Ελλάδα

Κορωνοϊός: Πώς θα λειτουργήσουν το Πάσχα οι εκκλησίες

Κορωνοϊός: Πώς θα λειτουργήσουν το Πάσχα οι εκκλησίες
Κορωνοϊός: Οι προτάσεις της Εκκλησίας για το φετινό Πάσχα.

Κι ενώ η προσοχή όλων έχει στραφεί προς το Πάσχα και ποια μέτρα τελικά θα ισχύουν, οι ειδικοί και η κυβέρνηση ανησυχούν για τον τρόπο με το οποίο πρόκειται να λειτουργήσουν φέτος. Η Εκκλησία από τη μεριά της προτείνει μεγαλύτερο αριθμό πιστών στους ναούς, υπαίθριες Ακολουθίες και Ανάσταση σε ανοιχτούς χώρους.

Σε επιστολή, που απέστειλε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, βρίσκεται η λειτουργία των ναών και των ιερών μονών κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας. Η πρόταση της Εκκλησίας είναι να επιτραπεί η παρουσία έως 100 ατόμων εντός των μεγάλων ναών και να ισχύσει η αναλογία του ενός πιστού ανά 15 τετραγωνικά μέτρα κλειστού χώρου στις εκκλησίες.

Παράλληλα, προτείνει να επιτραπεί να γίνονται υπαίθριες Ακολουθίες, και η Ακολουθία της Ανάστασης να μπορεί να γίνει σε πλατείες και σε προαύλειους χώρους εκκλησιών. Η ΔΙΣ προτείνει επίσης χρήση μεγαφώνων ούτως ώστε να υπάρχουν πιστοί και στον προαύλιο χώρο των εκκλησιών τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Τέλος η Εκκλησία προτείνει και την αλλαγή του ωραρίου, καθώς οι ακολουθίες της Μ. Πέμπτης και της Μ. Παρασκευής επεκτείνονται μέχρι τις 11 και 12 το βράδυ, αλλά και η Ανάσταση μετά τις 12. Με τη νέα συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου να είναι προγραμματισμένη πριν την Κυριακή των Βαΐων (25 Απριλίου 2021), το υπουργείο Παιδείας τηρεί στάση αναμονής για το θέμα, έχοντας υπό στενή παρακολούθηση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Self test σε πιστούς και ιερείς

Με το νέο όπλο ανά χείρας, τα self test, η κυβέρνηση αναζητά τη χρυσή τομή ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας. Ένα σενάριο, που εξετάζει η επιτροπή των ειδικών, είναι να επιτραπεί ο εκκλησιασμός σε όλες τις εκκλησίες της χώρας, υπό προϋποθέσεις.

  • Self test σε ιερείς και πιστού
  • Ένας πιστός ανά 25 τετραγωνικά μέτρα
  • Έως 50 άτομα για τους καθεδρικούς και τους μεγάλους ναούς (στο μοντέλο του περσινού Πάσχα)

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments