Διεθνή

Καφές: Οι μεταλλάξεις της «σκουριάς» απειλούν τα καφεόδεντρα

Καφές: Οι μεταλλάξεις της «σκουριάς» απειλούν τα καφεόδεντρα
Καφές: Μετά το νερό είναι ίσως το πιο συνηθισμένο ρόφημα στον πλανήτη. Όμως, οι μεταλλάξεις της «σκουριάς» είναι απειλή για τα καφεόδεντρα.

Ο καφές ή πιο σωστά τα καφεόδεντρα βρίσκονται σε κίνδυνο αφού έχουν να αντιμετωπίσουν έναν σοβαρό εχθρό: τις μεταλλάξεις της «σκουριάς». Όπως και πολλά είδη φυτών έτσι και τα καφεόδεντρα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την κλιματική αλλαγή, η οποία επιδεινώνεται με την καταστροφή των δασών που συνεχίζεται αμείωτη.

Τα τελευταία χρόνια τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα φυτά από όπου προέρχεται το αγαπημένο ρόφημα δισεκατομμυρίων ανθρώπων από τις αλλαγές στο κλίμα και τις προσπάθειες αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων.

Ο νουμερο 1 κίνδυνος

Ωστόσο, ο μεγαλύτερος εχθρός των καφεόδεντρων ήταν και εξακολουθεί να είναι η περιβόητη «Σκουριά του Καφέ». Πρόκειται για τον Hemileia vastarix, ένα εξαιρετικά επικίνδυνο και ιδιαίτερα μεταδοτικό μύκητα που δεν είναι τίποτε άλλο από ένα παράσιτο που χρησιμοποιεί τα καφεόδεντρα για να επιβιώσει και να αναπαραχθεί, ενώ παράλληλα τα καταστρέφει.

Καφές: Οι μεταλλάξεις της «σκουριάς» απειλούν τα καφεόδεντρα

Καφές: Οι μεταλλάξεις της «σκουριάς» απειλούν τα καφεόδεντρα

Τα φύλλα των φυτών του καφέ εμφανίζουν κηλίδες που θυμίζουν οξειδωμένο σίδερο για αυτό και ονομάστηκε σκουριά. Το φυτό που έχει προσβληθεί από τον μύκητα ξεραίνεται και καταστρέφεται με τον μύκητα να αναζητά στην συνέχεια νέα δέντρα καφέ για να συνεχίσει την δράση του. Ο μύκητας έχει μάλιστα ιδιαίτερη προτίμηση στα καφεόδεντρα της δημοφιλέστερης ποικιλίας καφέ στον κόσμο, της Arabica.

Οι καφεοπαραγωγοί επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τον μύκητα με διασταυρώσεις σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν με φυτά του καφέ που είναι πιο ανθεκτικά στις επιπτώσεις της παρουσίας του μύκητα και ταυτόχρονα εμποδίζουν την εξάπλωση του. H Κολομβία είναι μια από τις χώρες με τις μεγαλύτερες καλλιέργειες καφέ και αυτή με την μεγαλύτερη παραγωγή υγρού Arabica στον κόσμο.

Η Ομοσπονδία καφέ της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι εντόπισε εννέα νέες μεταλλάξεις του καταστροφικού μύκητα. Τα στελέχη της ομοσπονδίας κάνουν έκκληση στους παραγωγούς καφέ σε όλο τον κόσμο να σπεύσουν να δημιουργήσουν γρήγορα νέα ανθεκτικά φυτά ή αν καλλιεργούν μη ανθεκτικές ποικιλίες να τις αλλάξουν με κάποιες που έχουν αποδειχτεί ανθεκτικές.

Καφές: Δύο εντυπωσιακά στατιστικά στοιχεία

Ο καφές είναι ένα ρόφημα, το οποίο κατασκευάζεται από τα καβουρδισμένα και αλεσμένα σπόρια της καφέας ή καφεόδεντρο. Ο καφές έχει αναζωογονητική δράση, η οποία οφείλεται στο βασικό του συστατικό, την καφεΐνη, ένα αλκαλοειδές συστατικό που υπάρχει στους σπόρους των καρπών του. Υπολογίζεται ότι η διαδικασία ετοιμασίας του ροφήματος επαναλαμβάνεται παγκοσμίως πάνω από 400 δισεκατομμύρια φορές τον χρόνο. Ημερησίως παράγονται και πωλούνται στην αγορά 7 εκατομμύρια τόνοι καφέ ανά τον κόσμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments