Διεθνή

Ελονοσία: Το εμβόλιο χορηγήθηκε σε 650.000 παιδιά στην Αφρική

Ελονοσία: Το εμβόλιο χορηγήθηκε σε 650.000 παιδιά στην Αφρική
Ελονοσία: Ευχάριστα είναι τα νέα που έρχονται από την Αφρική, καθώς το εμβόλιο για την ασθένεια χορηγήθηκε σε παιδιά από τρεις χώρες της ηπείρου.

Η ελονοσία, ως γνωστόν, είναι μια από τις ασθένειες που απειλούν περισσότερο τους ανθρώπους στην Αφρική, με την καταπολέμηση της νόσου να μην έχει παρουσιάσει μεγάλη πρόοδο. Να σημειώσουμε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προειδοποιήσει ότι η ελονοσία θα σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους από ό, τι η πανδημία του κορωνοϊού στην Αφρική.

Τα ευχάριστα νέα είναι ότι ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος στο Μαλάουι, τη Γκάνα και την Κένυα -δύο χρόνια μετά τη χρήση του πρώτου εμβολίου κατά της ελονοσίας σε αυτές τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής- περίπου 650.000 παιδιά εμβολιάστηκαν με αυτό.

Τον Οκτώβριο αναμένεται να αποφασιστεί από τους εμπειρογνώμονες του Οργανισμού εάν προτείνεται η ευρύτερη χρήση του εμβολίου παγκοσμίως. Σε συνδυασμό με άλλα μέτρα προστασίας κατά της ελονοσίας, το εμβόλιο θα μπορούσε να σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές ετησίως, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Το «RTS, S» δρα κατά του παράσιτου plasmodium falciparum (πλασμώδιο μηνοειδές) το οποίο μεταδίδεται από τα κουνούπια. Είναι το πιο θανατηφόρο παράσιτο στον κόσμο και το πλέον διαδεδομένο στην αφρικανική ήπειρο.

Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ελονοσία (2020) εδώ και μερικά χρόνια, η πρόοδος για την καταπολέμηση της νόσου που μεταδίδεται από τα κουνούπια έχει παραμείνει σε σταθερά επίπεδα. Ιδιαίτερα στις αφρικάνικες χώρες όπου παρουσιάζεται μεγάλος αριθμός λοιμώξεων και θανάτων. Στην ετήσια έκθεση του ΠΟΥ -η οποία δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο- επισημαίνεται ότι το 2019 ο αριθμός των κρουσμάτων ελονοσίας παγκοσμίως ήταν περίπου 229 εκατομμύρια. Ο αριθμός αυτός παραμένει σχετικά σταθερός τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Από το 2018, οι θάνατοι εξαιτίας της νόσου έχουν σταθεροποιηθεί σε περίπου 400.000 κάθε χρόνο διεθνώς.

Από αυτούς, περισσότεροι από 265.000 αφορούν μικρά παιδιά. Πάνω από το 90% των θανάτων εξαιτίας της ελονοσίας σημειώνονται στην Αφρική. Δεδομένης αυτής της σκληρής πραγματικότητας, το εμβόλιο είναι συνώνυμο της ελπίδας για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ειδικά όταν υπάρχουν φόβοι για ανθεκτικότητα της ελονοσίας στις θεραπείες.

Ελονοσία: Το εμβόλιο χορηγήθηκε σε 650.000 παιδιά στην Αφρική

Ελονοσία: Το εμβόλιο χορηγήθηκε σε 650.000 παιδιά στην Αφρική

Από το 2019, η Γκάνα, η Κένυα και το Μαλάουι, άρχισαν να εισάγουν το εμβόλιο σε επιλεγμένες περιοχές όπου η μετάδοση της ελονοσίας είναι από μέτρια έως σοβαρή. Δύο χρόνια μετά την έναρξη αυτής της πρώτης δοκιμής στον κόσμο, περισσότερα από 1,7 εκατομμύριο εμβόλια χορηγήθηκαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΟΥ.

Όπως ανέφερε η Δρ. Κέιτ Ο’Μπράιεν, διευθύντρια του τμήματος ανοσοποίησης και εμβολίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, «Η Γκάνα, η Κένυα και το Μαλάουι δείχνουν ότι οι υπάρχουσες πλατφόρμες εμβολιασμού στην παιδική ηλικία επιτρέπουν να χορηγηθεί αποτελεσματικά το εμβόλιο κατά της ελονοσίας στα παιδιά, μερικά από τα οποία δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση σε μια κουνουπιέρα εμποτισμένη με εντομοκτόνο ή άλλα μέτρα προστασίας από την ελονοσία».

Το «RTS, S» έχει παρασκευαστεί από τον βρετανικό φαρμακευτικό κολοσσό GSK. Είναι το πρώτο και το μόνο, μέχρι στιγμής, που έχει δείξει μια σημαντική αποτελεσματικότητα στη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων ελονοσίας, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρής -και απειλητικής για τη ζωή- ελονοσίας στα παιδιά.

Το εμβόλιο «είναι το κλειδί για να καταστεί η πρόληψη της ελονοσίας πιο ισότιμη και να σωθούν περισσότερες ζωές», συμπλήρωσε η Ο’Μπράιεν.

Όπως ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από τις κλινικές δοκιμές της φάσης 3 φάνηκε ότι όταν το εμβόλιο χορηγείται σε 4 δόσεις, αποτρέπει 4 κρούσματα ελονοσίας στα 10, καθώς και 3 κρούσματα στα 10 σοβαρής ελονοσίας, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), ο οποίος στο πλαίσιο συνεργασίας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μπορεί να παρέχει συμβουλές για φάρμακα που δεν προορίζονται για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέληξε στο συμπέρασμα (το 2015) ότι η ποιότητα του εμβολίου και το προφίλ κινδύνου-οφέλους του είναι ευνοϊκά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments