Διεθνή

Κυπριακό: Νέα Πενταμερή ανακοίνωσε ο Γκουτέρες

Κυπριακό: Νέα Πενταμερή ανακοίνωσε ο Γκουτέρες
Κυπριακό: «Δεν έχουμε βρει ακόμη αρκετό κοινό πρόσφορο έδαφος έτσι ώστε να μπορέσουμε να μιλήσουμε», σημείωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε η άτυπη Πενταμερής της Γενεύης για το Κυπριακό, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να προαναγγέλλει νέα διάσκεψη για το καλοκαίρι. «Δεν θα τα παρατήσουμε. Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις μας για να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την επόμενη συνάντηση, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τους επόμενους 2 έως 3 μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν έχουμε βρει ακόμη αρκετό κοινό πρόσφορο έδαφος

Ο κ. Γκουτέρες παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και σημείωσε ότι η συνάντηση τόσο με την ελληνοκυπριακή πλευρά, όσο και με την τουρκοκυπριακή δεν ήταν μια εύκολη συνάντηση, ενώ επεσήμανε ότι στο τέλος των προσπαθειών, δεν έχουμε βρει ακόμη αρκετό κοινό πρόσφορο έδαφος έτσι ώστε να μπορέσουμε να μιλήσουμε αναφέρθηκε στις θέσεις που κατέθεσαν Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι, προσθέτοντας ότι η ατζέντα του είναι πολύ απλή.

«Δεν έχουμε βρει ακόμα κοινό έδαφος για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για λύση, αλλά δεν τα παρατώ. Η δική μου εντολή είναι σαφής. Να παλέψω για την ασφάλεια και την ευημερία των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων που αξίζουν να ζήσουν μαζί. Έτσι συμφωνήσαμε ότι θα γίνει στο μέλλον ακόμη μία συνάντηση των 5+1 με την προοπτική να εξασφαλίσουμε κοινό έδαφος για συνομιλίες. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι μπορούμε για να προχωρήσει αυτή την προσπάθεια και να εξασφαλίσουμε θετικά αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά.

Τι έγινε χθες στις συνομιλίες

Χθες η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέθεσε έγγραφο έξι σημείων στο οποίο ανέλυσε τις θέσεις της περί κυριαρχίας ζητώντας, κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, ο Ερσίν Τατάρ σημείωνε ότι αν υπάρξει κατάληξη σε αυτό είναι έτοιμος να συζητήσει θέματα ασφάλειας, εδαφικού και σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα κυπριακά ΜΜΕ, φαίνεται να έδωσε μεγάλη έμφαση στο ζήτημα της πολιτικής ισότητας και της θετικής ψήφου, υποστηρίζοντας ότι αυτό μπορεί να ισχύει μόνο όπου κριθεί ότι έχουν ζωτικό συμφέρον οι Τουρκοκύπριοι, πρόταση που απορρίπτει ο κ. Τατάρ. Οι δύο πλευρές, πάντως, διαφώνησαν και στο ζήτημα του χρόνου συνέχισης των συνομιλιών.

Η ελληνοκυπριακή και ελληνική πλευρά ζητούσε πιθανή συνέχιση της διαδικασίας να γίνει πριν τον Ιούνιο – όταν και συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με θέμα τις ευρωτουρκικές σχέσεις – ενώ η Τουρκία επέμενε αυτό να γίνει μετά τον πρώτο καλοκαιρινό μήνα. Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ερσίν Τατάρ απέρριψε χθες την πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ για διορισμό προσώπου στη θέση Ειδικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments