Διεθνή

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Σήμερα η συνεδρίαση του ΕΜΑ

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Σήμερα η συνεδρίαση του ΕΜΑ
Εμβόλιο Johnson & Johnson: H χρήση του στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ έχει ανασταλεί, ύστερα από περιστατικά θρομβώσεων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνεδριάζει σήμερα (20/4) για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της Johnson & Johsnon. Στις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις Ηνωμένες Πολιτείες η χορήγηση του έχει ανασταλεί μετά την καταγραφή περιστατικών θρομβώσεων που ίσως συνδέονται με αυτό. Σε αναμονή για τις αποφάσεις βρίσκεται και η Ελλάδα

Ο ΕΜΑ θα κάνει μία εκτίμηση του ρίσκου χρήσης του μονοδοσικού εμβολίου και θα εξετάσει τις πιθανές παρενέργειες του.

Θυμίζουμε πως τόσο η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) όσο και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνέστησαν την αναστολή του εμβολίου της Johnson & Johnson «για προληπτικούς λόγους». «Η Jannsen (δηλαδή, εταιρεία που διακινεί το εμβόλιο Johnson & Johnson) βρίσκεται σε επαφή με τις εθνικές Αρχές των χωρών της Ε.Ε συνιστώντας να αποθηκεύσουν τις δόσεις που έχουν ήδη παραλάβει, μέχρι η Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου και Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΜΑ να εκδώσει ταχεία σύσταση. Ο ΕΜΑ διερευνά όλες τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν και θα αποφασίσει εάν απαιτείται κανονιστική ενέργεια», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο ΕΜΑ.

Παράλληλα και η Johnson & Johnson εξέδωσε δελτίο Τύπου στο οποίο ανακοίνωσε ότι είχε αποφασίσει να αναβάλει τη χρήση του εμβολίου στην Ευρώπη. Η εταιρεία ειδικότερα, δήλωσε ότι μελετούσε έξι περιπτώσεις θρομβώσεων σε γυναίκες 18 – 48 ετών μετά τον εμβολιασμό με το εν λόγω εμβόλιο.

Καμία ανησυχία στην Ελλάδα:

Όσον αφορά τη χώρα μας, την Τετάρτη έφτασαν 33.600 δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson. Η επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, υπήρξε χθες καθησυχαστική για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Όπως είπε στην καθιερωμένη ενημέρωση, “το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι ασφαλές, αποτελεσματικό και πρακτικό αφού γίνεται σε μια δόση”.

Επίσης, ζήτησε «υπομονή λίγων ωρών ή ημερών» ώστε να έχουμε τη «γνωμοδότηση των αρμοδίων φορέων της Αμερικής και της Ευρώπης, τον ΕΜΑ, με την ελπίδα ότι θα έχουμε άλλο ένα όπλο στα χέρια μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας». Απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι οι 33.600 δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson που παραλάβαμε μέχρι να βγει απόφαση του EMA, του FDA και της ελληνικής επιτροπής εμβολιασμών, δεν θα χρησιμοποιηθούν.

“Αυτό θα έχει μικρή επίδραση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, γιατί πρόκειται για μικρή ποσότητα εμβολίων της συγκεκριμένης εταιρείας, όπως μικρές είναι και ποσότητες των παραδόσεων που αναμενόταν από την Johnson & Johnson έως τα μέσα Μαΐου στη χώρα μας» κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments