Διεθνή

Πορτογαλία: Χαλαρώνουν περισσότερο τα μέτρα από σήμερα

Πορτογαλία: Χαλαρώνουν περισσότερο τα μέτρα από σήμερα
Πορτογαλία: Το τελευταίο στάδιο της σταδιακής άρσης των περιορισμών στη χώρα προβλέπεται σε δύο εβδομάδες.

Νέα δεδομένα ισχύουν από σήμερα στην Πορτογαλία. Η χώρα εισήλθε σήμερα στην τρίτη φάση μιας σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών, με τα εμπορικά κέντρα, τα καφέ, τα εστιατόρια, τις αίθουσες θεαμάτων, τα λύκεια και τα πανεπιστήμια να επαναλειτουργούν.

Οι έλεγχοι στα σύνορα με την Ισπανία θα διατηρηθούν τουλάχιστον έως τα τέλη του μηνός:

Από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου, οι αρχές της χώρας είχαν επιβάλει αυστηρό γενικό lockdown προκειμένου να αναχαιτίσουν ένα τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Περίπου δέκα δήμοι που καταγράφουν πολύ αυξημένα ποσοστά μολύνσεων δεν ακολούθησαν αυτήν την κίνηση άρσης των περιορισμών. Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι στα σύνορα με την Ισπανία θα διατηρηθούν τουλάχιστον έως τα τέλη του μηνός, όπως και η υποχρέωση για τους επισκέπτες που φθάνουν στην Πορτογαλία να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ και να υποβάλλονται σε καραντίνα.

Η κυβέρνηση της Λισαβόνας χαλάρωσε ωστόσο την Παρασκευή τους περιορισμούς ταξιδιών που ίσχυαν από τα τέλη Ιανουαρίου, αίροντας την αναστολή πτήσεων με τη Βρετανία και τη Βραζιλία για μετακινήσεις που κρίνονται απαραίτητες. Το επόμενο και τελευταίο στάδιο της σταδιακής άρσης των υγειονομικών περιορισμών προβλέπεται σε δύο εβδομάδες, κυρίως με την επαναφορά δημόσιων εκδηλώσεων σε εξωτερικούς χώρους αν η εξέλιξη της υγειονομικής κατάστασης το επιτρέψει, ανέφερε η σοσιαλιστική κυβέρνηση.

Το Σαββατοκύριακο, σχεδόν 170.000 εκπαιδευτικοί και άλλο προσωπικό που εργάζεται στα σχολεία εμβολιάστηκαν:

Παράλληλα, με την επαναλειτουργία των σχολείων, που είχαν ξεκινήσει με τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, οι αρχές ξεκίνησαν εκστρατεία ιχνηλάτησης και εμβολιασμού του εκπαιδευτικού προσωπικού. Το Σαββατοκύριακο, σχεδόν 170.000 εκπαιδευτικοί και άλλο προσωπικό που εργάζεται στα σχολεία έλαβαν την πρώτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19. Συνολικά, για έναν πληθυσμό περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων, η Πορτογαλία έχει χορηγήσει 2,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου και 650.000 άνθρωποι έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση.

“Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα περάσει τη Δευτέρα (19/4) στο επόμενο στάδιο της χαλάρωσης των περιορισμών”, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ο σοσιαλιστής Αντόνιο Κόστα, στο τέλος ενός υπουργικού συμβουλίου τις προηγούμενες ημέρες. Σημειώνεται ότι από την αρχή της άρσης των περιοριστικών μέτρων, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που εντοπίζονται καθημερινά στην Πορτογαλία σταθεροποιήθηκε στις σχεδόν 500 ημερήσιες μολύνσεις, έναντι μιας κορύφωσης σχεδόν 13.000 στα τέλη Ιανουαρίου και ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών με Covid-19 μειώθηκε κάτω από τους 500 ασθενείς για την πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments