Διεθνή

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Τι είπε για το sofagate

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Τι είπε για το sofagate
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έσπασε τη σιωπή της και αναφέρθηκε στην αντιμετώπισή της από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έσπασε τελικά τη σιωπή της μία εβδομάδα μετά το περίφημο sofagate και εξέφρασε τη δυσφορία της, δηλώνοντας πως δεν θα επιτρέψει «ποτέ ξανά» μία τέτοια συμπεριφορά. Υπενθυμίζουμε ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε μείνει άναυδη, όταν κατά τη διάρκεια της κοινής συνάντησης που είχαν με τον Σαρλ Μισέλ και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είδε ότι δεν είχε προβλεφθεί θέση για εκείνη. Η αγενής στάση του Τούρκου Πρόεδρου σχολιάστηκε καυστικά από τον Ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, ο οποίος αποκάλεσε τον Ερντογάν «δικτάτορα», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν αρκέστηκε σε ηπιότερους χαρακτηρισμούς, αποκαλώντας τον Ερντογάν «αυταρχικό».

Μια εβδομάδα μετά το περίφημο «sofagate», ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  είχε την ευκαιρία να συζητήσει το συγκεκριμένο ζήτημα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει ποτέ ξανά μία τέτοια συμπεριφορά, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην Άγκυρα.

Η πρώτη αντίδραση του Σαρλ Μισέλ για το «sofagate»

Ο Σαρλ Μισέλ τοποθετήθηκε για το περιστατικό που προέκυψε κατά την διάρκεια της επίσκεψης του με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στην Τουρκία. Το περιστατικό ήταν όταν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνειδητοποίησε ότι δεν υπάρχει θέση για εκείνη στην κοινή συνάντηση που θα είχε μαζί με τον Σαρλ Μισέλ με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η επίσκεψη έγινε σε μια μέρα που εξειδικεύτηκαν οι αμερικάνικες κυρώσεις κατά της γειτονικής χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με μία μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook, επιχειρεί να απαντήσει σχετικά με τις εντυπώσεις για τις εικόνες που έκαναν τον γύρο των Μέσων και του διαδικτύου. Μάλιστα το αποδίδει στην αυστηρή εφαρμογή του πρωτοκόλλου από τις Τουρκικές Αρχές.

Σαρλ Μισέλ: «Λυπάμαι για δύο λόγους»

Ακόμη, ο Σαρλ Μισέλ εμφανίζεται λυπημένος για δύο λόγους «Πρώτον, με την εντύπωση ότι θα ήμουν αδιάφορος για την αμηχανία του πρωτοκόλλου έναντι της Ούρσουλα. Ωστόσο, δεδομένου ότι έχω την τιμή να συμμετάσχω σε αυτό το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στο οποίο δύο μεγάλα ιδρύματα από τα τέσσερα διευθύνονται από γυναίκες, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την Κριστίν Λαγκάρντ. Και επίσης περήφανος που μια γυναίκα, η πρώτη στην ιστορία, με αντικατέστησε ως πρωθυπουργός του Βελγίου.

Τέλος, λυπάμαι, διότι αυτή η κατάσταση επισκιάζει το μεγάλο και επωφελές γεωπολιτικό έργο που πραγματοποιήσαμε μαζί στην Άγκυρα, και του οποίου ελπίζω ότι η Ευρώπη θα αποκομίσει τους καρπούς.»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments