Κόσμος

Τατάρ Κυπριακό: Οι προθέσεις του ενόψει της πενταμερούς

Τατάρ Κυπριακό: Οι προθέσεις του ενόψει της πενταμερούς
Τατάρ Κυπριακό: Τις προθέσεις του σχετικά με την πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό έδειξε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων σε συνέντευξη του.
Τατάρ Κυπριακό: Τις προθέσεις του σχετικά με την πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό έδειξε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων σε συνέντευξη του.

Ο Ερσίν Τατάρ μίλησε για την αναγνώριση της κυριαρχίας του «κράτους» του, ενώ πρόσθεσε πως θα είναι το αίτημα του στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης. Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας έχει αναφέρει ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί για το Κυπριακό. Αλλά και ότι επιμένει στην λύση των δύο κρατών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, μιλώντας στο τουρκικό Voice of America ο κ. Τατάρ είπε: «Θέλω να μου αναγνωρίσουν την κυριαρχία μου. Άλλωστε η κυριαρχία μου υπάρχει. Κανείς δεν μπορεί κανείς να μου την πάρει από τα χέρια μου. Και θα συνεχίσει να υπάρχει. Η Τουρκία με αναγνωρίζει. Γι’ αυτό το λόγο θα πω εκεί ‘να αναγνωρίσετε την κυριαρχία μου, το κράτος μου, η τουρκοκυπριακή δημοκρατία υπάρχει, παράγει έργο εδώ και 60 χρόνια.».

«Αυτός ο δρόμος μπορεί να μας οδηγήσει πίσω στις μαύρες μέρες του ’60»

Η ειρήνη, η ευμάρεια και το να μην χύνεται αίμα, όπως έγινε κατορθωτό με την παρέμβαση των μεχμετζίκ στην Κύπρο (ΣΣ: εννοεί τον τουρκικό στρατό και στην εισβολή), είπε, θα συνεχιστεί. Σε αντίθετη περίπτωση, ανέφερε ο κ. Τατάρ, η ένταση θα συνεχίσει. Γιατί εσείς, δήλωσε απευθυνόμενους προς τους Ελληνοκύπριους προφανώς, «που μπήκατε μόνοι σας στην ΕΕ, δεν μπορείτε χρησιμοποιώντας την να διώξετε εύκολα από εδώ την Τουρκία».

Ο κ. Τατάρ επέκρινε τους Τουρκοκύπριους που δηλώνουν ότι θέλουν ομοσπονδία, φέροντας ως παράδειγμα και τον Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας ότι αυτός είναι ένας επικίνδυνος δρόμος αφού αυτό που οι Ελληνοκύπριοι θέλουν ως ομοσπονδία κι αυτό που θέλουν οι Τουρκοκύπριοι ως ομοσπονδία «δεν είναι το ίδιο. Αυτός ο δρόμος μπορεί να μας οδηγήσει πίσω στις μαύρες μέρες του ’60. Μπορεί να χάσουμε την εθνική μας ταυτότητα. Ολη αυτή η αυταπάρνηση τόσων ετών θα πάει χαμένη; Οπωσδήποτε δεν θα εγκαταλείψουμε το κράτος μας».

«Δεν θέλουμε διαπραγματεύσεις άνθρωπος με άνθρωπο, αλλά κράτος με κράτος»

Η απέναντι πλευρά, συνέχισε αναφερόμενος στην ελληνοκυπριακή, λέει ότι το δικό της κράτος θα συνεχίσει να υπάρχει και οι Τουρκοκύπριοι θα γίνουν μπάλωμα σε αυτό. «Εάν γίνω μπάλωμα, το μέλλον μου ποιο θα είναι;». Γι αυτό, συνέχισε, οι Ελληνοκύπριοι θα έχουν το δικό τους κράτος και οι Τουρκοκύπριοι το δικό τους.

Πρέπει να τα συζητήσουν αυτά, συνέχισε, με βάση τις πραγματικότητες και παραπονέθηκε ότι «δεν βλέπω αμοιβαίο σεβασμό, δεν μπορώ να βρω την αμοιβαιότητα. Εάν υπάρχει καλή πρόθεση και γίνεται αποδεκτό ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί, ίσοι λαοί και γίνει αποδεκτό ότι αναγνωρίζεται το δικαίωμα κυριαρχίας αυτών των λαών που δίνουν αγώνα από το παρελθόν μέχρι σήμερα, τότε μπορεί να εξευρεθεί μια συμφωνία με βάση την κυριαρχική ισότητα, δύο κρατών που θα ζουν δίπλα δίπλα και συνεργάζονται σε κάθε θέμα»

Εμείς λέμε εν τέλει, είπε ο Ερσίν Τατάρ, ότι «δεν θέλουμε διαπραγματεύσεις άνθρωπος με άνθρωπο, αλλά κράτος με κράτος». Aυτό, συνέχισε, θα είναι μια συμφωνία win win και εξήγησε πως σε περίπτωση μιας τέτοιας συμφωνίας τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Τουρκίας θα ανοίξουν για τους Ελληνοκύπριους επιχειρηματίες και τα πλοία τους, όπως ο εθνικός εναέριος χώρος της Τουρκίας. Μπορούν να γίνουν, δήλωσε ο κ. Τατάρ, πολλών ειδών συνεργασίες με την Τουρκία, περιλαμβανομένου του θέματος των υδρογονανθράκων. Και οι Τουρκοκύπριοι, ανέφερε, θα γλυτώσουν από τα «εμπάργκο» και την «απομόνωση» και θα μπορέσουν να αναπτύξουν την οικονομία τους.

«Οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να χαλάσουν την ισορροπία δυνάμεων»

Υποστήριξε επίσης ότι με τις συμφωνίες εγγυήσεων στην Κύπρο, επιτεύχθηκε μια ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, την οποία τώρα οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να χαλάσουν διώχνοντας την Τουρκία. «Κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί σε αυτόν τον ντουνιά». Ο ίδιος, είπε, ως «πρόεδρος» του ψευδοκράτους «αυτήν την δουλειά την κάνω μαζί με την Τουρκία».

Ανέφερε επίσης ότι η διεθνής κοινότητα δεν γνωρίζει τις πραγματικότητες στην Κύπρο, βλέπουν την Κυπριακή Δημοκρατία που είναι μέλος «εδώ κι εκεί και λένε (οι Ε/κ) θέλουμε λύση με τα αδέρφια μας τους Τουρκοκύοριους αρκεί να συμβεί αυτό κι εκείνο, να γίνουν δηλαδή μπάλωμα σε εμάς, κάτω από την δική μας δικαιοδοσία και διοίκηση». Υπάρχει, είπε, μια αδικία εδώ για τους Τουρκοκύπριους, κάποιοι Τουρκοκύπριοι το βλέπουν, κάποιοι όχι ακόμα. Και ο Ραούφ Ντενκτάς, πρόσθεσε, το είχε καταλάβει, αυτό αλλά οι τότε συγκυρίες δεν το ευνοούσαν και η Τουρκία υποστήριξε την ομοσπονδιακή λύση, τώρα τα πράγματα άλλαξαν, πρόσθεσε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments