Διεθνή

Γενοκτονία Αρμενίων: Έξαλλος ο Ερντογάν

Γενοκτονία Αρμενίων: Έξαλλος ο Ερντογάν
Γενοκτονία Αρμενίων: Μετά την απόφαση του Τζο Μπάιντεν για την αναγνώριση έχουν προκληθεί πολλές αντιδράσεις από την πλευρά της Άγκυρας.

Η Γενοκτονία των Αρμενίων έχει προκαλέσει ένα πόλεμο ανακοινώσεων μετά την απόφαση Μπάιντεν. Η πρώτη αντίδραση του Ερντογάν ήταν να στραφεί κατά της Αρμενίας. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε το Σάββατο, την γενοκτονία των Αρμενίων.

Πιο συγκεκριμένα, μία μέρα μετά την αναγνώριση, ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, προχώρησε σε νέα επίθεση κατά του προέδρου των ΗΠΑ, γνωστοποιώντας παράλληλα μία απόφαση του Τούρκου προέδρου, μετά την ιστορική απόφαση.

Η ανάρτηση του Εκπροσώπου του Προέδρου Ερντογάν

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν έγραψε στο Twitter: «Ο πρόεδρος μας ζήτησε να συσταθεί μία κοινή ιστορική επιτροπή για να ερευνήσει τα γεγονότα του 1915, αλλά αυτοί που φοβούνται ότι θα αποκαλυφθεί η αλήθεια με έγγραφα, δεν θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση μας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υιοθέτησε μία ανήθικη στάση, αγνοώντας τα γεγονότα».

Η αντίδραση του Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος προσπαθεί να διαχειριστεί την ιστορική ήττα που δέχθηκε η χώρα του, επί δικής του θητείας, αλλά παρά τον εκρηκτικό χαρακτήρα που τον διακρίνει με τις προκλητικές δηλώσεις του, τώρα αρκέστηκε να μην δείξει την οργή του τόσο έντονα, αλλά με μια ήπια αντίδραση, για τα δικά του δεδομένα, κατηγορώντας την Αρμενία.

Πιθανότατα φοβούμενος να τα βάλει με τις ΗΠΑ, προτίμησε να ενοχοποιήσει τρίτους που θεωρεί πως παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της Τουρκίας και φυσικά την Αρμενία, που νιώθει ιστορική δικαίωση που οι θηριωδίες της Τουρκίας στον λαό της αναγνωρίστηκαν επίσημα για πρώτη φορά από Αμερικανό Πρόεδρο ως γενοκτονία.

«Κανείς δεν θα έπρεπε να εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι οι συζητήσεις -οι οποίες θα έπρεπε να διεξάγονται από ιστορικούς- πολιτικοποιούνται από τρίτους και γίνονται ένα μέσο παρέμβασης στη χώρα μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μήνυμα που απηύθυνε προς τον Αρμένιο Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα Τουρκικά ΜΜΕ

Έντονη είναι η πρώτη αντίδραση των τουρκικών ΜΜΕ, στην ιστορική απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ν’ αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Απόφαση-σκάνδαλο από τις ΗΠΑ» γράφει η Σαμπάχ για την απόφαση Μπάιντεν ν’ αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, δημοσιεύοντας τις πρώτες επίσημες αντιδράσεις Τούρκων αξιωματούχων.

«Ο Μπάιντεν αποκαλεί «γενοκτονία» τα γεγονότα του 1915» σχολιάζει η Χουριέτ, μεταδίδοντας το κείμενο της ανακοίνωσης του προέδρου των ΗΠΑ, αλλά και τις πρώτες αντιδράσεις στην Τουρκία.

«Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «γενοκτονία των Αρμενίων» τα γεγονότα του 1915» αναφερει η Γενι Σαφάκ, προβάλλοντας και την έντονη αντίδραση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που απορρίπτει τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Σκανδαλώδης δήλωση περί «γενοκτονίας» από τον Μπάιντεν» γράφει η Γενί Ακίτ, που επιτίθεται κατά του προέδρου των ΗΠΑ υπενθυμίζοντας τη στάση που είχαν κρατήσει στο παρελθόν οι προκάτοχοί του.

Το τι σημαίνει η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, αναλύει το CNN Turk, υποστηρίζοντας πως αποτελεί «όπλο» στα χέρια της αρμένικης διασποράς στη Αμερική και όχι μόνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments