Ελλάδα

Μεγάλη Παρασκευή: Έτσι θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου

Μεγάλη Παρασκευή: Έτσι θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου
Μεγάλη Παρασκευή: Τα πάντα θα γίνονται με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας κ.λπ.).

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μια ξεχωριστή ημέρα για τους ορθοδόξους πιστούς. Κορυφώνεται το Θείο Δράμα. Αναβιώνεται η πορεία του Ιησού προς τον Σταυρό και τον θάνατο. Σήμερα, γίνεται η περιφορά του Επιταφίου, με τους ιερωμένους και τους πιστούς να ψέλνουν θλιβερούς ύμνους

Φέτος όμως -όπως και πέρυσι- το τελετουργικό έθιμο θα γίνει στη σκιά του κορωνοϊού. Ειδικότερα, θα γίνει μόνο εντός του προαυλίου χώρου των εκκλησιών, ενώ το προσκύνημα θα γίνεται εκτός των ναών. Όπως έχει ανακοινωθεί:

  • Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών.
  • Το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού.
  • Τα πάντα θα γίνονται με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας κ.λπ.).
  • Φυσικά μέτρα κατά του κορωνοϊού ισχύουν και για την παρουσία εντός και εκτός των ναών, των ιερέων, των ιεροψαλτών, των νεωκόρων, του λοιπού προσωπικού των ναών και των πιστών.

Αναλυτικά τα μέτρα κατά του κορωνοϊού που ισχύουν στους ναούς:

  • Υποχρεωτικά self test για ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.
  • Τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων προστασίας.
  • Ένα άτομο ανά 25τμ. εντός του ναού. Ανώτατο όριο 100 άτομα ανά ιερό ναό.
  • Ένα άτομο ανά 10 τμ. στους εξωτερικούς χώρους του ναού και υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας.
  • Την Μεγάλη Παρασκευή η ακολουθία του Επιταφίου θα γίνει στις 18:00.
  • Το Μεγάλο Σάββατο η Ακολουθία της Αναστάσεως θα γίνει στις 21:00 στο προαύλιο των Ιερών Ναών.
  • Την Κυριακή του Πάσχα ο Μέγας Εσπερινός της Αγάπης θα γίνει στις 18:30.

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, απόλυτης αργίας και νηστείας, η μέρα που γίνεται η κορύφωση του Θείου Δράματος, όπου κορυφώνονται τα Πάθη του Χριστού και γίνεται η σταύρωση του Χριστού το ξημέρωμα τις ίδιας μέρας. Την Ενάτη Ώρα της ημέρας λέγεται το «Τετέλεσται». Η θεία ψυχή του Ιησού Χριστού κατεβαίνει στον Άδη. Το «Πρωτευαγγέλιο», η πρώτη χαρμόσυνη υπόσχεση του Θεού στους πεσμένους Προπάτορες, αρχίζει να εκπληρώνεται.

Το έθιμο απαγορεύει κάθε εργασία την ημέρα αυτή. Αντιθέτως, συνηθίζεται οι πιστοί να επισκέπτονται τους τάφους των νεκρών συγγενών και φίλων προσδοκώντας, μαζί με την Ανάσταση του Κυρίου και τη δική τους. Φέτος όμως ο Επιτάφιος θα είναι διαφορετικός λόγω του κορωνοϊού, ενώ όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και τα κοιμητήρια θα παραμείνουν κλειστά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments