Διεθνή

Ισραήλ: Δεκάδες νεκροί από ποδοπάτημα σε θρησκευτική γιορτή

Ισραήλ: Δεκάδες νεκροί από ποδοπάτημα σε θρησκευτική γιορτή
Ισραήλ: Σε βίντεο βλέπουμε πιστούς να προσπαθούν να περάσουν από μεταλλικούς φράκτες για να σωθούν και αστυνομικούς και τραυματιοφορείς να προσπαθούν να φθάσουν στους τραυματίες.

Τουλάχιστον 44 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε γιγαντιαίο ποδοπάτημα στη διάρκεια ολονύχτιας θρησκευτικής γιορτής (Πέμπτη προς Παρασκευή) στο Ορος Μερόν, στο βόρειο Ισραήλ. Η χώρα έχει βυθιστεί στο πένθος, με τον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να κάνει λόγο για μια «δυσβάσταχτη καταστροφή».

Άνθρωποι είχαν υποστεί ασφυξία ή είχαν ποδοπατηθεί

Δεκάδες χιλιάδες υπερορθόδοξοι Εβραίοι είχαν συγκεντρωθεί στο Ορος Μερόν, όπου βρίσκεται ο τάφος ραβίνου του 2ου αιώνα, για την ετήσια γιορτή Λαγκ Μπ’ομέρ, με ολονύχτιες προσευχές, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια γύρω από φωτιές. Τα πλήθη κατέκλυσαν τον χώρο αψηφώντας τις προειδοποιήσεις των αξιωματούχων για τις συναθροίσεις λόγω κορωνοϊού.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως συνειδητοποίησαν ότι άνθρωποι είχαν υποστεί ασφυξία ή είχαν ποδοπατηθεί μόνο όταν ένας από τους οργανωτές πήρε τηλεβόα και άρχισε να καλεί να αραιώσει αμέσως το πλήθος.  Αρχικά, το κέντρο άμεσης βοήθειας Magen David Adom είχε κάνει λόγο περί κατάρρευσης κερκίδων στον χώρο. «Νομίζαμε πως ήταν συναγερμός για βόμβα, ότι εντοπίστηκε ύποπτο δέμα. Κανένας δεν φανταζόταν ότι θα γινόταν αυτό εδώ. Η αγαλλίαση έγινε θρήνος, το λαμπερό φως έγινε βαθύ σκοτάδι», είπε ένας από τους προσκυνητές.

Καταμετρήθηκαν 38 νεκροί επιτόπου

Ο εορτασμός στο Όρος Μερόν επιτράπηκε να γίνει επειδή έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό η εκστρατεία ανοσοποίησης στη χώρα, με πάνω από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους, ή το 53% του πληθυσμού άνω των 20 ετών, να έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου του. Το Ισραήλ έχει καταγράψει πάνω από 6.300 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου κάπου 838.000 κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Τουλάχιστον 44 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ανέφεραν το MDA και στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες σε νοσοκομείο. «Καταμετρήσαμε 38 νεκρούς επιτόπου, όμως έχουμε κι άλλους (τραυματίες που κατέληξαν) σε νοσοκομείο», δήλωσε εκπρόσωπος του MDA. Από την πλευρά του, το νοσοκομείο Ζιβ, ένα από αυτά στα οποία διακομίστηκαν δεκάδες από τους 100 και πλέον τραυματίες, ανέφερε πως καταμετρά έξι νεκρούς, κατά συνέπεια το σύνολο των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην τραγωδία ανέρχεται σε τουλάχιστον 44.

Πτώματα κείτονται πάνω σε φορεία

Οι εικόνες από το σημείο σοκάρουν. Σε βίντεο βλέπουμε πιστούς να προσπαθούν να περάσουν από μεταλλικούς φράκτες για να σωθούν και αστυνομικούς και τραυματιοφορείς να προσπαθούν να φθάσουν στους τραυματίες. Πτώματα κείτονται πάνω σε φορεία, καλυμμένα με κουβέρτες.

«Όλοι προσευχόμαστε να είναι καλά τα θύματα»

Μέσω Twitter, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο για «δυσβάστακτη καταστροφή» και πρόσθεσε «όλοι προσευχόμαστε να είναι καλά τα θύματα». Η γιορτή Λαγκ Μπ’ομέρ εν μέρει τιμά το τέλος μιας φονικής επιδημίας που είχε αποδεκατίσει τους μαθητές ταλμουδικού ιεροδιδασκαλείου της αρχαιότητας. Φέτος, οι αρχές είχαν επιτρέψει να πάνε στο Όρος Μερόν ως και 10.000 άνθρωποι, αλλά πάνω από 650 μισθωμένα λεωφορεία μετέφεραν από όλη τη χώρα προσκυνητές εκεί. Τα ισραηλινά ΜΜΕ εκτίμησαν πως στον χώρο βρίσκονταν ως και 100.000 πιστοί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments