Video

Ζωή εν τάφω: Η ερμηνεία των Ξυλούρη-Μητσιά που συγκίνησε

Ζωή εν τάφω: Η ερμηνεία των Ξυλούρη-Μητσιά που συγκίνησε
Ζωή εν τάφω: Η ερμηνεία από τον Νίκο Ξυλούρη και Μανώλη Μητσιά που συγκίνησε το 1977 και συνεχίζει ακόμα να προκαλεί ρίγος συγκίνησης.

Ρίγη συγκίνησης προκαλεί η ερμηνεία της «Ζωής εν τάφω» από τον αείμνηστο Νίκο Ξυλούρη και τον Μανώλη Μητσιά που προβλήθηκε στην ΕΡΤ το 1977.  Όπως κάθε Μεγάλη Παρασκευή έτσι και σήμερα βρισκόμαστε σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης. Οι πιστοί στολίζουν με άνθη από το πρωί τον Επιτάφιο για να προσκυνήσουν στη συνέχεια μετά την αποκαθήλωση το νεκρό σώμα του Ιησού Χριστού. Κατά την περιφορά του Επιταφίου απαράμιλλης ομορφιάς τροπάρια ψάλλονται, τα γνωστά εγκώμια του επιτάφιου θρήνου.

Η πιο κατανυκτική ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας είναι αναμφίβολα η Μεγάλη Παρασκευή, με τον Επιτάφιο Θρήνο και τα εκπληκτικής ομορφιάς Εγκώμια. Ημέρα πένθους για τους Χριστιανούς. Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα, οι εικόνες σκεπασμένες με μαύρα υφάσματα μας μεταφέρουν στο πνεύμα της ημέρας.

Ο επιτάφιος που συμβολίζει τον τάφο του Χριστού στολίζεται με λουλούδια και το μεσημέρι γίνεται αναπαράσταση της αποκαθήλωσης. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευή θα ακουστούν τα ομορφότερα τροπάρια της χριστιανοσύνης τα «Εγκώμια» (Η ζωή εν τάφω, `Αξιον εστί, Αι γενεαί πάσαι) και ακολουθεί η περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους των ενοριών.

Δείτε τη συγκλονιστική ερμηνεία από τον Νίκο Ξυλούρη και τον Μανώλη Μητσιά στην ΕΡΤ το 1977

Η ΖΩΗ ΕΝ ΤΑΦΩ κατετέθης, Χριστέ, και αγγέλων στρατιαί εξεπλήττοντο, συγκατάβασιν δοξάζουσαι την σήν.

Μεγαλύνομέν σε, Ιησού βασιλεύ, και τιμώμεν την ταφήν και τα πάθη σου, δι ών έσωσας ημάς εκ της φθοράς.

Ο ωραίος κάλλει παρά πάντας βροτούς ώς ανείδεος νεκρός καταφαίνεται, ό την φύσιν ωραίσας του παντός.

Ιησού, γλυκύ μοι και σωτήριον φώς τάφω πώς έν σκοτεινώ κατακέκρυψαι ώ αφάτου και αρρήτου ανοχής!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments