Πολιτική

Παναγιωτόπουλος: Η σημασία της προστασίας της ΕΕ

Παναγιωτόπουλος: Η σημασία της προστασίας της ΕΕ
Παναγιωτόπουλος: Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε σχετικά με τη σημασία προστασίας της ΕΕ και των κρατών μελών από εξωτερικές απειλές.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μίλησε σχετικά με την σημασία προστασίας της ΕΕ από εξωτερικές απειλές. Ο υπουργός έχει αναφέρει ότι η Ελλάδα υπέρ της ειρηνικής επίλυσης οποιασδήποτε διαφοράς με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Ακόμη, ανέφερε ότι είναι σημαντική η ανάπτυξη σχέσεων με τη Δυτική Αφρική.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, στην παρέμβαση του στο πολιτικό εργαστήριο για τη Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ, τόνισε τη σημασία της προστασίας της Ε.Ε., των κρατών – μελών και των πολιτών της, από εξωτερικές απειλές.

Παναγιωτόπουλος: “Το κάθε κράτος – μέλος αντιμετωπίζει διαφορετικές απειλές”

Ο Έλληνας υπουργός επεσήμανε ότι κάθε κράτος – μέλος αντιμετωπίζει διαφορετικές απειλές και προκλήσεις, που περιλαμβάνουν σε μερικές περιπτώσεις αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας του, και η αντιμετώπισή των απειλών αυτών πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την Ε.Ε., στο πλαίσιο των αρχών της αμοιβαιότητας και της αλληλεγγύης.

Όπως ανακοινώθηκε, στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης, ο Ν. Παναγιωτόπουλος είχε διμερή συνάντηση με την Γαλλίδα ομόλογό του κυρία Φλοράνς Παρλί, με την οποία συζήτησε θέματα ενίσχυσης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, εξελίξεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή και θέματα εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ο Ν. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε, επίσης, με την Ολλανδή υπουργό ‘Αμυνας κυρία Ανκ Μπίλεβελντ.

Το εργαστήριο για τη «Στρατηγική Πυξίδα» πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα, στο πλαίσιο της Πορτογαλικής Προεδρίας της Ε.Ε. Τον Έλληνα υπουργό προσκάλεσε ο Πορτογάλος ομόλογός του Ζοάο Γκόμεζ Κραβίνιο. Σκοπός του εργαστηρίου ήταν η ανάπτυξη πολιτικής συζήτησης με προτάσεις και κατευθύνσεις για την προετοιμασία του τελικού κειμένου της «Στρατηγικής Πυξίδας», με το οποίο θα αντικατοπτρίζονται οι απειλές και οι προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Ε.Ε.

Παναγιωτόπουλος: Οι τέσσερις πυλώνες

Μέσα από το διάλογο, θα χαραχθεί μια συνεκτική προσέγγιση στους τομείς της ‘Αμυνας και της Ασφάλειας, βασιζόμενη στους ακόλουθους τέσσερις πυλώνες:

1. Διαχείριση Κρίσεων (Crisis Management)

2. Ανθεκτικότητα (Resilience)

3. Ανάπτυξη Δυνατοτήτων (Capabilities)

4. Συνεργασία με εταίρους(Partnerships)

Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Μεγάλη η σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην ανάπτυξη των σχέσεων με τις χώρες της Δυτικής Αφρικής»

Πρόκειται για τη Μπουρκίνα Φάσο, το Πράσινο Ακρωτήρι, το Τσαντ, την Γκάμπια, τη Γουϊνέα-Μπισσάου, το Μαλί, τη Μαυριτανία, τον Νίγηρα και τη Σενεγάλη, με συνολικό πληθυσμό άνω των 100 εκατομμυρίων. Επιπροσθέτως, σχολίασε ότι ο πρόσφατος διορισμός ειδικού απεσταλμένου του υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Σαχέλ και η έναρξη λειτουργίας ελληνικής πρεσβείας στη Σενεγάλη υποδηλώνουν τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα, σε αυτή την περιοχή, στην ανάπτυξη των σχέσεων με τις χώρες της Δυτικής Αφρικής, αλλά και γενικότερα τη διεθνή παρουσία της στο πλαίσιο της αμυντικής διπλωματίας και των ειρηνευτικών αποστολών.

Να αναφέρουμε πως στην εν λόγω τηλεδιάσκεψη, συμμετείχαν και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, οι υπουργοί Άμυνας κρατών – μελών της ΕΕ, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Ζαν Πιέρ Λακρουά, οι υπουργοί Άμυνας χωρών Σάχελ και οι εκπρόσωποι των υπουργείων Άμυνας ΗΠΑ και Καναδά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments