Κόσμος

Sputnik V: Η Τουρκία έδωσε το πράσινο φως για έκτακτη χρήση του εμβολίου

Sputnik V: Η Τουρκία έδωσε το πράσινο φως για έκτακτη χρήση του εμβολίου
Sputnik V: Πρόκειται για το τρίτο εμβόλιο που χρησιμοποιεί η Τουρκία στην εμβολιαστική της εκστρατεία.
Sputnik V: Πρόκειται για το τρίτο εμβόλιο που χρησιμοποιεί η Τουρκία στην εμβολιαστική της εκστρατεία.

Η αρμόδια ιατρική υπηρεσία της Τουρκίας έδωσε το «πράσινο φως» για την έγκριση για έκτακτη χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.

Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Φαχρετίν Κοτζά είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι η χώρα επρόκειτο να χρησιμοποιήσει το εμβόλιο Sputnik V, ενώ χθες, Πέμπτη, ανακοινώθηκε πως η Τουρκία συμφώνησε να παραλάβει 50 εκατομμύρια δόσεις μέσα στους επόμενους μήνες, με τις πρώτες δόσεις να καταφθάνουν τον Μάιο.

«Ο τουρκικός Οργανισμός Φαρμάκων και Ιατρικών Συσκευών, έδωσε την έγκρισή του για επείγουσα χρήση του εμβολίου Sputnik V, ως αποτέλεσμα της εξέτασης και της αξιολόγησής του. Εύχομαι να φέρει οφέλη και στις δύο χώρες. Έτσι, το Sputnik V, θα γίνει το τρίτο εμβόλιο που θα χορηγείται στη χώρα μας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter, ο υπουργός Υγείας.

Sputnik V: Η Τουρκία παραλαμβάνει τις πρώτες δόσεις τον Μάιο

Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία για τη λήψη 50 εκατομμυρίων δόσεων του ρώσικου εμβολίου Sputnik V, με τις πρώτες δόσεις να καταφθάνουν στη χώρα τον Μάιο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά.

«Βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο για την έγκριση του εμβολίου Sputnik V και έχουμε κάνει μια συμφωνία για την προμήθειά του. Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία για να λάβει 50 εκατομμύρια δόσεις εντός έξι μηνών », δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Υγείας σε τηλεοπτική ομιλία.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Τουρκίας μέχρι στιγμής περιλαμβάνει το κινέζικο εμβόλιο Sinovac και το εμβόλιο της Pfizer. Έως και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 22 εκατομμύρια εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 13,55 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες έχουν λάβει την πρώτη δόση.

Sputnik V: Η παραγωγή του εμβολίου θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία

Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) και η τουρκική φαρμακευτική εταιρία Viscoran Ilac κατέληξαν σε συμφωνία, σύμφωνα με την οποία η παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες στην Τουρκία.

Η παραγωγή θα οργανωθεί στα εργοστάσια της τουρκικής φαρμακευτικής εταιρείας Viscoran Ilac, ανακοίνωσε η RDIF σε δήλωση.

«Η RDIF και η τουρκική φαρμακευτική εταιρεία Viscoran Ilac ανακοίνωσαν συνεργασία για την παραγωγή του εμβολίου Sputnik V κατά του κορωνοϊού», αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Η Viscoran Ilac έχει ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την παραγωγή του εμβολίου και σχεδιάζει να την ξεκινήσει τους προσεχείς μήνες».

Η RDIF πρόσθεσε ότι ολοκληρώνει τη μεταφορά τεχνολογίας παραγωγής με μια άλλη τουρκική εταιρεία – CinnaGen Ilac, και διαπραγματεύεται με δύο ακόμη «πλατφόρμες παραγωγής» με στόχο την επέκταση της παραγωγής του εμβολίου Sputnik V.

Το RDIF πρόσθεσε ότι το εμβόλιο που παράγεται στην Τουρκία προορίζεται και για εθνική χρήση, αλλά και για εξαγωγή σε τρίτες χώρες. Ο επικεφαλής του RDIF, Kirill Dmitriev, έκανε το εξής σχόλιο σχετικά με τη συμφωνία:

«Η συμφωνία με την Viscoran İlaç οδηγεί σε μία αύξηση της δυνατότητας παραγωγής και βοηθάει στις παραδόσεις του Sputnik V παγκοσμίως. Έχουμε φτάσει σε συμφωνίες με κορυφαίες φαρμακοβιομηχανίες σε μία σειρά χωρών στην Ασία, τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη και χάρη σε αυτές τις συμφωνίες το ασφαλές και αποτελεσματικό ρωσικό εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο για άτομα σε πάνω από 60 χώρες».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments