Ελλάδα

Πρωτομαγιά 2021: Επίσημα στις 4 Μαΐου η αργία

Πρωτομαγιά 2021: Επίσημα στις 4 Μαΐου η αργία
Πρωτομαγιά 2021: Τι ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Για τις 4 Μαΐου μεταφέρεται η φετινή αργία της Πρωτομαγιάς, όπως ανακοινώθηκε σήμερα. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ενημερώνει ότι με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, η υποχρεωτική αργία της 1ης Μαΐου 2021, που κανονικά πέφτει το Μεγάλο Σάββατο, μετατίθεται για την Τρίτη 4 Μαΐου 2021.

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ:

Ήδη από χθες η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) είχε ανακοινώσει την προκήρυξη της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας για την Εργατική Πρωτομαγιά την Τρίτη 4 Μαΐου. Στην προκήρυξη της απεργίας υπογράμμιζε: «Την ώρα που οι εργαζόμενοι και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία βιώνει τα τραγικά προβλήματα της πανδημίας, οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις δυσμενείς αλλαγές στο εργασιακό τοπίο, βάζοντας στο στόχαστρο ακόμη και το οκτάωρο, κάνουν τις προκλήσεις και τα προβλήματα ακόμη πιο μεγάλα. Τα συνδικάτα βρίσκονται σε ετοιμότητα, για να αντιπαλέψουν και να ακυρώσουν κάθε πολιτική που στοχεύει στα εργασιακά δικαιώματα και, αν απαιτηθεί, η ΓΣΕΕ θα εκτιμήσει το ενδεχόμενο και νέων απεργιακών κινητοποιήσεων. Η αξία της ανθρώπινης ζωής και η αξιοπρέπεια στην εργασία βρίσκονται στην προμετωπίδα των αγώνων μας. Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά! Δεν είναι αργία, είναι απεργία!».

Τι είναι η Πρωτομαγιά:

Η 1η Μαΐου είναι η μέρα των εργατών. Είναι στην πραγματικότητα η καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου, η οποία αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες στιγμές της πάλης των τάξεων στη νεότερη εποχή. Το Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν με αίτημα την καθιέρωση της 8ωρης εργάσιμης μέρας, αντί της 10ωρης, 11ωρης έως και 14ωρης που ήταν ως τότε. Η απεργία συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες και βάφτηκε στο αίμα των εργατών από το χτύπημα αστυνομίας με εντολή των καπιταλιστών, ενώ οι ηγέτες, πρωτεργάτες των τότε εργατικών κινητοποιήσεων για το 8ωρο καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν. Έτσι η 1η Μάη του 1886 αποφασίστηκε να καθιερωθεί ως η Εργατική Πρωτομαγιά, ενώ από το αίμα που χύθηκε πολλοί την ονομάζουν και «κόκκινη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments