Ελλάδα

ΣΕΠΕ: 5.150 έλεγχοι κατά τον Μάρτιο – Κυρώσεις ύψους 1,8 εκατ. ευρώ

ΣΕΠΕ: 5.150 έλεγχοι κατά τον Μάρτιο – Κυρώσεις ύψους 1,8 εκατ. ευρώ
ΣΕΠΕ: 5.150 ελέγχους που κατέληξαν στην επιβολή 502 κυρώσεων, με το ποσό των προστίμων να αγγίζει το 1,8 εκατ. ευρώ, πραγματοποίησε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) κατά τον Μάρτιο.

5.150 ελέγχους που κατέληξαν στην επιβολή 502 κυρώσεων, με το ποσό των προστίμων να αγγίζει το 1,8 εκατ. ευρώ, πραγματοποίησε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) κατά τον Μάρτιο.

Στο επίκεντρο των ελέγχων του ΣΕΠΕ βρέθηκαν αφενός οι κλάδοι όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη παραβατικότητα (λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία προηγούμενων ετών αλλά και την ιδιαίτερη συνθήκη της πανδημίας), αφετέρου οι επιχειρήσεις όπου ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού είναι αυξημένος.

Όσον αφορά στις παραβάσεις:

  • 58 περιπτώσεις αφορούσαν σε απασχόληση εργαζομένων των οποίων η σύμβαση εργασίας τελούσε σε αναστολή
  • 115 περιπτώσεις αφορούσαν σε μη τήρηση των γενικών κανόνων υγείας και ασφάλειας στην εργασία
  • 323 περιπτώσεις την μη τήρηση των υπολοίπων διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας (εκ των οποίων 48 πρόστιμα επιβλήθηκαν για αδήλωτη εργασία, κυρίως στο εμπόριο και την εστίαση).
  • Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν αφορούν ιδίως στους κλάδους της εστίασης, του λιανεμπορίου, των μεταφορών, του χονδρεμπορίου, των καταλυμάτων, των προσωπικών υπηρεσιών, της βιομηχανίας τροφίμων, της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και των ταχυδρομικών-ταχυμεταφορικών δραστηριοτήτων. Μάλιστα, πάνω από τα μισά πρόστιμα αφορούσαν σε εστίαση, λιανεμπόριο και μεταφορές.

ΣΕΠΕ: 8.390 έλεγχοι από τον ΣΕΠΕ στο διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2021

Το ΣΕΠΕ πραγματοποίησε 8.390 ελέγχους που κατέληξαν στην επιβολή 911 κυρώσεων, με το ποσό των προστίμων να αγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ, πραγματοποίησε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021.

Το ΣΕΠΕ επικέντρωσε την προσοχή του στους κλάδους όπου εμφανίζεται η μεγαλύτερη παραβατικότητα (σύμφωνα και με τα στοιχεία προηγούμενων ετών), αλλά και στις επιχειρήσεις που παρουσιάζουν υψηλό συγχρωτισμό εργαζομένων, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότεροι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε:

  • Καταστήματα τροφίμων και σούπερ μάρκετ
  • Υπηρεσίες εστίασης (διανομείς κλπ)
  • Βιομηχανία τροφίμων
  • Οικοδομοτεχνικά έργα
  • Νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα κλπ

Σχετικά με τις κατηγορίες των παραβάσεων πρέπει να επισημανθούν τα εξής:

  • Στους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων που σχετίζονται με τον Covid-19 το 40% των παραβάσεων αφορά σε «εικονικές» αναστολές συμβάσεων εργασίας (εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας είχαν τεθεί σε αναστολή βρέθηκαν να εργάζονται). Ένα 10% αφορά τη μη τήρηση αποστάσεων και συνωστισμό (κυρίως σε σούπερ μάρκετ) και ένα 8% την μη χρήση μάσκας.
  • Στους ελέγχους για τη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας το μεγαλύτερο ποσοστό των παραβάσεων, σχεδόν το 51%, αφορά την μη ανάρτηση πινάκων προσωπικού στους χώρους εργασίας. Το 11% αφορά άρνηση πληροφόρησης προς τους Επιθεωρητές και το 8% αδήλωτη εργασία.
  • Στους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας και υγείας στην εργασία, ποσοστό 33% αφορά στη μη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), 5% τη μη τήρηση μέτρων για την προστασία από πτώση και 3% τη μη τήρηση μέτρων πυροπροστασίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments