Οικονομία

Επιταγές: Αναστολή 60 ημερών και για τις επιταγές του Μαΐου

Επιταγές: Αναστολή 60 ημερών και για τις επιταγές του Μαΐου
Επιταγές: Κατά 60 ημέρες επιπλέον παρατείνονται οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης, πληρωμής και καταχώρισης αξιογράφων σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς επιταγών και λοιπών αξιογράφων, από πληττόμενες επιχειρήσεις και για τον μήνα Μάιο.

Κατά 60 ημέρες επιπλέον παρατείνονται οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης, πληρωμής και καταχώρισης αξιογράφων σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς επιταγών και λοιπών αξιογράφων, από πληττόμενες επιχειρήσεις και για τον μήνα Μάιο.

Παράλληλα, παρατείνεται έως την 30η.9.2021 η προθεσμία εξόφλησης των βεβαιωμένων οφειλών των ληπτών των επιταγών.

Παράλληλα παρατείνονται έως και τις 31 Αυγούστου οι προθεσμίες καταβολής:

  • των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών από δηλώσεις Φ.Π.Α. με ποσό φόρου προς καταβολή (χρεωστικές), (πρόκειται για οφειλές που λήγουν ή έληξαν από 1.4.2021 έως 30.4.2021).
  • Φ.Π.Α. που βεβαιώθηκαν ή θα βεβαιωθούν στις Δ.Ο. Υ Ελεγκτικά Κέντρα βάσει εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων Φ.Π.Α.. με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 30η.4.2021 και την 31η.5.2021 για τους οριζόμενους κομιστές αξιογράφων.

Σύμφωνα με την τροπολογία χορηγείται παράταση του ευεργετήματος μη καταχώρησης αξιογράφων σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, κατά παρέκκλιση των ειδικότερα οριζόμενων διατάξεων για τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου που επλήγησαν δραστικά από την εμφάνιση και διάδοση του κορωνοϊού COVID-19, υπό τις ειδικώς οριζόμενες προϋποθέσεις και προθεσμίες. Για τις απαιτήσεις που απορρέουν από τα ανωτέρω αξιόγραφα αναστέλλονται η έκδοση διαταγής πληρωμής καθώς και η λήψη πάσης φύσεως μέτρων ή η διενέργεια πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης έως τις προβλεπόμενες προθεσμίες.

Επιταγές: Τι αναφέρει η τροπολογία

Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, προβλέπονται μεταξύ άλλων και τα εξής :

  • Αναστέλλονται από την 1η.5.2021 έως και την 31η.5.2021 (βάσει ΚΑΔ) οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής οφειλόμενων από αυτές αξιογράφων από την ημερομηνία που αναγράφεται σε κάθε αξιόγραφο κατά εξήντα (60) ημέρες.
  • Παρατείνεται έως 31.8.2021 η προθεσμία της 30ης Απριλίου 2021 για την εξόφληση των αξιογράφων των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου, τις οποίες οφείλουν από την προηγούμενη τουριστική περίοδο, κατά την οποία δεν δραστηριοποιήθηκαν σε σημαντικό βαθμό λόγω της πανδημίας του κορωνοϊου.
  • Παρατείνεται έως 31.8.2021 η δυνατότητα εξόφλησης αξιογράφων με ημερομηνίες εμφάνισης, λήξης και πληρωμής από 22.8.2020 έως 31.10.2020 από επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου και επί των οποίων βεβαιώθηκε αδυναμία πληρωμής από 1η Νοεμβρίου 2020, ώστε να μην καταχωρίζονται σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς.

Παράλληλα ρυθμίζεται και το ενδεχόμενο ο υπόχρεος, παρά τις ανωτέρω αναστολές, να χορηγήσει αν θέλει εντολή πληρωμής του αξιογράφου προς τα πιστωτικά ιδρύματα της ή να συμφωνήσει με τον δικαιούχο την απευθείας πληρωμή του αξιογράφου, στην αρχικά αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments