Διεθνή

Κυπριακό: Σε εξέλιξη η πενταμερής – Τι συζητήθηκε την πρώτη μέρα

Κυπριακό: Σε εξέλιξη η πενταμερής – Τι συζητήθηκε την πρώτη μέρα
Κυπριακό: Παραμένει το χάσμα για τη λύση του Ζητήματος.

Στη Γενεύη είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς πολιτικής και διπλωματίας, καθώς εκεί διεξάγεται η πενταμερής συνάντηση για το Κυπριακό.

« Όπως γνωρίζετε, ο Γενικός Γραμματέας αποφάσισε να διοργανώσει αυτή τη συνάντηση μετά από διαβουλεύσεις που διεξήγαγε εκ μέρους του τους τελευταίους μήνες, η βοηθός γενική γραμματέας, Jane Holl Lute», ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Farhan Haq, κατά την διάρκεια ανάγνωσης ανακοίνωσης προς τους δημοσιογράφους, αναφορικά με την άτυπη συνάντηση, ενώ μίλησε και για τις διμερείς συναντήσεις του ΓΓ με τους ηγέτες της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς και το δείπνο που οργανώθηκε.

Ποιο το σημερινό πρόγραμμα

«Την Τετάρτη το πρωί, θα πραγματοποιήσει συνεδρίαση της ολομέλειας με τα πέντε μέρη και στη συνέχεια, το απόγευμα, αναμένεται να πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με κάθε μια από τις πέντε αντιπροσωπείες. Αργότερα το βράδυ, ο κ. Γκουτέρες θα παραθέσει ανεπίσημο δείπνο για τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών. Περισσότερες συναντήσεις αναμένονται την Πέμπτη, για τις οποίες θα δημοσιεύσουμε λεπτομέρειες αργότερα. Σκοπός της συνάντησης θα είναι να προσδιορίσει αν υπάρχει κοινό έδαφος για να διαπραγματευτούν τα μέρη μια βιώσιμη, διαρκή λύση στο Κυπριακό ζήτημα, εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα», ανέφερε ο αν. εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ.

Παραμένει το χάσμα

Όπως αναφέρουν τα Κυπριακά ΜΜΕ, στην συνάντηση που κράτησε χθες μία ώρα και 45 λεπτά, ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, είχε την ευκαιρία να αναδείξει την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στο πλαίσιο των παραμέτρων, τις οποίες ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε θέσει. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του philenews, ο κ. Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανέλυσε εν εκτάσει το όραμά του για το Ζήτημα, δίνοντας έμφαση στην επόμενη μέρα της λύσης, η οποία «θα συμβάλει όχι μόνο στην ευημερία όλων των Κυπρίων, αλλά και στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφερόμενος στην πρότασή του, έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενός λειτουργικού και αποτελεσματικού κράτους στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη η λύση να δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας στη χώρα, έτσι ώστε η αντίληψη της ασφάλειας της μίας κοινότητας να μην αποτελεί απειλή για την άλλη κοινότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments