Διεθνή

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Το CDC μελετά σοβαρές παρενέργειες

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Το CDC μελετά σοβαρές παρενέργειες
Εμβόλιο Johnson & Johnson: Στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταγραφεί έξι περιστατικά θρομβώσεων.

Συναγερμός έχει σημάνει στις ΗΠΑ και την Ευρώπη για το εμβόλιο της Johnson & Johnson, μετά τα περιστατικά θρομβώσεων. Σε πολλές χώρες η χρήση του έχει ανασταλεί ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνεδριάζει σήμερα προκειμένου να προχωρήσει σε μία εκτίμηση του ρίσκου χρήσης του μονοδοσικού εμβολίου.

Στις ΗΠΑ οι υγειονομικές αρχές μελετούν τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με περιπτώσεις δυνητικών σοβαρών παρενεργειών μεταξύ ανθρώπων που έλαβαν το εμβόλιο, πέραν αυτών που ήδη οδήγησαν στην αναστολή της αξιοποίησής του. Την είδηση έκανε γνωστή χθες η Ροσέλ Ουαλίνσκι, διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Έξι γυναίκες με θρόμβωση:

Την περασμένη εβδομάδα, οι εποπτικοί φορείς των ΗΠΑ κάλεσαν να ανασταλεί η χορήγηση του σκευάσματος της Johnson & Johnson εξαιτίας σοβαρών περιστατικών θρόμβων στο αίμα σε έξι γυναίκες κάτω των 50 ετών, οι οποίες ήταν ανάμεσα στα 7 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο, που χορηγείται σε μία δόση. «Μας ενθαρρύνει το ότι δεν έχει υπάρξει μεγάλος αριθμός περιπτώσεων, αλλά το κοιτάμε, μελετάμε (τις αναφορές) που έχουμε», είπε η κ. Ουαλίνσκι.

Ο ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) παρακολουθεί τη βάση δεδομένων της αμερικανικής κυβέρνησης για επιπλέον περιστατικά παρενεργειών, πρόσθεσε. Η διευθύντρια των CDC δεν έδωσε λεπτομέρειες για τη φύση των άλλων παρενεργειών, πέραν των θρόμβων στο αίμα. Σημειώνεται ότι συμβουλευτική επιτροπή των CDC θα συνεδριάσει την Παρασκευή για να εξετάσει τα δεδομένα για πιθανές σοβαρές παρενέργειες του προϊόντος της J&J και να υποβάλλει γνωμοδότηση για το εάν η αξιοποίησή του πρέπει να συνεχιστεί στο πλαίσιο της εκστρατείας ανοσοποίησης. Οι ειδικοί περιμένουν ότι θα ξαναρχίσει, αλλά αφού υπάρξουν σαφείς κατευθύνσεις για τη διάγνωση και της αντιμετώπισης των θρομβώσεων, δυνητικής παρενέργειας.

Η αύξηση της παραγωγής δόσεων του εμβολίου της εταιρείας ενδέχεται να γίνει πιο αργά από ό,τι προβλεπόταν αρχικά. Ο FDA ανέβαλε τον περασμένο μήνα τη χορήγηση άδειας λειτουργίας σε εργοστάσιο που θα παράγει μεγάλες ποσότητες δόσεων του προϊόντος, έπειτα από σφάλματα που είχαν αποτέλεσμα να καταστραφούν εκατομμύρια δόσεις.

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, Άντι Σλάβιτ, διαβεβαίωσε χθες τους Αμερικανούς ότι η χώρα έχει άφθονα εμβόλια και ότι η ανοσοποίηση «ποτέ δεν ήταν ευκολότερη» γι’ αυτούς. Καθημερινά χορηγούνται σε πολίτες κάπου τρία εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων των Pfizer Inc/BioNTech και Moderna. Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ έχουν διανεμηθεί κάπου 260 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, εκ των οποίων κάπου 210 εκατομμύρια έχουν ήδη χορηγηθεί, σύμφωνα με δεδομένα των CDC ως την Κυριακή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments