Ελλάδα

Rapid test ΑΠΘ: Θα ανιχνεύει τον χρόνο μόλυνσης από κορωνοϊό

Rapid test ΑΠΘ: Θα ανιχνεύει τον χρόνο μόλυνσης από κορωνοϊό
Rapid test ΑΠΘ: Με ευθύνη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ετοιμάζεται ένα τεστ, το οποίο θα δίνει πολύ περισσότερες πληροφορίες για τον κορωνοϊό.

Με ευθύνη του ΑΠΘ ετοιμάζεται ένα rapid test που θα ανιχνεύει τον χρόνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό. Να σημειώσουμε ότι rapid tests γίνονται καθημερινά στην Ελλάδα, ενώ σύμφωνα και με τους χάρτες του ECDC έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, το συγκεκριμένο rapid test θα ανιχνεύει και θα δίνει ποσοτικές πληροφορίες για το ιικό φορτίο αλλά και για τον χρόνο μόλυνσης από τον Sars-Cov-2. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δημιουργείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος RealNano και αναμένεται να παρουσιαστεί τον προσεχή Ιούλιο στο συνέδριο NANOTEXNOLOGY 2021.

Το πρόγραμμα RealNano αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της βιομηχανίας στην Ευρώπη και εντάσσεται στις πρώτες δράσεις της ΕΕ στην έρευνα και την καινοτομία για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Την ανάπτυξη των καινοτόμων εφαρμογών κατά της πανδημίας, συντονίζει το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Έργου RealNano που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020. Σε αυτό συμμετέχουν 10 πρωτοπόροι ερευνητικοί και βιομηχανικοί φορείς από όλη την Ευρώπη, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμμετοχή από την Ελλάδα, με τρεις βιομηχανικούς εταίρους, τις εταιρείες ΒL NanoBioMed και Organic Electronics Technologies, καθώς και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών & Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών (HOPE-A).

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN , καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, το συγκεκριμένο rapid test, το οποίο βασίζεται σε βιοαισθητήρες θα είναι ένα πολύτιμο διαγνωστικό εργαλείο, καθώς θα μπορεί να μπορεί να δίνει πληροφορίες όχι μόνο για το ιικό φορτίο αλλά και για το πόσες ημέρες έχουν περάσει από την μόλυνση από τον Sars-Cov-2 ακόμη και αν δεν υπάρχουν συμπτώματα.

Rapid test ΑΠΘ: Θα ανιχνεύει τον χρόνο μόλυνσης από κορωνοϊό

Rapid test ΑΠΘ: Θα ανιχνεύει τον χρόνο μόλυνσης από κορωνοϊό

Η μάσκα που είχε δημιουργήσει το ΑΠΘ

Να θυμίσουμε ότι στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας παραδόθηκε η πρώτη συσκευή μάσκας ατομικής προστασίας από τον κορωνοϊό που ενσωματώνει εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας, αποστειρώνοντας τον εισπνεόμενο, αλλά και τον εκπνεόμενο από τους χρήστες της αέρα.

Η συγκεκριμένη συσκευή, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δημιουργήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και παραδόθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 19/4 στη διοίκηση του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments