Διεθνή

Sputnik V: Η Τουρκία παραλαμβάνει τις πρώτες δόσεις τον Μάιο

Sputnik V: Η Τουρκία παραλαμβάνει τις πρώτες δόσεις τον Μάιο
Sputnik V: Η Τουρκία πρόκειται να λάβει 50 εκατομμύρια δόσεις εντός έξι μηνών.

Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία για τη λήψη 50 εκατομμυρίων δόσεων του ρώσικου εμβολίου Sputnik V, με τις πρώτες δόσεις να καταφθάνουν στη χώρα τον Μάιο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά. Ήδη νωρίτερα την προηγούμενη εβδομάδα η Τουρκία και η Ρωσία είχαν συμφωνήσει για την παραγωγή του εμβολίου σε τούρκικες εγκαταστάσεις.

«Βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο για την έγκριση του εμβολίου Sputnik V και έχουμε κάνει μια συμφωνία για την προμήθειά του. Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία για να λάβει 50 εκατομμύρια δόσεις εντός έξι μηνών », δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Υγείας σε τηλεοπτική ομιλία.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Τουρκίας μέχρι στιγμής περιλαμβάνει το κινέζικο εμβόλιο Sinovac και το εμβόλιο της Pfizer. Έως και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 22 εκατομμύρια εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 13,55 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες έχουν λάβει την πρώτη δόση.

Sputnik V: Η παραγωγή του εμβολίου θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία

Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) και η τουρκική φαρμακευτική εταιρία Viscoran Ilac κατέληξαν σε συμφωνία, σύμφωνα με την οποία η παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες στην Τουρκία.

Η παραγωγή θα οργανωθεί στα εργοστάσια της τουρκικής φαρμακευτικής εταιρείας Viscoran Ilac, ανακοίνωσε η RDIF σε δήλωση.

«Η RDIF και η τουρκική φαρμακευτική εταιρεία Viscoran Ilac ανακοίνωσαν συνεργασία για την παραγωγή του εμβολίου Sputnik V κατά του κορωνοϊού», αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Η Viscoran Ilac έχει ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την παραγωγή του εμβολίου και σχεδιάζει να την ξεκινήσει τους προσεχείς μήνες».

Η RDIF πρόσθεσε ότι ολοκληρώνει τη μεταφορά τεχνολογίας παραγωγής με μια άλλη τουρκική εταιρεία – CinnaGen Ilac, και διαπραγματεύεται με δύο ακόμη «πλατφόρμες παραγωγής» με στόχο την επέκταση της παραγωγής του εμβολίου Sputnik V.

Το RDIF πρόσθεσε ότι το εμβόλιο που παράγεται στην Τουρκία προορίζεται και για εθνική χρήση, αλλά και για εξαγωγή σε τρίτες χώρες. Ο επικεφαλής του RDIF, Kirill Dmitriev, έκανε το εξής σχόλιο σχετικά με τη συμφωνία:

«Η συμφωνία με την Viscoran İlaç οδηγεί σε μία αύξηση της δυνατότητας παραγωγής και βοηθάει στις παραδόσεις του Sputnik V παγκοσμίως. Έχουμε φτάσει σε συμφωνίες με κορυφαίες φαρμακοβιομηχανίες σε μία σειρά χωρών στην Ασία, τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη και χάρη σε αυτές τις συμφωνίες το ασφαλές και αποτελεσματικό ρωσικό εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο για άτομα σε πάνω από 60 χώρες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments