβόλιο έδειξε αποτελεσματικότητα 79% και εγκρίθηκε στις 30.12. από την Κίνα.

Το άλλο εμβόλιο εκείνο της Sinovac Biotech με ονομασία CoronaVac στηρίζεται επίσης σε απενεργοποιημένους ιούς. Η φάση III με δοκιμές σε χιλιάδες εθελοντές διεξήχθη στη Βραζιλία από το Ινστιτούτου Μπουταντάν. Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα από μελέτες δείχνουν αποτελεσματικότητα που κυμαίνονται μεταξύ 50% και 91%.

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός δια του επικεφαλής προμηθειών εμβολίων Σα Κασπάρ επανέλαβε σήμερα ότι δεν μπορεί να κάνει σύσταση για αλλαγή του εμβολίου κατά της Covid-19 από την πρώτη στη δεύτερη δόση, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα που θα μπορούσαν να προσδιορίσουν με βεβαιότητα είτε θετικά είτε αρνητικά αποτελέσματα της εναλλαγής και απαιτούνται περισσότερες έρευνες.

Επίσης, ο ΠΟΥ εκτίμησε πως το αμέσως επόμενους μήνες η παραγωγή εμβολίων θα αυξηθεί σημαντικά καθώς εκτιμά πως η συνολική παραγωγικότητα παγκοσμίως με την μεταφορά τεχνολογίας μπορεί να φτάσει έως 15 δις δόσεις επί συνόλου 7 έως 10-15 συνολικά εμβολίων που δυνητικά μπορούν να εγκριθούν. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις η πρωτοβουλία COVAX αναμένεται να συγκεντρώσει 2,3 δις εμβόλια για τις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments